Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλά 8 εβδομάδων ο χρυσός - Απώλειες 0,7%, στα 1.275,80 δολ. ανά ουγγιά

Σε χαμηλά 8 εβδομάδων ο χρυσός - Απώλειες 0,7%, στα 1.275,80 δολ. ανά ουγγιά
Η ενδυνάμωση του δολαρίου και η άνοδος των αμερικανικών μετοχών συνέβαλαν στην αποδυνάμωση της επενδυτικής όρεξης για το πολύτιμο μέταλλο
Σε χαμηλά σχεδόν οκτώ εβδομάδων διολίσθησε σήμερα (2/10/2017) ο χρυσός, καθώς η ενδυνάμωση του δολαρίου και η άνοδος των αμερικανικών μετοχών σε επίπεδα-ρεκόρ συνέβαλαν στην αποδυνάμωση της επενδυτικής όρεξης για το πολύτιμο μέταλλο.
Η τιμή του χρυσού παράδοσης Δεκεμβρίου έκλεισε με απώλειες 0,7% ή 9 δολ., στα 1.275,80 δολ. ανά ουγγιά - το χαμηλότερο επίπεδο από τις 8 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Σημειώνεται ότι το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε περίπου κατά 2,7% τον Σεπτέμβριο, ενώ ενισχύθηκε σχεδόν κατά 3,6% στο γ’ τρίμηνο του 2017.
Καθοριστικό ρόλο στην πτώση του χρυσού διαδραμάτισε η άνοδος του δολαρίου, το οποίο περί τις 21:00 ενισχυόταν κατά 0,2% έναντι του γιεν, στα 112,7 γιεν, ενώ το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,7% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,174 δολ.
Ο χρυσός και το δολάριο κινούνται αντιστρόφως ανάλογα, με το ασθενέστερο δολάριο να τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται φθηνότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Το ευρώ βρέθηκε σήμερα υπό πίεση, στον απόηχο του «ματωμένου δημοψηφίσματος» στην Καταλονία, όπου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καταλανικής κυβέρνησης, το 90% των πολιτών τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας.
Το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία διεξήχθη εν μέσω τεράστιων τεχνικών και άλλων προβλημάτων και επισκιάστηκε από τα εκτεταμένα πρωτοφανή επεισόδια με 844 τραυματίες.
Παράλληλα, οι προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) τον προσεχή Δεκέμβριο έχουν «αγγίξει» το 80%, με τους επενδυτές να αναμένουν νέες δηλώσεις από την επικεφαλής της τράπεζας, Janet Yellen το προσεχές σαββατοκύριακο.
Σημειώνεται επίσης ότι την Παρασκευή (6/10) αναμένονται τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που αφορούν τον Σεπτέμβριο, τα οποία εφόσον αποδειχθούν θετικά, αναμένεται να ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις απέναντι στο πολύτιμο μέταλλο.
Το πολύτιμο μέταλλο παραδοσιακά αποδυναμώνεται όταν εμφανίζονται προοπτικές για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, καθώς και όταν η οικονομία των ΗΠΑ εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης