Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η απεργία των συμβολαιογράφων «απειλεί» ελληνικές τράπεζες, stress tests

FT: Η απεργία των συμβολαιογράφων «απειλεί» ελληνικές τράπεζες, stress tests
Αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα πετύχουν τον στόχο του έτους για τη μείωση των NPLs
Σοβαρή απειλή για τις ελληνικές τράπεζες αλλά και για τα αποτελέσματα των επικείμενων stress tests αποτελεί η απεργία των συμβολαιογράφων που αποσκοπεί στην κατάργηση των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Μάλιστα, με αφορμή την απεργία, οι Financial Times επισημαίνουν «η εξέλιξη αυξάνει τις ανησυχίες ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα πετύχουν τον στόχο του έτους για τη μείωση των NPLs, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει και το αποτέλεσμα των stress tests που θα πραγματοποιήσει η ΕΚΤ στην Ελλάδα στις αρχές του 2018».
Εξάλλου, τα νέα της απεργίας ανάγκασαν τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi, να ζητήσει -κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας (6/11/2017)- τη γρήγορη επίλυση της διαμάχης.
Επίσης, σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο, ο κ. Draghi τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (συνολικά ανέρχονται στα 100 δι8σ. ευρώ) που αντιστοιχούν στο 45% του συνολικού δανεισμού.
Επισημαίνεται ότι η ΤτΕ έχει θέσει ως στόχο τη μείωση κατά 67 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ελλάδα αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από την ΕΕ και το ΔΝΤ για να επιταχύνει τους πλειστηριασμούς των κατοικιών και των εμπορικών ακινήτων έπειτα από τις διακοπές της διαδικασίας στα δικαστήρια λόγω των αντιδράσεων των πολιτών αλλά και προηγούμενης απεργίας των συμβολαιογράφων.
Η διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ήταν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι πλειστηριασμού θα άρχιζαν τον Ιούλιο αλλά αναβλήθηκαν.
Επισημαίνεται ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών πραγματοποίησαν την Τρίτη (7/11/2017) με το υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών σε προστατευόμενους χώρους δικαστηρίων, δήλωσε ένας τραπεζίτης που έχει γνώση του θέματος.

Καραμούζης: Πλήγμα στους ισολογισμούς των τραπεζών από τις καθυστερήσεις των πλειστηριασμών

Στο δημοσίευμα των Financial Times περιλαμβάνονται και δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Νίκου Καραμούζη, ο οποίος προειδοποιεί ότι οι καθυστερήσεις στη διενέργεια των πλειστηριασμών θα αποτελέσουν πλήγμα για τους ισολογισμούς των τραπεζών.
«Οι καθυστερήσεις θα έχουν αντίκτυπο στις προβλέψεις, γεγονός που θα επηρεάσει επίσης τη ρευστότητα», επισημαίνει ο ίδιος.
Παράλληλα, δήλωσε ότι οι τράπεζες είχαν συντονίσει τα σχέδια τους για να διασφαλίσουν ότι οι κατοικίες αξίας κάτω των 300.000 ευρώ δεν θα συμπεριληφθούν στους πρώτους γύρους των πλειστηριασμών.
«Λάβαμε υπόψη την κοινωνική αντίδραση σε αυτή τη διαδικασία» είπε κ. Καραμούζης.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης