Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ασφαλιστική και Romaneasca ίσως να ανακόψουν τα σχέδια της Εθνικής για έξοδο από ELA και πιέσουν στα stress tests

Ασφαλιστική και Romaneasca ίσως να ανακόψουν τα σχέδια της Εθνικής για έξοδο από ELA και πιέσουν στα stress tests
Έχουν ανακύψει δύο εμπόδια τα οποία από ότι φαίνεται θα ξεπεραστούν μεν αλλά θα μεταθέσουν για το μέλλον…τα οφέλη για την Εθνική τράπεζα.
Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας επιχείρησε σε όσο το δυνατό πιο σύντομο διάστημα να υλοποιήσει το πλάνο αναδιάρθρωσης που είχε εγκρίνει ο SSM και η DGCom.  
To σχέδιο ήταν σαφές να πουληθούν όλες οι θυγατρικές στο εξωτερικό και η Εθνική Ασφαλιστική και ο Φραγκιαδάκης υπήρξε συνεπής στην προσπάθεια αυτή.
Ωστόσο έχουν ανακύψει δύο εμπόδια τα οποία από ότι φαίνεται θα ξεπεραστούν μεν αλλά θα μεταθέσουν για το μέλλον…τα οφέλη για την Εθνική τράπεζα.
Η εμπλοκή με την Εθνική Ασφαλιστική είναι κεφαλαιώδες ζήτημα για τους εξής λόγους.
Η Εθνική έχει εγγράψει κέρδος 144 εκατ από την Εθνική Ασφαλιστική και το deal ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί με την EXIN του Calamos.
Να σημειωθεί ότι για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής το τίμημα προσδιορίστηκε σε 718 εκατ.
Ταυτόχρονα φαίνεται ότι υπάρχει εμπλοκή και στην Ρουμανία αφού η Κεντρική Τράπεζα προβάλλει εμπόδια στην ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταξύ Banca Romaneasca και ουγγρικής OTP.
H Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας δεν θα κλείσει άμεσα την υπόθεση και όπως όλα δείχνουν η υπόθεση Ρουμανία μετατίθεται για το α΄ 6μηνο του 2018.
Η Εθνική τράπεζα είχε προϋπολογίσει από την Εθνική Ασφαλιστική αποτίμηση 718 εκατ από την Ασφαλιστική και απελευθέρωση ρευστότητας 650 εκατ από την Ρουμανία λόγω αποπληρωμής ενδοομιλικής χρηματοδότησης πάνω από 300 εκατ.
Εάν η Ασφαλιστική και η Ρουμανία δεν ξεκαθαρίσουν άμεσα ουσιαστικά θα έχουν επίδραση 1,3 με 1,5 δισεκ. στην ρευστότητα της Εθνικής εξέλιξη που θα καθυστερήσει την έξοδο από το ELA.
Όμως επειδή η Ασφαλιστική είχε σημαντική επίδραση στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής εάν στην περιορισμένη περίπτωση που χαλάσει το deal το μεγάλο πλεονέκτημα της τράπεζας στα stress tests θα μειωθεί.
Δεν θα εξαλειφθεί αλλά θα μειωθεί.
Ορισμένες καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι το πρόβλημα της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ξεπεραστεί το deal θα υλοποιηθεί και δεν θα χρειαστεί άλλος διαγωνισμός.
Να σημειωθεί ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι εάν θεωρητικά ακυρωνόταν το deal με τον Calamos τότε ο επόμενος διαγωνισμός θα προσδιόριζε το 75% όχι 718 εκατ αλλά 600 εκατ η χαμηλότερα.
Η βασική παθογένεια της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι τα νοσοκομειακά συμβόλαια και ζωής τα οποία έχουν όρους ουτοπικούς.
Πάντως για να αποτιμηθούν ρεαλιστικά τα γεγονότα όχι με υποθέσεις, το deal της Ασφαλιστικής θα προχωρήσει παρά τα υπαρκτά εμπόδια για την Εθνική τράπεζα.
Για την Ρουμανία η διαδικασία θα καθυστερήσει μήνες ίσως να φθάσει η υπόθεση έως την περίοδο των stress tests τον Μάιο 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης