Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι 770 μονάδες κρίνουν το μέλλον του ΧΑ – Απαραίτητη η αύξηση του τζίρου για ανοδική διαφυγή

Οι 770 μονάδες κρίνουν το μέλλον του ΧΑ – Απαραίτητη η αύξηση του τζίρου για ανοδική διαφυγή
Πως σχολιάζουν αναλυτές από τρεις χρηματιστηριακές την πρόσφατη άνοδο της αγοράς και τι προβλέπουν για τη συνέχεια
Κομβικό σημείο για την περαιτέρω άνοδο του γενικού δείκτη αποτελούν οι 770 μονάδες σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές, οι οποίοι συγκλίνουν στην άποψη πως για να ξεπεραστεί η συγκεκριμένη αντίσταση χρειάζεται καλύτερος τζίρος, διαφορετικά η πρόσφατη άνοδος θα αποδειχθεί βραχύβια.
Με βάση όμως τις απόψεις των αναλυτών ο κίνδυνος διάσπασης των 700 μονάδων έχει ξεπεραστεί προς το παρόν.
Η ενεργοποίηση του σχηματισμού double bottom (διπλό χαμηλό) στην ζώνη του 730, καθώς και η ανοδική γραμμή τάσης, διερχόμενη από το 732, έδωσαν την αντίδραση, που αναμενόταν οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στην πρώτη σημαντική αντίσταση, που βρίσκεται στην ζώνη του 770-776, σημειώνουν οι αναλυτές της IBG στο εβδομαδιαίο τεχνικό τους σχόλιο.
Διάσπαση της συγκεκριμένης ζώνης θα μας οδηγήσει στο επίπεδο των 800 μονάδων, κλείνοντας ταυτόχρονα και το πτωτικό χάσμα (gap) που έχει αφήσει η αγορά στο 789.
Στο αντίθετο σενάριο η άρνηση του δείκτη να διασπάσει την συγκεκριμένη ζώνη και επαναφορά των τιμών εντός των 747 μονάδων, θα δώσουν τέλος στο ανοδικό σενάριο με αποτέλεσμα, η διάσπαση του πρόσφατου χαμηλού (732) να είναι πολύ πιθανή, σημειώνουν οι αναλυτές της IBG.
Σύμφωνα όμως και με τους αναλυτές της Beta, τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης φλερτάρει πλέον με διάσπαση και διαφυγή των 770 μονάδων, επίπεδο απαιτητικό ως προς την απορρόφηση της προσφοράς αφού ο κύριος όγκος των πωλήσεων στις τραπεζικές μετοχές έχει πραγματοποιηθεί μεταξύ 830 και 770 μονάδων.
Τα τεχνικά δεδομένα έχουν βελτιωθεί καθώς μετά το «πρόδρομο» σήμα του MACD ακολούθησε σήμα αγορών (31/10) από τον κινητό μέσο των 30 ημερών.
Πλέον οι 770 μονάδες έχουν αποκτήσει κομβικό χαρακτήρα καθώς τόσο ο 200άρης και ο 30άρης πλαγιοανοδικά όσο και οι 50 ημέρες πλαγιοκαθοδικά συγκλίνουν σε αυτό το επίπεδο, αναφέρουν οι αναλυτές της Beta.
Βέβαια στο πρόσφατο παρελθόν έχει υπάρξει και σύγκλιση διαρκείας καθώς η αγορά έδειξε αναποφάσιστη να επιλέξει κατεύθυνση δίνοντας διαδοχικά αναιρούμενα σήματα.
Την ίδια στιγμή οι ταλαντωτές κινούνται σε ουδέτερες ζώνες κρατώντας μια σχετική ισορροπία με δυνητικό περιθώριο 40 – 50 μονάδες έως τις παρυφές των υπερτιμημένων ζωνών.
Όπως και να έχει η απομάκρυνση από τα επίπεδα των 720 μονάδων φαίνεται να έχει αναιρέσει τα σενάρια διάσπασης των 700 μονάδων ο δε πυθμένας που έχει σχηματιστεί μπορεί να αποτελέσει τμήμα ενός ευρύτερου διαγραμματικού μοτίβου αντίστροφής.
 Ωστόσο το βασικό προαπαιτούμενο για την αλλαγή της καχεκτικής εικόνας που παρουσιάζει η αγορά μετά το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να αναζητηθεί στις συναλλαγές αφού κάθε προσπάθεια αλλαγής σκηνικού με τζίρο κάτω από 50 εκατ. ευρώ ενδέχεται να αποδειχθεί εξαιρετικά βραχύβια, καταλήγουν οι αναλυτές της χρηματιστηριακής.
Ο συνδυασμός της  σημαντικής αποκλιμάκωσης στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με τις  αναδιαρθρώσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων λόγω λήξης του επενδυτικού Οκτωβρίου και του βραχυχρόνιου σχηματισμού του διπλού πυθμένα πέριξ των 730 μονάδων έδωσε στο Γενικό Δείκτη τις απαραίτητες δυνάμεις για να περπατήσει με ασταθή βήματα προς τη ζώνη αντίστασης των 765 με 770 μονάδων, τονίζει και ο Απόστολος Μάνθος, τεχνικός αναλυτής της Δυναμικής Χρηματιστηριακής.
Από εκεί και έπειτα όμως η περαιτέρω ανοδική κίνηση θα χρειαστεί καλύτερης ποιότητας καύσιμα για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να ανηφορήσει  με ασφάλεια   από τις 770 μονάδες προς το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.
Κίνηση η οποία προς το παρόν δε διαφαίνεται όσο ο τζίρος των συναλλαγών παραμένει καθηλωμένος σε χαμηλά επίπεδα.
Για άλλη μια φορά πάντως η ανοδική διαφυγή θα χρειαστεί τη συνδρομή των τραπεζών και κυρίως της Alpha Bank καθώς πολλά από τα δεικτοβαρή χαρτιά όπως η Coca Cola HBC, ο ΟΤΕ,  η Motor Oil, o ΟΠΑΠ και ο Μυτιληναίος με τη χρονικά ανοδική συμπεριφορά τους  έχουν ήδη βάλει το λιθαράκι τους για την επανάκτηση των 800 μονάδων, σημειώνει ο αναλυτής.
Η συνεχόμενη αδυναμία απόδρασης από το προαναφερόμενο επίπεδο των 770 μονάδων θα επιφέρει ρήξη στην ανοδική στρατηγική.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης