Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη Fed - Πιθανή μια αύξηση κατά 0,25% τον Δεκέμβριο του 2017

Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη Fed - Πιθανή μια αύξηση κατά 0,25% τον Δεκέμβριο του 2017
Προχωρά η μείωση του ισολογισμού, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ

Αμετάβλητα, όπως αναμενόταν, διατήρησε σήμερα (01/11/2017) τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), ενώ ανέφερε πως οι πρόσφατοι τυφώνες πιθανώς δεν θα έχουν μακροπρόθεσμες επιδράσεις στη συνολική οικονομική δραστηριότητα, υποδηλώνοντας ότι παραμένει ανοιχτή σε μια αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο του 2017.
Έτσι, το βασικό επιτόκιο της Fed παρέμεινε στο εύρος 1%-1,25%.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ παραδέχτηκε ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε υποτονικός, αλλά δεν υποβάθμισε την αξιολόγησή της για τις πληθωριστικές προσδοκίες.
Σημείωσε επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας της χώρας έχει μειωθεί περαιτέρω.
«Η αγορά εργασίας συνέχισε να ενδυναμώνεται και... η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται με σταθερό ρυθμό παρά τις διαταραχές που σχετίζονται με τους τυφώνες», αναφέρεται στη δήλωση της Fed μετά τη διήμερη συνεδρίασή της.
Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές το 2017 και επί του παρόντος προβλέπει μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων μέχρι τα τέλη του 2017, ως μέρος ενός κύκλου σύσφιξης που ξεκίνησε στα τέλη του 2015.
Ο ενθαρρυντικός τόνος της σημερινής ανακοίνωσης υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη για μια νέα αύξηση των επιτοκίων, στον απόηχο και των στοιχείων που έδειξαν μια ισχυρότερη παγκόσμια και εγχώρια οικονομία, αλλά και της πιο «σφιχτής» αγοράς εργασίας, αν και οι αξιωματούχοι της Fed είναι διχασμένοι σχετικά με τα αίτια και τη διάρκεια της τρέχουσας αδυναμίας στον πληθωρισμό.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώνεται στο 1,3%, παραμένοντας κάτω του στόχου της Fed για 2%.
Ωστόσο, η Yellen και ορισμένοι άλλοι βασικοί υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής δήλωσαν ότι η Fed εξακολουθεί να αναμένει να συνεχίσει να αυξάνει βαθμιαία τα επιτόκια, λόγω της ισχύος της συνολικής οικονομίας.
Στη δήλωσή της, η Fed επανέλαβε ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο της μεσοπρόθεσμα.
Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα ανέφερε σήμερα πως η μείωση του - ύψους 4,5 τρισ. δολ. - ισολογισμού της, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017, προχωρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης