Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έχετε λάβει επιστολή που σας χαρακτηρίζει η τράπεζα ως μη συνεργάσιμο δανειολήπτη - Τι πρέπει να κάνετε

Έχετε λάβει επιστολή που σας χαρακτηρίζει η τράπεζα ως μη συνεργάσιμο δανειολήπτη - Τι πρέπει να κάνετε
Όλο αυτό το διάστημα εφόσον υπάρχει αίτημα ρύθμισης, σταματούν οι οποίες νομικές ενέργειες από την πλευρά την τράπεζας
Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη του πλειστηριασμού βρίσκονται οι «μη συνεργάσιμοι» δανειολήπτες.
Με το χαρακτηρισμό του ως μη συνεργάσιμος ο ίδιος ο οφειλέτης ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του, ακόμη και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία!
Τι πρέπει να κάνουμε όμως αν λάβουμε επιστολή όπου το πιστωτικό ίδρυμα μας χαρακτηρίζει ως μη συνεργάσιμο;
Πρώτα, ακολουθώντας των κώδικα εφόσον ο δανειολήπτης δεν συμφωνεί και πιστεύει πως δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες για τον αποχαρακτηρισμό του ως συνεργάσιμο, πρέπει να υποβάλλει ένσταση στην αρμόδια επιτροπή ενστάσεων της ένα λόγω τράπεζας.
Θα πρέπει να αναφέρει τους λόγους για τους οποίους δεν συμφωνεί και να παραθέσει τα κατάλληλα αποδεικτικά στοιχεία που ενδυναμώνουν την αντίρρηση του.
Δεύτερον, το σημαντικό είναι ότι δεν θα πρέπει να περιμένει την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής.
Ακόμη και σε αυτό το στάδιο που κάποιος ή δεν συμφωνεί με τον χαρακτηρισμό, ή απλώς έχει αμελήσει, ή δεν έχει δώσει σημασία στις προειδοποιητικές επιστολές του πιστωτικού ιδρύματος, μπορεί να ενταχθεί στην Διαδικασία Επίλυσης Καθυστερήσεων (Δ.Ε.Κ).
Σε αυτή την περίπτωση ο δανειολήπτης δεν αποχαρακτηρίζεται από μη συνεργάσιμος μέχρι την ολοκλήρωση της Δ.Ε.Κ και την αποδοχή της πρότασης από τον πιστούχο.
Όλο αυτό το διάστημα εφόσον υπάρχει αίτημα ρύθμισης, σταματούν οι οποίες νομικές ενέργειες από την πλευρά την τράπεζας.
Σε συνομιλίες μας πάντως με τραπεζικά στελέχη, μας ανέφεραν πως στην τραπεζική καθημερινότητα οι περιπτώσεις της ένστασης είναι λίγες και ο δανειολήπτης εντάσσεται απευθείας στην Δ.Ε.Κ εφόσον το επιθυμεί.
Τρίτον, σαν δείγμα καλής πίστης, πέραν της πλήρης συνεργασίας που θα πρέπει να έχει ο οφειλέτης, όσον αναφορά την επικοινωνία και τα στοιχεία που του ζητά η Τράπεζα, θα ήταν καλό να εξυπηρετήσει μέρος του ληξιπρόθεσμου ποσού, μέχρι την εφαρμογή της πρότασης που θα του κοινοποιήσει η Τράπεζα.
Στην περίπτωση τώρα που κάποιος οφειλέτης, έχει προσπαθήσει να έρθει σε συμφωνία με την τράπεζα, αλλά απέρριψε την λύση που του προτάθηκε και το πιστωτικό ίδρυμα τον κρίνει ως μη συνεργάσιμο, τότε ο δανειολήπτης έχει το δικαίωμα να υποβάλλει αίτημα εξωδικαστικής επίλυσης της διαφοράς στο Συνήγορο του Καταναλωτή.
Το αίτημα μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός του διαστήματος των 3 μηνών, από την έγγραφη ενημέρωση του οφειλέτη, ότι κρίθηκε «μη συνεργάσιμος».
Βέβαια σε αυτή την περίπτωση, δεν εμπίπτουν περιπτώσεις οφειλών, η τύχη των οποίων εκκρεμεί δικαστικά.
Να αναφέρουμε, πως η τράπεζα οφείλει να ενημερώνει τον δανειολήπτη εντός 15 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία χαρακτηρισμού του, καθώς και τις νομικές συνέπειες και τις επιπτώσεις χαρακτηρισμού ενός δανειολήπτη ως μη συνεργάσιμο.
Επιπλέον θα πρέπει να εμπεριέχονται οι λεπτομέρειες, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο θα ξεκινήσουν οι νομικές ενέργειες, καθώς και τον κίνδυνο εκποίησης των εξασφαλίσεων, που έχουν δεσμευτεί προς όφελος της τράπεζας από τον ίδιο και άλλους ενεχόμενους στην σύμβαση.

Αθανασία Ακριβού
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης