Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Τη μείωση των εξουσιών βέτο των κυβερνήσεων στη φορολογία εξετάζει η Κομισιόν

Reuters: Τη μείωση των εξουσιών βέτο των κυβερνήσεων στη φορολογία εξετάζει η Κομισιόν
Εξετάζεται η χρήση της ρήτρας «γέφυρας» που επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων με μια «ειδική πλειοψηφία»
Μέτρα που θα μπορούσαν να μειώσουν τις εξουσίες βέτο των μικρών κρατών της ΕΕ, θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δείχνει έγγραφο που επικαλείται το «Reuters» - μια κίνηση που αποσκοπεί να ξεπεράσει την αντίσταση στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, καθώς το μπλοκ επιδιώκει να αυξήσει τις εισφορές στις πολυεθνικές διαδικτυακές εταιρείες.
Οι κανόνες της ΕΕ απαιτούν τη στήριξη και των 28 κρατών μελών της ΕΕ για να προχωρήσουν σε αναμορφώσεις φορολογίας, προϋπόθεση που έχει επιτρέψει εδώ και καιρό στα κράτη με χαμηλή φορολογία, όπως το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία ή η Μάλτα, να φέρουν εμπόδια στις μεταρρυθμίσεις.
Για να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, η Επιτροπή δήλωσε ότι θα παρουσιάσει ένα έγγραφο το 2018, στο οποίο θα περιγράφει πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μια ρήτρα στη Συνθήκη της Λισαβόνας του 2009, που επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων με μια «ειδική πλειοψηφία» σε τομείς όπου η ομοφωνία είναι συνήθως ο κανόνας.
Η λεγόμενη ρήτρα «γέφυρας», που κατοχυρώνεται στο άρθρο 48 της Συνθήκης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για «θέματα εσωτερικής αγοράς», ανέφερε η Κομισιόν στο πρόγραμμα εργασίας της για το επόμενο έτος.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι η ρήτρα αυτή πρέπει να εφαρμοστεί στις αποφάσεις για «δίκαιους φόρους στη βιομηχανία του διαδικτύου».
Η ΕΕ εξετάζει μέτρα για την αύξηση των φόρων για την Google, το Facebook, την Amazon και άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς, που κατηγορούνται ότι πληρώνουν πολύ λίγα στην Ευρώπη μεταφέροντας τα κέρδη τους σε κράτη με χαμηλή φορολογία.
Στο πρόγραμμα εργασίας της για το 2018, η Κομισιόν ανέφερε ότι μέχρι τον Μάρτιο θα υποβάλει νομοθετικές προτάσεις για μια δίκαιη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας.
Παρόλο που η κίνηση είναι πιθανό να εκνευρίσει τα μικρότερα και με χαμηλότερη φορολογία κράτη, τους αφήνει ακόμα μια διέξοδο, καθώς η χρήση της ρήτρας «γέφυρας» θα πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα από τις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ και θα μπορούσε να εμποδιστεί από το κοινοβούλιο ενός κράτους μέλους.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης