Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το Γερμανικό FDP «δεν αποκλείει προσωρινή κρατικοποίηση τραπεζών» - Συμφωνία ΔΝΤ – SSM για τα ελληνικά stress tests

Το Γερμανικό FDP «δεν αποκλείει προσωρινή κρατικοποίηση τραπεζών» - Συμφωνία ΔΝΤ – SSM για τα ελληνικά stress tests
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών έχουν συμφωνήσει τους όρους των stress tests και αυτοί οι όροι θα επικυρωθούν στο πλαίσιο της 3ης ελληνικής αξιολόγησης.
Οι Γερμανοί φιλελεύθεροι το FDP το οποίο θα συμμετάσχει στην γερμανική κυβέρνηση της A. Merkel δεν θα απέκλειαν υπό όρους ακόμη και την λύση της προσωρινής κρατικοποίησης
Πολύ καλά ενημερωμένη πηγή που έχει πρόσβαση σε στελέχη του FDP αναφέρει ότι «το FDP δεν προωθεί την τραπεζική ένωση.
Το FDP διάκειται κατά της διάχυσης του τραπεζικού κινδύνου τονίζοντας ότι μια τραπεζική ένωση βοηθάει στην εξάπλωση των παρενεργειών των προβληματικών τραπεζών.
Εάν τράπεζες στο μέλλον αποτύχουν θα μπορούσαν να κρατικοποιηθούν μόνο προσωρινά και εν συνεχεία να πουληθούν σε ιδιώτες επενδυτές μέσω placement.
Ωστόσο οι μελλοντικές ζημίες των τραπεζών δεν μπορούν να επιβαρύνουν τους φορολογούμενους.
Η τράπεζα λειτουργεί όπως μια ανώνυμη εταιρία εάν χρεοκοπήσει μια ανώνυμη εταιρία πως λειτουργούν τα θεσμικά όργανα;
Ως προς τις καταθέσεις το θεσμικό πλαίσιο διασφάλισης των καταθέσεων π.χ. 100 χιλ ευρώ είναι ένας επαρκής μηχανισμός»
Για τις ελληνικές τράπεζες έμμεσα τονίζουν ότι με την ολοκλήρωση των stress tests θα διαμορφωθεί η στρατηγική με βάση τις κεφαλαιακές ανάγκες.
Εν τω μεταξύ η αίσθηση που επικρατεί στους κύκλους του SSM είναι ότι έχει επέλθει συμφωνία με το ΔΝΤ για το πλαίσιο και όρους των stress tests των ελληνικών τραπεζών.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών έχουν συμφωνήσει τους όρους των stress tests και αυτοί οι όροι θα επικυρωθούν στο πλαίσιο της 3ης ελληνικής αξιολόγησης.
Το ΔΝΤ έχει ξεκάθαρα ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση των όρων των stress tests των ελληνικών τραπεζών που θα διεξαχθούν Φεβρουάριο με Μάιο 2018.
Με βάση τις ίδιες τραπεζικές πηγές το ΔΝΤ θα δώσει πολύ μεγάλη βαρύτητα στα collaterals των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs καθώς θεωρεί ότι η αξία τους δεν αντικατοπτρίζεται στις τρέχουσες τιμές.
Έμπειρος τραπεζίτης που μίλησε στο bankingnews επισημαίνει «ότι εφόσον το ΔΝΤ θα έχει ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση των όρων των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, η όλη διαδικασία δεν θα είναι περίπατος.
Στο συνέδριο του ΔΝΤ 13 με 15 Οκτωβρίου του 2017 στην Ουάσιγκτον θα παρουσιαστεί ένα πλαίσιο προθέσεων από το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ δεν θέλει να βλάψει τις ελληνικές τράπεζες.
Θέλει όμως να δει σοβαρά δείγματα γραφής ως προς το σκέλος της εξυγίανσης των προβληματικών δανείων».
Με δεδομένο ότι η αξιολόγηση θα ξεκινήσει επίσημα 18 Οκτωβρίου και θα κρατήσει έως αρχές Ιανουαρίου 2018 – τουλάχιστον – θα υπάρξει μια ευρύτατη διαπραγμάτευση εκείνη την περίοδο μεταξύ SSM που δεν συμμετέχει στην διαπραγμάτευση απευθείας με το ΔΝΤ ώστε να καθορίσουν τους όρους των stress tests.
Το Ταμείο φαίνεται ότι θα επιμείνει πολύ σε δύο καίριους τομείς.
1)Στο γεγονός ότι οι προβλέψεις των NPEs (coverage ratio NPEs) είναι χαμηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο των τραπεζών στην Ευρώπη
2)Η αξία των collaterals των πραγματικών εγγυήσεων στα προβληματικά δάνεια θα τεθούν στο μικροσκόπιο.
Πάντως η βασική ανησυχία είναι μήπως μέση της αύξησης των προβλέψεων και μέσω της απομείωσης της αξίας των εμπράγματων εξασφαλίσεων προκύψουν σοβαρές ζημίες που θα ξεπεράσουν και το ελάχιστο αναμενόμενο όριο των 5,5 δισεκ.

Οι πωλήσεις NPLs καλή εξέλιξη για τις τράπεζες αλλά και μεγάλο ρίσκο

Οι τράπεζες προχωρούν άμεσα στην πώληση των NPLs.
Η Eurobank πούλησε 1,5 δισεκ. προβληματικά καταναλωτικά δάνεια στο 3% της ονομαστικής αξίας ή 45 εκατ ευρώ.
Η Alpha bank θα πουλήσει 600 με 800 εκατ προβληματικά καταναλωτικά δάνεια.
Η Πειραιώς θα πουλήσει 1,8 δισεκ. προβληματικά δάνεια real estate.
Το βασικό ζήτημα είναι ότι κάθε φορά που πωλείται ένα asset από την μια μειώνει τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών, άρα οι τράπεζες πλησιάζουν τους στόχους που έχουν θέσει για το 2017 αλλά από την άλλη οι πωλήσεις πραγματοποιούνται επί συγκεκριμένων τιμών.
Κάθε τιμή επί της ονομαστικής αξίας αποτελεί και προσδιοριστικό παράγοντα συνολικά της αξίας των collaterals οπότε αυτό μπορεί να λειτουργήσει μπούμερανγκ για τις τράπεζες όπως συνέβη και με την τράπεζα Κύπρου που βρέθηκε….να διενεργεί εκτάκτως πρόβλεψη 500 εκατ λόγω απομείωσης collaterals.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης