Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Κόντρα Βορρά – Νότου στην ΕΚΤ για τον χρόνο ολοκλήρωσης του QE

tags :
Reuters: Κόντρα Βορρά – Νότου στην ΕΚΤ για τον χρόνο ολοκλήρωσης του QE
Γερμανία και Ολλανδία ήθελαν ξεκάθαρο ορίζοντα διακοπής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης
Στο debate που υπήρξε μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αναφορικά με τον τερματισμό ή όχι του QE επικεντρώνεται δημοσίευμα του Reuters.
Όπως αναφέρει ο Mario Draghi παραδέχθηκε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη σημερινή (26/10) συνεδρίαση της ΕΚΤ ότι υπήρξαν διαφορετικές απόψεις αλλά επικράτησε θετικό κλίμα.
Περισσότερο επιθετικοί εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι Γερμανίας και Ολλανδίας, οι οποίοι ήθελαν να υπάρξει ανακοίνωση για ακριβή ημερομηνία ολοκλήρωσης του QE, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη είναι καλύτερη του αναμενόμενου και ότι οι αγορές ομολόγων δεν επηρεάζουν διόλου τον πληθωρισμό.
Από την άλλη πλευρά υπήρξαν οι περισσότεροι ήπιοι τραπεζίτες, προερχόμενοι κυρίως από την περιφέρεια της Ευρωζώνης, οι οποίοι υποστήριξαν ότι μία απότομη έξοδος από το QE θα οδηγούσε σε σύσφιξη των συνθηκών που επικρατούν στον χρηματοοικονομικό τομέα, με αποτέλεσμα να «πάει χαμένη η προσπάθεια τόσων χρόνων».
Ο ίδιος ο Draghi υποστήριξε ότι η πολιτική που έχει ασκήσει μέχρι σήμερα η ΕΚΤ είναι απόλυτα επιτυχημένη και έχει οδηγήσει στη δημιουργία επτά εκατ. νέων θέσεων εργασίας, με την ανάπτυξη να είναι, πλέον, αυτοτροφοδοτούμενη καθώς στηρίζεται στην εγχώρια κατανάλωση.
Προσέθεσε ακόμη ότι οι τράπεζες έχουν επάρκεια κεφαλαίων, έχουν αυξηθεί οι χορηγήσεις ενώ η απόκλιση μεταξύ του κέντρου της Ευρωζώνης και της περιφέρειας μοιάζε να έχει σταματήσει.
Αυτό που εξακολουθεί να προβληματίζει την ΕΚΤ δεν είναι άλλο από τον πληθωρισμό, ο οποίος δεν αναμένεται ότι θα φθάσει στον στόχο του 2% έως το 2020.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να υπάρξει μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων στα 30 δισ. ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2018 από 60 δισ. ευρώ που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή.
Ταυτόχρονα, όμως, αποφασίστηκε η παράταση του QE έως τον Σεπτέμβριο του 2018 – βάσει του αρχικού προγραμματισμού θα ολοκληρώνονταν τον Δεκέμβριο του 2017 – και τονίστηκε ότι εάν κριθεί αναγκαίο μπορεί να υπάρξει και περαιτέρω παράταση του προγράμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης