Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στην ΑΑΔΕ προωθείται η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών - Από Νοέμβριο οι 120 δόσεις - Στις 19/10 τα τεχνικά κλιμάκια

Στην ΑΑΔΕ προωθείται η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών - Από Νοέμβριο οι 120 δόσεις - Στις 19/10 τα τεχνικά κλιμάκια
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει των συζητήσεων που θα ξεκινήσουν την Πέμπτη (19/10) μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Εργασίας και των θεσμών
Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προωθεί η κυβέρνηση τον εισπρακτικό μηχανισμό των ασφαλιστικών Ταμείων, με στόχο την συνείσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών και των φόρων από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Το θέμα αυττό συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας,  ενόψει των συζητήσεων που θα ξεκινήσουν την Πέμπτη (19/10) μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Εργασίας και των θεσμών.
Όπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντα του υπουργείου Εργασίας, στη συνάντηση δεν έγινε συζήτηση για τις απονομές συντάξεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους σε ιδιώτες.
Όσον αφορά όμως την ρύθμιση για τις 120 δόσεις για όσους χρωστούν μόνον σε Ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορία, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, εφόσον πρώτα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των συνολικών χρεών των επιχειρήσεων.

Τι έγραφε νωρίτερα το bankingnews.gr

Ξεκίνησαν οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις στο οικονομικό επιτελείο, ενόψει της καθόδου των Θεσμών, την Δευτέρα, στην Αθήνα, για την 3η αξιολόγηση.
Στο υπουργείο Οικονομικών, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Δημήτρης Λιάκος.
Αυτό που ανησυχεί την Κυβέρνηση είναι η πορεία του Προϋπολογισμού, με τα έσοδα να ανησυχούν ιδιαίτερα του δανειστές, τα κόκκινα δάνεια, οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και τα θέματα της ενέργειας, με την «πώληση» 500.000 πελατών της ΔΕΗ σε ιδιώτες και την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων.​
Ντεμπούτο με τον προϋπολογισμό του 2017 θα κάνει η τεχνική αντιπροσωπεία των δανειστών στην πρώτη συνάντηση με θέμα τα δημοσιονομικά (έσοδα, δαπάνες, πλεόνασμα) που θα έχει αύριο 19/10 στο «Χίλτον» με τα αντίστοιχα κλιμάκια του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.
Η συνάντηση, που γίνεται λίγο πριν από την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου σε επίπεδο επικεφαλής, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα βγάλουν από την τσάντα τους το μπλοκ με τις παρατηρήσεις που είχαν καταγράψει στην τελευταία τους διαπραγμάτευση γι’ αυτό το θέμα.
Όπως ήταν φυσικό, κεντρική θέση στους αστερίσκους είχε η τρύπα στα κρατικά ταμεία -τότε η υστέρηση στα καθαρά έσοδα έφτανε στο 1,765 δισ. ευρώ, ενώ τώρα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προσεγγίζει τα 2,4 δισ. ευρώ.
Τούτο βέβαια εξαιτίας του μπαράζ των πληρωμών που προηγήθηκε τον Σεπτέμβριο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που επέστρεφε μαζικά φόρους που είχε παρακρατήσει σε χιλιάδες φορολογουμένους.
Οι συζητήσεις πάνω σ' αυτό το ζήτημα θα είναι διεξοδικές ενώ σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, θα συνεχιστούν και την επόμενη μέρα, από τη στιγμή που ο προϋπολογισμός του 2017 κλείνει με μεγάλη υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, κυρίως από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, κάτι που έχει θορυβήσει τους δανειστές, αφού καταδεικνύει κόπωση στην είσπραξη αλλά και ένταση της φοροδιαφυγής.
Ας σημειωθεί ότι η «διαρροή» στις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος όχι μόνο δεν περιορίστηκε αλλά διευρύνθηκε από τα 338 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουλίου στα 469 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.
Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο στόχος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για καθαρά έσοδα 50,4 δισ. το 2017 έχει ήδη αναθεωρηθεί προς τα κάτω στα 49,8 δισ. ευρώ και θα δούμε πού θα κάτσει η μπίλια με το τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο στη Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση, ο επόμενος μήνας θα είναι καθοριστικός για τον προϋπολογισμό, ο οποίος στο εννεάμηνο κινείται στην κόψη του ξυραφιού, με τις καθαρές εισπράξεις να ανέρχονται σε 34,7 δισ. ευρώ.
Με τον πήχη των φορολογικών εσόδων να τοποθετείται χαμηλότερα για το 2018 η τεχνική αντιπροσωπεία των δανειστών έχει ήδη διατυπώσει ενστάσεις σχετικά με το πώς η Αθήνα θα πετύχει διπλάσιο πλεόνασμα, ήτοι 3,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο.
Εκτός και αν οι οικονομικές επιδόσεις των ασφαλιστικών ταμείων είναι τέτοιες που θα συμβάλουν σ' αυτό το πρωτογενές αποτέλεσμα μαζί με τα μέτρα ύψους 1,8 δισ. που έχουν ψηφιστεί και θα τεθούν σε ισχύ από το 2018.
Οι φόροι όμως θα οδηγήσουν στην αύξηση της κατανάλωσης που με τη σειρά της θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη; Θα το μάθουμε το 2018.
Χθες πάντως η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι το 2016 είχαμε ύφεση 0,2% του ΑΕΠ έναντι προηγούμενης εκτίμησης για στασιμότητα (0%).
Για το 2015 η αναθεώρηση είναι οριακή, στο -0,3% από -0,2% ενώ τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ανάπτυξη 0,7% το 2014 αντί προηγούμενης εκτίμησης για 0,3%.
Τα στοιχεία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Αθ. Θανόπουλος, αποδίδοντας την αναθεώρηση κυρίως σε νεότερα δεδομένα για χαμηλότερη ιδιωτική κατανάλωση. Την ίδια στιγμή, βλέπει για το 2017 ανάπτυξη μόλις 1,3%, η οποία είναι σημαντικά χαμηλότερη του προσχεδίου για 1,8% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης