Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Facebook ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, λόγω της διαμάχης για την προστασία της ιδιωτικότητας

Το Facebook ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, λόγω της διαμάχης για την προστασία της ιδιωτικότητας
Γερμανικό δικαστήριο ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την εξουσιοδότηση για μία γερμανική αρχή προστασίας δεδομένων, να διεξάγει έρευνα σχετικά με το Facebook
Το Facebook θα βρεθεί αντιμέτωπο με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017, σύμβουλος στο ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ότι οποιαδήποτε αρχή προστασίας δεδομένων στο μπλοκ, έχει την εξουσία να λάβει μέτρα εναντίον του μέσου κοινωνικής δικτύωσης για παραβίαση των νόμων περί απορρήτου.
Το Facebook έχει την ευρωπαϊκή του έδρα στην Ιρλανδία και έχει υποστηρίξει ότι μόνο η ιρλανδική αρχή προστασίας δεδομένων έχει την εξουσία να ελέγχει την επεξεργασία των δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών.
Ωστόσο, άλλοι ευρωπαίοι νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών, βελγικών και γερμανικών αρχών, έλαβαν μέτρα κατά της εταιρείας των ΗΠΑ.
Ο Yves Bot, γενικός εισαγγελέας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε με μη δεσμευτική γνώμη, ότι οποιαδήποτε εθνική αρχή θα μπορούσε να αναλάβει δράση κατά μιας εταιρείας για παραβίαση των νόμων περί προστασίας δεδομένων, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της στη χώρα, ακόμη και αν η εταιρεία είναι εγκατεστημένη σε άλλο κράτος μέλος.
Η υπόθεση ξεκίνησε από διαμάχη σχετικά με μια γερμανική σελίδα στο Facebook, η οποία συγκέντρωνε δεδομένα σχετικά με τους επισκέπτες της σελίδας αυτής, αποθηκεύοντας ένα cookie στον σκληρό δίσκο τους.
Γερμανικό δικαστήριο ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την εξουσιοδότηση για μία γερμανική αρχή προστασίας δεδομένων, να διεξάγει έρευνα σχετικά με το Facebook, δεδομένου ότι η ιρλανδική θυγατρική του, ήταν υπεύθυνη για τις δραστηριότητες επεξεργασίας δεδομένων στην Ευρώπη.
Ο Bot δήλωσε ότι, δεδομένου ότι η επεξεργασία των δεδομένων στην προκειμένη περίπτωση μέσω της εγκατάστασης cookie "προορίζεται ειδικά για να επιτρέψει στο Facebook να στοχεύσει καλύτερα τις διαφημίσεις που δημοσιεύει", θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων που ανέλαβε το Facebook στη Γερμανία, το οποίο είναι υπεύθυνο για την προώθηση και την πώληση διαφημιστικού χώρου στη Γερμανία.
Μια εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε:
"Διαφωνούμε με σεβασμό με τον γενικό εισαγγελέα και περιμένουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου".
Οι απόψεις των γενικών εισαγγελέων τείνουν να ακολουθούνται από τους δικαστές του Δικαστηρίου στην πλειονότητα των περιπτώσεων.
Ένας νέος νόμος της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων θα τεθεί σε ισχύ τον Μάιο του 2018, ο οποίος θα διευκολύνει τις πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως το Facebook, εισάγοντας μια αρχή "one stop shop", όπου θα οι εταιρείες θα έχουν να κάνουν μόνο με την αρχή του κράτους μέλους που βρίσκεται η κύρια εγκατάστασή τους.
Όμως, ο Bot υπογράμμισε ότι ο νέος νόμος δεν ήταν ακόμη σε ισχύ και το ισχύον πλαίσιο επιτρέπει σε κάθε κράτος μέλος να εφαρμόσει τη δική του εθνική νομοθεσία, καθιστώντας έτσι δυνατή την "εφαρμογή πολλαπλών εθνικών νομοθεσιών".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης