Τελευταία Νέα
Διεθνή

Williams (Fed): Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο καθορίζουμε τα επιτόκια

Williams (Fed): Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο καθορίζουμε τα επιτόκια
Θα ήταν «βέλτιστο» να υπάρξει απόφαση πριν την επόμενη ύφεση, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο
Μια προσέγγιση για τον καθορισμό των αμερικανικών επιτοκίων που, αν εγκριθεί σήμερα, θα μεταφραστεί στη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να δοθεί ισχυρότερη ώθηση στον πληθωρισμό, παρουσίασε σήμερα (06/11/2017) ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) του Σαν Φρανσίσκο, John Williams.
Η χρήση της αποκαλούμενης στόχευσης ενός επιπέδου τιμών, είτε μόνης είτε συνδυασμένης με μια άλλη προσέγγιση, όπως ένας υψηλότερος στόχος για τον πληθωρισμό, θα βοηθούσε στην σταθεροποίηση του πληθωρισμού και στη διατήρηση της ανεργίας σε χαμηλά επίπεδα όχι μόνο όταν τα επιτόκια είναι κοντά στο μηδέν, αλλά ακόμα και όταν είναι υψηλότερα, δήλωσε ο Williams στους δημοσιογράφους, πριν τη δημοσίευση σχετικής έκθεσης.
«Σε αντίθεση με ορισμένους γνωστούς κανόνες νομισματικής πολιτικής, λειτουργεί ακόμα και αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν μια ημιτελή αντίληψη για τα επίπεδα δυνητικής παραγωγής ή για άλλες διαρθρωτικές αλλαγές που επηρεάζουν την οικονομία», γράφει ο Williams στην έκθεση.
O πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο τόνισε ότι δεν υποστηρίζει μια άμεση αλλαγή, αλλά μια σοβαρή συζήτηση τα επόμενα δύο χρόνια σχετικά με τον καλύτερο τρόπο καθορισμού των επιτοκίων, δεδομένου ότι τα επιτόκια είναι απίθανο να αυξηθούν τόσο πολύ όσο και σε προηγούμενες αυξήσεις.
«Αν δεν κάνουμε τίποτα», δήλωσε ο Williams στους δημοσιογράφους, «όταν χτυπήσει η επόμενη ύφεση... οι κεντρικές τράπεζες θα επιστρέψουν στο ίδιο πρόβλημα που είχαμε την τελευταία δεκαετία», όταν έπρεπε να στραφούν στην πολιτικά αμφιλεγόμενη αγορά ομολόγων.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, θα ήταν «βέλτιστο» να υπάρξει απόφαση για ένα καλύτερο πλαίσιο ρύθμισης των επιτοκίων πριν την επόμενη ύφεση.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης