Τελευταία Νέα
Διεθνή

Williams (Fed): Πρέπει να αυξήσουμε το βασικό επιτόκιο στο 2,5% σε 2 χρόνια

Williams (Fed): Πρέπει να αυξήσουμε το βασικό επιτόκιο στο 2,5% σε 2 χρόνια
Η οικονομία των ΗΠΑ πιθανότατα θα μπορέσει να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό μόλις 1,5% μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) πρέπει να αυξήσει σταδιακά τα επιτόκια, δεδομένου ότι η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και ο πληθωρισμός θα επιστρέψει πιθανώς στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε σήμερα (11/10/2017) ο πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, John Williams.
«Βάσει των προοπτικών μου για την απασχόληση και τον πληθωρισμό, βλέπω έναν σταδιακό ρυθμό αύξησης κατά τα επόμενα δύο χρόνια, φέρνοντας το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο νέο κανονικό του 2,5%», δήλωσε ο Williams σε ομιλία στο Salt Lake City.
Ο Williams επανέλαβε ότι η οικονομία των ΗΠΑ πιθανότατα θα μπορέσει να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό μόλις 1,5% μακροπρόθεσμα.
Το σχέδιο της Fed για συρρίκνωση του ισολογισμού της, ύψους 4,5 τρισ. δολ., σταδιακά κατά τα επόμενα χρόνια, θα ανατρέψει σταδιακά το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού, ανέφερε ο ίδιος.
Ωστόσο, δεδομένης της άποψης ότι η οικονομική ανάπτυξη έχει υποχωρήσει λόγω της αργής αύξησης του εργατικού δυναμικού και της βραδείας αύξησης της παραγωγικότητας, τα επιτόκια θα παραμείνουν σχετικά χαμηλά «στο άμεσο μέλλον», τόνισε ο πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο.
Ο Williams επανέλαβε επίσης την άποψή του ότι αν η ανάπτυξη επιταχυνθεί υπερβολικά, «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια χρηματοοικονομική φούσκα ή σε άλλα προβλήματα όπως ο υψηλός πληθωρισμός».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης