Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H πώληση προβληματικών δανείων NPLs από τις ελληνικές τράπεζες θα είναι το νέο μεγάλο «σκάνδαλο» του μέλλοντος;;;

H πώληση προβληματικών δανείων NPLs από τις ελληνικές τράπεζες θα είναι το νέο μεγάλο «σκάνδαλο» του μέλλοντος;;;
Αυτό που σήμερα οι τραπεζίτες το υιοθετούν ως λύση για να επιτύχουν τους στόχους των προβληματικών τους ανοιγμάτων και ως λύση είναι σωστή…ποιος μπορεί να αποκλείσει αύριο ότι οι τραπεζίτες δεν θα είναι κατηγορούμενοι που πούλησαν σε αυτές τις χαμηλές τιμές;
Οι τράπεζες στην Ελλάδα και διεθνώς έχουν 4 τρόπους να μειώσουν τα προβληματικά τους δάνεια που φθάνουν στις μεν ελληνικές τράπεζες 102 δισεκ και συνολικά στην ευρωζώνη περί τα 865 δισεκ. ευρώ ή 1 τρισεκ μαζί με τις bad bank. 
Αναδιάρθρωση δανείων με ρυθμίσεις
Πώληση ακινήτων μέσω πλειστηριασμών
Διαγραφές προβληματικών δανείων
Πωλήσεις προβληματικών δανείων
Οι 4 αυτές λύσεις είναι οι ενδεδειγμένες και ορθώς οι τράπεζες τις χρησιμοποιούν για να μειώσουν το τεράστιο απόθεμα προβληματικών δανείων.
Οι τραπεζίτες έχοντας πάρει ασυλία – κίνηση σωστή για να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις ουσίας χωρίς φόβο – χρησιμοποιούν και τα 4 εργαλεία μείωσης των προβληματικών δανείων.
Η αναδιάρθρωση δανείων ωστόσο δεν δουλεύει αποτελεσματικά καθώς για να αναδιαρθρωθεί ένα δάνειο και να καταστεί ξανά εξυπηρετούμενο με ρυθμίσεις θα πρέπει το οικονομικό περιβάλλον να βελτιωθεί.
Οι ρυθμίσεις λοιπόν δεν δουλεύουν αποτελεσματικά, σημειώνονται αλλά αποτελούν πολύ μικρό μέρος της λύσης του προβλήματος.
Οι διαγραφές δανείων επίσης είναι μια λύση περιορισμένης δράσης και βεληνεκούς.
Για να διαγράψει ένα προβληματικό δάνειο μια τράπεζα πρέπει να έχει ολοκληρώσει όλες τις νομικές ενέργειες και να έχει πρόβλεψη 100%.
Οι μόνες λύσεις που θα μπορέσουν να δουλέψουν στην Ελλάδα γιατί απλά δουλεύουν και στο εξωτερικό είναι οι πλειστηριασμοί και πωλήσεις προβληματικών δανείων σε διεθνή funds.
Οι πλειστηριασμοί στόχος είναι να φθάσουν τις 5000 ετησίως από το 2018 και το μεγάλο ερώτημα δεν είναι να πουληθεί ένα ακίνητο σε τιμή Α που να καλύπτει την πρόβλεψη αλλά σε τιμή Α που να υπερκαλύπτει την πρόβλεψη.
Δηλαδή προβληματικό δάνειο 1 εκατ ευρώ με εμπράγματες εξασφαλίσεις ακίνητα 700 χιλ ευρώ και με πρόβλεψη 50% θεωρητικά μπορούν να πουληθούν τα ακίνητα 500 χιλ ευρώ καθώς τα υπόλοιπα 500 χιλ έχουν διενεργηθεί πρόβλεψη.
Όμως οι 500 χιλ είναι σχεδόν 30% χαμηλότερα σε όρους τιμών ακινήτων σε σχέση με την περίοδο σύναψης του δανείου.
Οι πλειστηριασμοί λοιπόν χρήζουν μεγάλης προσοχής ειδικά σε ποια τιμή πωλείται ένα ακίνητο.
Και ενώ οι πλειστηριασμοί θα κριθούν στην πράξη όταν ξεκινήσουν Δεκέμβριο 2017….οι πωλήσεις πακέτων NPLs αποτελεί την πιο λειτουργική λύση για τις ελληνικές τράπεζες.
Θα πιάσουν τους στόχους του 2017 οι τράπεζες λόγω πωλήσεων προβληματικών δανείων.
Όμως όπως υποστηρίζουν πολλοί τραπεζίτες υπάρχει ο κίνδυνος αυτό που θεωρείται σωστό σήμερα δηλαδή η πώληση προβληματικών δανείων να αποτελέσει το επόμενο «σκάνδαλο» στο ελληνικό banking.
Ήδη στον διεθνή τύπο τα προβληματικά ναυτιλιακά δάνεια έχουν στιγματιστεί αλλά η όλη προσέγγιση είναι λάθος.
Το τελευταίο διάστημα με αφορμή το πόρισμα της ΤτΕ για την Πειραιώς – που η ΤτΕ διαρρέει δεξιά και αριστερά – εμφανίζεται η Πειραιώς στο παρελθόν να έχει πουλήσει ναυτιλιακά δάνεια 1,04 δισεκ. έναντι 300 εκατ ευρώ σχεδόν στο 30% της ονομαστικής αξίας.
Η αποτίμηση αυτής της πώλησης δεν πρέπει να συμπεριλάβει μόνο την τιμολόγηση αλλά και τον χρόνο που πουλήθηκαν σε μια περίοδο όπου η ναυτιλία πήγαινε από το κακό στο χειρότερο.
Η Πειραιώς πούλησε 1,04 δισεκ. – κατά άλλους μόνο 750 εκατ – προβληματικά ναυτιλιακά δάνεια 300 εκατ τα οποία εάν σήμερα τα κατείχε θα είχαν αξία περί τα 100 εκατ με κάποιες συντηρητικές εκτιμήσεις.
Δηλαδή εάν δεν είχαν πουληθεί τα ναυτιλιακά δάνεια θα είχαν προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημία στην τράπεζα Πειραιώς άρα η Πειραιώς ορθώς τα πούλησε στο παρελθόν.
Όμως ας κάνουμε μια σύγκριση.
Τα προβληματικά ναυτιλιακά δάνεια πωλήθηκαν στο 30% της ονομαστικής αξίας εάν δεχθούμε ότι το ύψος τους ήταν 1,04 δισεκ.
Τα καταναλωτικά προβληματικά δάνεια πουλήθηκαν στο 3% της ονομαστικής τους αξίας – βλέπε Eurobank που πούλησε 1,5 δισεκ. καταναλωτικά NPLs στο 3% της ονομαστικής αξίας ή 45 εκατ ευρώ.
Η Alpha bank επίσης θα πουλήσει προβληματικά καταναλωτικά δάνεια 700-800 εκατ περίπου στα επίπεδα της τιμολόγησης της Eurobank.
Η Πειραιώς σχεδιάζει να πουλήσει 1,5 δισεκ. προβληματικά δάνεια που έχουν collaterals εμπορικά ακίνητα από το πρόγραμμα αμοιβάδα σε τιμή περίπου 25%-27% - ίσως και χαμηλότερα – της ονομαστικής αξίας ή 400 εκατ ευρώ.
Εάν κάνουμε ένα ψυχρό παραλληλισμό τα προβληματικά ναυτιλιακά δάνεια πουλήθηκαν στην καλύτερη τιμή σε σχέση με τις πωλήσεις των προβληματικών δανείων της τρέχουσας περιόδου.
Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί ότι κάθε κατηγορία δανείων έχει άλλη τιμολόγηση για προφανείς λόγους – εξασφαλίσεις, υπόλοιπα κ.α. –
Όμως εάν οι πωλήσεις προβληματικών δανείων που ως τραπεζική στρατηγική είναι σωστή ενέργεια βρίσκεται στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης ποιος μπορεί να αποκλείσει αύριο να καλέσει η δικαιοσύνη τους τραπεζίτες ώστε να απολογηθούν γιατί πούλησαν σε αυτές τις χαμηλές τιμές;
Η πώληση προβληματικών δανείων έχει μόνο μια παράμετρο, έχει αξία αρκεί να μην ζημιώνεται η τράπεζα έναντι των προβλέψεων που έχει διενεργήσει.
Αυτό που σήμερα οι τραπεζίτες το υιοθετούν ως λύση για να επιτύχουν τους στόχους των προβληματικών τους ανοιγμάτων και ως λύση είναι σωστή…ποιος μπορεί να αποκλείσει αύριο ότι οι τραπεζίτες δεν θα είναι κατηγορούμενοι που πούλησαν σε αυτές τις χαμηλές τιμές;

Υποσημείωση

Η πώληση προβληματικών δανείων είναι η σωστή λύση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των τραπεζών.
Η μόνη ένσταση είναι ότι έπρεπε να πουλάνε περισσότερα και μαζικότερα NPLs….πουλάνε λίγα προβληματικά δάνεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης