Τελευταία Νέα
Διεθνή

SouthFront: Ποια είναι η πραγματική στρατιωτική δύναμη της Χεζμπολάχ και ο πόλεμος με το Ισραήλ

tags :
SouthFront: Ποια είναι η πραγματική στρατιωτική δύναμη της Χεζμπολάχ και ο πόλεμος με το Ισραήλ
Ακολουθεί εκτενής και σπάνια εις βάθος ανάλυση των σημερινών στρατιωτικών δυνατοτήτων και του ρόλου της Χεζμπολάχ στην ευρύτερη κοινωνία του Λιβάνου από τους αναλυτές του SouthFront.
Η συμμαχία μεταξύ Σαουδαραβών και Ισραηλινών φαίνεται να έχει τοποθετήσει τον Λίβανο στο στόχαστρο ενός ακόμα πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.
Αυτός θα ξεκινήσει ως οικονομικός πόλεμος, αλλά σύντομα θα μπορούσε να μετατραπεί σε πραγματικό πόλεμο.
Αυτό έρχεται, ίσως όχι συμπτωματικά, την ίδια στιγμή που το ISIS βρίσκεται στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής εξόντωσης και καθώς τόσο το Ισραήλ όσο και η Σαουδική Αραβία έχουν ανακηρύξει αργά όλο και περισσότερο «κόκκινες γραμμές» σχετικά με την αντιληπτή ιρανική επιρροή καθώς και την ευρεία αποδοχή και δημοτικότητα της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.
Αυτό που ανησυχεί τόσο το Ισραήλ όσο και οι Σαουδάραβες είναι το γεγονός ότι ο πόλεμος της Συρίας ενίσχυσε ενδεχομένως τη Χεζμπολάχ και δεν την αποδυνάμωσε.
Αλλά ποια είναι η σημερινή στρατιωτική δύναμη της Χεζμπολάχ και πόσο δύσκολο θα ήταν για τους αντιπάλους της να την εκτοπίσουν τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την κοινωνία του Λιβάνου;
Ακολουθεί εκτενής και σπάνια εις βάθος ανάλυση των σημερινών στρατιωτικών δυνατοτήτων και του ρόλου της Χεζμπολάχ στην ευρύτερη κοινωνία του Λιβάνου από τους αναλυτές του SouthFront.

Αξιολόγηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χεζμπολάχ και ο ρόλος της στη λιβανέζικη κοινωνία

Στον επόμενο πόλεμο, το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει ένα ενιαίο μέτωπο των Συριακών δυνάμεων, της Χεζμπολάχ και του Λιβανέζικου Στρατού, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Avigdor Lieberman τον περασμένο μήνα.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι "ο στρατός του Λιβάνου έχει χάσει την ανεξαρτησία του και έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος του δικτύου της Χεζμπολάχ".
"Πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε πιθανό σενάριο και η νέα πραγματικότητα προετοιμάζει επίσης νέες προκλήσεις για εμάς".
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ τόνσιε περαιτέρω ότι "όποιος θέλει ειρήνη πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο και ελπίζω ότι οι εχθροί μας από την άλλη πλευρά θα σκεφτούν προσεκτικά για κάθε βήμα κατά του Κράτους του Ισραήλ, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αποδείξουμε την πλήρη δύναμη και τις ικανότητες των Ισραηλινών Δυνάμεων".

Η ιδεολογία της Χεζμπολάχ και η σχέση της με την κυβέρνηση του Λιβάνου

Η αποστολή και το όραμα της Χεζμπολάχ μπορούν να συνοψιστούν σύμφωνα με τρεις αρχές.
Πρώτον, το Ισλάμ χαρακτηρίζεται ως ιδεολογική, δογματική και πρακτική βάση για τις λειτουργίες του οργανισμού.
Δεύτερον, ο κύριος στόχος της είναι ο αγώνας κατά της ισραηλινής κατοχής του Λιβάνου και της Παλαιστίνης και κατά της Σιωνιστικής κυριαρχίας.
Τρίτον, αναγνωρίζει τη διατριβή της ιρανικής "Shia" σχετικά με την αναγκαιότητα του "Vilayat-e-Fakih".
Αυτό το δόγμα των  Σιιτών υποστηρίζει ότι κατά την εποχή της "12ης Μεγάλης Επανεμφάνισης του Imam Muhammad al-Mahdi", η ηγεσία των Σιιτών μεταφέρθηκε σε υψηλόβαθμους κληρικούς Σιίτες.



Hassan Nasrallah

Η Χεζμπολάχ, ως οργάνωση, έχει μια δομή βασισμένη σε ορισμένες ιδεολογικές αρχές και υπάρχει μέσα στο πλαίσιο του λιβανικού κράτους, αλλά ο Λίβανος δεν έχει πραγματική επιρροή στις δραστηριότητες του κινήματος.
Το κόμμα καθοδηγείται από το Συμβούλιο Shura που αποτελείται από 7 μέλη (έξι πνευματικούς ηγέτες-ulemas-και ένα κοσμικό ηγέτη). Τα μέλη εκλέγονται από το Κεντρικό Συμβούλιο (Al-Majlis al-Markazis), αποτελούμενο από τα 200 έγκυρα μέλη του κινήματος.
Οι εκλογές του Συμβουλίου Shura αποτελούνται από τρεις φάσεις.
Η πρώτη είναι η υποψήφια επιλογή (συνήθως 70-80), τόσο κληρικοί όσο και κοσμικά άτομα που ικανοποιούν τα κριτήρια των κορυφαίων ηγετών.
Όσοι περάσουν αυτό το στάδιο έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στο δεύτερο στάδιο.
Με άλλα λόγια, γίνονται υποψήφιοι για το Συμβούλιο Shura.
 Κατά κανόνα, 10-15 άτομα πηγαόνουν στο δεύτερο γύρο.
Η τελική φάση συνίσταται στην άμεση εκλογή των 7 μελών του Συμβουλίου Shura.



Πολιτικός χάρτης του Λιβάνου

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου είναι τελικές και θρησκευτικά δεσμευτικές για όλα τα μέλη του κόμματος.
Θεσπίζονται είτε ομόφωνα είτε με πλειοψηφία των ψήφων.
Εάν υπάρχει αδιέξοδο ή διάσπαση στο Συμβούλιο Shura, τα θέματα αποφασίζονται από τον αρχηγό του κόμματος, του οποίου οι αποφάσεις είναι τελικές και υποχρεωτικές σε όλα τα διοικητικά όργανα και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.
Έτσι παρατηρείται η αρχή της Vilayat-e-Fakih και αποτρέπονται οι διαχωρισμοί μέσα στην κυρίαρχη ελίτ.

Η πραγματική λειτουργία του κόμματος διεξάγεται από τη διοικητική εκτελεστική συσκευή, γνωστή ως Shura Tanfiz.
Αποτελείται από πέντε συμβούλια:

-Εκτελεστικό Συμβούλιο (επίβλεψη πολιτικών και οργανωτικών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων)
-Πολιτικό Γραφείο (αφορά θέματα εσωτερικής λειτουργίας του κόμματος
-Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο (ασχολείται με τις δραστηριότητες της Χεζμπολάχ στον λιβανικό κοινοβούλιοη)
-Δικαστικό συμβούλιο (εκδίδει θρησκευτικά ψηφίσματα και διεξάγει διαιτησία σε θέματα διαφωνιών, βασιζόμενο στον ισλαμικό νόμο)  -Συμβούλιο Τζιχάντ (καθοδηγεί το κίνημα, συμπεριλαμβανομένης της εποπτείας, των προσλήψεων, της κατάρτισης, του εξοπλισμού, της ασφάλειας).
Κάθε συμβούλιο διοικείται συνήθως από μέλος του Συμβουλίου Shura.
Ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ είναι ο Hassan Nasrallah, ο οποίος είναι επίσης ο ανώτατος διοικητής των ένοπλων δυνάμεων.
Η ηγεσία περιλαμβάνει επίσης τον αναπληρωτή του, έναν πνευματικό ηγέτη ο οποίος είναι επίσης ο ανώτατος δικαστής, ορισμένοι λιβανέζοι βουλευτές, ο διοικητής στρατιωτικών σχηματισμών για τον Νότιο Λίβανο και περιφερειακοί ηγέτες της οργάνωσης.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο έχει διάφορες υπηρεσίες υπεύθυνες για συγκεκριμένους τομείς δραστηριότητας όπως ευημερία, υγειονομική περίθαλψη, πληροφόρηση, Τύπος, χρηματοδότηση, εξωτερικές επικοινωνίες και του συντονισμού.

Οι Στρατιωτικές Δυνατότητες της Χεζμπολάχ

Οι αξιολογήσεις της ένοπλης δύναμης της Χεζμπολάχ ποικίλλουν.
Τα στοιχεία του πρακτορείου ειδήσεων FARS του Ιράν από τον Οκτώβριο του 2016 τόνιζαν ότι η ένοπλη δύναμη της Χεζμπολάχ ανέρχεται σε τουλάχιστον 65.000 στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων και των εφέδρων.
Από αυτούς, 21.000 είναι επαγγελματίες στρατιώτες με συνεχή εκπαίδευση.
Σύμφωνα με το Στρατιωτικό Υπόλοιπο του 2017, σήμερα τουλάχιστον 5-8 χιλιάδες στρατιώτες της Χεζμπολάχ πολεμούν στη Συρία.
Κοιλάδα Μπεκάα (Βekaa Valley: Οι αρμοδιότητες του περιφερειακού διοικητή περιλαμβάνουν τον έλεγχο των αποστολών όπλων από το Ιράν μέσω της Συρίας για το στρατόπεδο "Sheikh Abdallah" που τελεί υπό κοινή διακυβέρνηση της Χεζμπολάχ και του συριακού στρατού. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, οι δυνάμεις αυτής της περιοχής αποτελούνται από τουλάχιστον 7 τάγματα πεζικού με 252 άτομα το καθένα.
Τρία από αυτά είναι μηχανοκίνητα.
Νότια Βηρυτός: Σύμφωνα με διάφορες πηγές, σε αυτήν την περιοχή βρίσκονται τουλάχιστον δύο τάγματα 252 στρατιωτών το καθένα, ένα από τα οποία είναι μηχανοκίνητο.
Νότιος Λίβανος: Μετά τη συνθήκη του Τάιφ του 1989, οι σχηματισμοί της Χεζμπολάχ αναδιοργανώθηκαν και τέθηκαν υπό ενιαία εντολή. Ο σημερινός διοικητής είναι υπεύθυνος για στρατιωτικούς και ειδικούς σχηματισμούς ασφαλείας της Χεζμπολάχ και μπορεί επίσης να διοικεί μονάδες του στρατού του Λιβάνου στο Νότιο Λίβανο.
Αυτή η περιοχή περιλαμβάνει τουλάχιστον 7 τάγματα 252  στρατιωτών το καθένα, πέντε από τα οποία είναι μηχανοκίνητα.
Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι τονΝοέμβριο του 2016, κοντά στην πόλη του Al-Quiseir (επαρχία Homs, Συρία), πραγματοποιήθηκε επιθεώρηση του εξοπλισμού της Χεζμπολάχ.
Οι διάφορες φωτογραφίες από την επιθεώρηση έδειξαν άρματα τύπου T-55, T-62 και T-72, οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1 και -2, οπλοπολυβόλα M113 APC και πιστόλια 14,5mm, ZSU-57-2 SPAA.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του εξοπλισμού προέρχεται προφανώς από το λιβανέζικο στρατό και ενδεχομένως από το Ιράν.


Άρματα της Χεζμπολάχ που φωτογραφήθηκαν στη Συρία τον Νοέμβριο του 2016
Πηγή εικόνας: South Front

Ως πλήρης πολιτική και στρατιωτική οργάνωση, η Χεζμπολάχ καταλαβαίνει ότι περιβάλλεται από εχθρούς όπως το Ισραήλ και τους ριζοσπαστικούς σουνίτες ισλαμιστές.
Επομένως, η ύπαρξη ενός συντάγματος αρμάτων με έμπειρα πληρώματα είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η μονάδα αντιπροσωπεύει μια σοβαρή δύναμη.
Ο παρατεταμένος εμφύλιος πόλεμος στο Λίβανο, ο μόνιμος διαχωρισμός με το Ισραήλ και τώρα ο αγώνας εναντίον των σουνιτών ισλαμιστών - με άλλα λόγια, η σταθερή εξισορρόπηση στην άκρη μεταξύ πολέμου και ειρήνης - καθιστά το κίνημα ευέλικτο στις ρυθμίσεις διοίκησής του και ικανό να αντιδρά γρήγορα και κατάλληλα στα αναδυόμενα προβλήματα.
Μπορούμε επίσης να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η παραστρατιωτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ  σταδιακά γίνεται πλήρες στρατός με δομή διοίκησης και τμήμα εφοδιασμού.
Κάθε ταξιαρχία της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο έχει επιφορτιστεί με έναν τομέα στο βόρειο Ισραήλ που υποτίθεται ότι πρέπει να καταλάβει βάση του στρατιωτικού της σχεδίου.
Η ειδική εκπαίδευση σε κάθε ταξιαρχία λαμβάνει υπόψη της την τοπική γεωγραφία της περιοχής που δραστηριοποιείται.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι υπάρχει μια μεγάλης κλίμακα ενός δικτύου υπόγειων σηράγγων, αποθηκών, ναρκοπεδίων. Χρησιμοποιώντας τις σήραγγες, η Χεζμπολάχ μπορεί να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στον απαραίτητο τομέα επίθεσης χωρίς να εντοπιστεί και να δεχθεί επίθεση από τον αέρα.

Η εμπειρία που αποκτήθηκε στη Συρία

Η ηγεσία της Χεζμπολάχ επανεξέτασε την ιδέα της λειτουργίας της μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία.
Πριν από τον πόλεμο, είχε δοθεί έμφαση σε αμυντικές επιχειρήσεις σε κατοικημένες περιοχές με μικρές μονάδες οι οποίες  προκαλούσαν απώλειες σε έμψυχο δυναμικό αλλά και εξοπλισμού στο ισραηλινού στρατού, ενώ παράλληλα εκτόξευαν ρουκέτες μικρής και μεσαίας εμβέλειας προς το Ισραήλ.
Στη Συρία, η Χεζμπολάχ συνειδητοποίησε ότι έπρεπε είναι σε θέση να διεξάγει μεγάλης κλίμακας πολεμικές επιχειρήσεις και όχι ανταρτοπόλεμο.
Ως εκ τούτου, επανεξέτασε το στρατιωτικό εκπαιδευτικό της σύστημα, αύξησε το οπλοστάσιο πυραύλων και αγόρασε περισσότερα βαριά όπλα.
Η πρώτη επιχείρηση, στην οποία η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε τη νέα πολεμική της δομή με χρήση μεγάλων μονάδων, ήταν η μάχη για την πόλη el-Quseyr τον Μάιο-Ιούνιο του 2013.
Περίπου 1.200-1.700 από τους καλύτερα εκπαιδευμένους στρατιώτες της Χεζμπολάχ έλαβαν μέρος στη μάχη.
Χωρίστηκαν σε 17 αποσπάσματα, με μετέπειτα διαίρεση σε ομάδες 3-5 στρατιωτών.
Πριν από την επίθεση, η στρατιωτική διοίκηση έστειλε ανιχνευτές προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για την άμην ατης πόλης και στη συνέχεια χώρισε την πόλη σε 16 τομείς, έναν για κάθε στρατιωτική μονάδα.
Κάθε περιοχή είχε κωδικό όνομα.
Κατά τη διάρκεια της μάχης, αυτό επέτρεψε την διοίκηση δυνάμεων να χρησιμοποιήσει ανοικτά κανάλια επικοινωνίας χωρίς να μπορεί ο εχθρός να πάρει οποιαδήποτε αντίμετρα.
Η Χεζμπολάχ κατέλαβε τα άρματα και τα συστήματα πυροβολικού του ISIS.
H συγκεκριμένη πόλη ήταν στα ισλαμικά χέρια για πάνω από ένα χρόνο και ήταν καλά οχυρωμένη.
Παρόλα αυτά ο λόγος των απωλειών ήταν 5 προς 1 υπέρ της Χεζμπολάχ.
Η μάχη έδειξε ότι με σωστή οργάνωση, ακόμα και μια οχυρωμένη πόλη μπορεί να καταληφθεί από μια μικρή στρατιωτική δύναμη.
Όσον αφορά τη στρατιωτική διεύθυνση των μονάδων της Χεζμπολάχ στη Συρία από το Ιράν, φαίνεται πιθανό ότι το Ιράν κατευθύνει τις μονάδες της Χεζμπολάχ σε επίπεδο ταγμάτων χρησιμοποιώντας ειδικούς πράκτορες της υπηρεσίας IRGC.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι ειδικοί του IRGC συντονίζουν τη Χεζμπολάχ και τις τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας, όπως οι Kataib Hezbollah και Asaib Ahl al-Haq.
Η Χεζμπολάχ έγινε ένας από τους παράγοντες που επέτρεψαν να αλλάξει η πορεία του πολέμου στη Συρία, από την ώρα που τα στρατεύματά της μπόρεσαν να πολεμήσουν στις πόλεις.
Ο συριακός στρατός όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος, είχε απαρχαιωμένη δομή και είχε ουσιαστικά να πολεμήσει από το 1982.
Ως εκ τούτου, δεν είχε κανέναν διοικητή με εμπειρία αστικού πολέμου.
Η Χεζμπολάχ, από την άλλη πλευρά, αγωνιζόταν συνεχώς ενάντια στο Ισραήλ από τη στιγμή της δημιουργίας της.
Οι γενιές των διοικητών είχαν βελτιώσει τις δεξιότητές τους στα χρόνια συγκρούσεων και μάχες με τον ισραηλινό στρατό προκαλώντας τουυ σοβαρές απώλειες κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006.
Το Ισραήλ τότε αναγκάστηκε να υποχωρήσει από το νότιο Λίβανο και η φήμη της Χεζμπολάχ εκτοξεύτηκε ανάμεσα στο μουσουλμανικό κόσμο.
Η στρατιωτική διοίκηση του Ισραήλ ανησυχεί για τις επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ στη Συρία, δεδομένου ότι η παραστρατιωτική της πτέρυγα θα είναι πλέον σε θέση να προβαίνει σε επιθετικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν βαριά όπλα και να χρησιμοποιεί έναν τεράστιο αριθμό ρουκετών βραχείας, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας.
Το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ έχει αρχίζει να θυμίζει τακτικό στρατό επιβεβαιώνεται και από την επανεξέταση της προσέγγισης του ισραηλινού στρατού για την καταπολέμησή της.
Πρώτον, ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για την καταπολέμηση μεγάλων στρατιωτικών σχηματισμών, μέχρι μιας ταξιαρχίας, του οποίου η αποστολή θα είναι η εισβολή του Ισραήλ και η κατάληψη χωριών ή στρατιωτικών βάσεων.
Δεύτερον, δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην καταπολέμηση των υπόγειων σηράγγων, συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής και ψυχολογικής προετοιμασίας των στρατευμάτων του για την καταπολέμηση των σηράγγων.

Το οπλοστάσιο πυραύλων της Χεζμπολάχ

Το χαρακτηριστικό του κινήματος είναι το τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων το οποίο, με διάφορες εκτιμήσεις, περιέχει μεταξύ 50.000 και 120.000 ρουκετών.
Και όχι μόνο ένα οπλοστάσιο, αλλά ένα ολόκληρο σύστημα, από τα πυραύλους, εργοστάσια παραγωγής καυσίμων έως τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και τις καμουφλαρισμένες θέσεις εκτόξευσης πυραύλων.

Το υπάρχον οπλοστάσιο αντικατοπτρίζεται στον ακόλουθο πίνακα:




Για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα της Χεζμπολάχ, είναι σημαντικό να επανεξετάσουμε την κατάσταση που επικρατούσε στο Ισραήλ το 2005.
Στην αρχή, σύμφωνα με το Nassrallah, υπήρχαν πάνω από 12.000 ρουκέτες.
Οι επίσημες ισραηλινές αστυνομικές αναφορές σημείωσαν 3.770 εκτοξεύσεις πυραύλων κατά της χώρας, συμπεριλαμβανομένων 901 εκτοξεύσεις ρουκετών κατά πόλεων.
Χάρη στην άμυνα του Ισραήλ, μόνο 44 άτομα σκοτώθηκαν και 1.384 τραυματίστηκαν.
Οι επιτυχείς εκτοξεύσεις των πυραύλων 600-980kg κεφαλών SRBM θα είχαν καταστροφικές συνέπειες στις πόλεις.
Η παρουσία πυραύλων τύπου SSM αποδείχθηκε μια έκπληξη για το Ισραήλ.
Στις 14 Ιουλίου 2006, το ισραηλινό πλοίο Corvette Hanit χτυπήθηκε από ένα κινεζικό πύραυλο C-802 SSM που εκτοξεύτηκε από την ακτή.
Η αεράμυνα του πλοίου απενεργοποιήθηκε αφού κανείς δεν περίμενε επίθεση από πύραυλο SSM.
Τέσσερις ναυτικοί σκοτώθηκαν και η κορβέτα έμεινε στο ναυπηγείο για επισκευές για τρεις εβδομάδες.
Η κεφαλή των 165 κιλών πιθανότατα δεν κατάφερε να εκραγεί, διαφορετικά, η κορβέτα θα είχε βυθιστεί.
Έχοντας ένα μεγάλο οπλοστάσιο πυραύλων το οποίο έχει κατασκευαστεί στο Ιράν και τη Συρία, υπάρχει το ερώτημα εάν η Χεζμπολάχ έχει τα δικά της εργοστάσια κατσκευής πυραύλων.
Εάν συμβαίνει αυτό τότε παράγει ορισμένους τύπους πυραύλων.
Έχει περάσει πολύς καιρός από τον τελευταίο πόλεμο με το Ισραήλ.
Η εκτόξευση ενός πυραύλου μετά από μακρά περίοδο αποθήκευση μπορεί να είναι επικίνδυνη για το πλήρωμά που τον εκτοξεύει. Φαίνεται ότι ο πόλεμος στη Συρία χρησιμοποιήθηκε προκιεμένου να χρησιμοποιηθούν παλιές ρωσικές και κινεζικές ρουκέτες από τις οποίες η Χεζμπολάχ έχει μεγάλους αριθμούς.
Η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη με τους πυραύλους SRBM.
Είναι πολύ πιο ακριβοί για να κατασκευαστούν.
Ωστόσο με σωστή συντήρηση, οι ρουκέτες αυτές μπορούν να αποθηκευτούν για δεκαετίες.
 Είναι πιθανό ότι κάποια βοήθεια παρέχεται από ιρανούς πολιτικούς και στρατιωτικούς ειδικούς.
Η κατασκευή μιας εργοστασιακής μονάδας κατασκευής πυραύλων στην επικράτεια μιας άλλης χώρας είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Τον Αύγουστο του 2017, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι Ιρανοί κατασκευάζουν ένα εργοστάσιο κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων στη βορειοδυτική Συρία.
Είναι χτισμένο κοντά στην παραλιακή πόλη Banias, δεκάδες χιλιόμετρα από το Tartus όπου βρίσκεται η ρωσική βάση και νότια από το Hmeimim, όπου σταθμεύον τα ρωσικά αεροσκάφη, προστατευμένα από πυραυλικά συστήματα S-300 και S-400.
Ως εκ τούτου, το εργοστάσιο μπορεί να προστατευθεί από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το εργοστάσιο θα παράγει πυραύλους Fateh-110 για τη Συρία και ενδεχομένως, τη Χεζμπολάχ.
Το οπλοστάσιο πυραύλων της Χεζμπολάχ έχει εκσυγχρονιστεί και επεκταθεί.
Κατά την έναρξη του επόμενου πολέμου, η Χεζμπολάχ θα μπορέσει να εκτοξεύει 1.500 ρουκέτες την ημέρα, αντί για 200 το 2006, καλύπτοντας ολόκληρη την επικράτεια του Ισραήλ και όχι μόνο τις παραμεθόριες περιοχές.
Υπάρχουν αναφορές ότι η Χεζμπολάχ έχει ρωσικά ρουκετοβόλα Yakhont επιφανείας αντί για τα αναξιόπιστο C-802.
Ως εκ τούτου, το οπλοστάσιο πυραύλων της Χεζμπολάχ δεν είναι ένα δίκτυο αποθηκών γεμάτων χειροκίνητες ρουκέτες, επικίνδυνες για τα πληρώματα που λειτουργούν. Πρόκειται για μια ολόκληρη σειρά βιομηχανικά παραγόμενων όπλων ικανών να καταστρέψουν τους χερσαίους και ναυτικούς στόχους.
Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι η Χεζμπολάχ επιδιώκει πόλεμο με το Ισραήλ, του οποίου η ηγεσία έχει πλήρη επίγνωση ότι εάν ξεσπάσει ακόμα ένας πόλεμος στο νότιο Λίβανο, οι άμαχοι του Ισραήλ θα έχουν τρομαχτικές απώλειες.

Κατασκοπεία και αντικατασκοπεία

Το Τμήμα Ειδικής Ασφάλειας της Χεζμπολάχ είναι υπεύθυνο τόσο για τις πληροφορίες όσο και για τις αντιτρομοκρατικές ενέργειες και υλοποιεί διάφορες αποστολές, μία από τις σημαντικότερες που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό με εντολή του Συμβουλίου Shura. Ο κ. Imad Fayez Mughniyeh ήταν επικεφαλής του τμήματος Ειδικής Ασφάλειας μέχρι το 2008, όταν πέθανε σε έκρηξη βόμβας αυτοκινήτου στην περιοχή Kafr Sousa της πρωτεύουσας της Συρίας, στη Δαμασκό.
Οι αρμοδιότητες του επικεφαλής του τμήματος στο Συμβούλιο Shura περιλαμβάνουν την εποπτεία των ακόλουθων τμημάτων:

-Εθνική Ασφάλεια, η οποία παρέχει προσωπική ασφάλεια σε υψηλού επιπέδου πνευματικούς ηγέτες.
-Εσωτερική ασφάλεια και συλλογή πληροφοριών, παρακολουθεί την πολιτική και θρησκευτική αξιοπιστία των μελών της Χεζμπολάχ.
-Η Εθνική Κεντρική Ομάδα Ασφαλείας, η οποία παρατηρεί, παρακολουθεί, διεισδύει και, εάν χρειάζεται, εξαλείφει στρατιωτικό ή πολιτικό προπσωπικό που επιδιώκει να παρέμβει κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.
-Εξωτερικό Τμήμα Ασφαλείας, το τμήμα αυτό επικαλύπτεται εν μέρει με το Κεντρικό Συμβούλιο Ασφαλείας, ανάλογα με τα είδη των αιτημάτων που λαμβάνονται από τους ηγέτες της Χεζμπολάχ.

Ο Imad Mugniyeh είναι το άτομο που έκανε αυτό το τμήμα μία από τις πιο ισχυρές μυστικές υπηρεσίες στον κόσμο.
Γεννήθηκε το 1962 στο χωριό Tayr Debba στο νότιο Λίβανο.
Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στην οργάνωση Φατάχ.
Το 1977-82 ήταν μέλος της υπηρεσίας πληροφοριών και ειδικών μονάδων του (Force 17, Unified Security Directorate, κλπ.).
Μετά από μια προχωρημένη σειρά μαθημάτων με εκπαιδευτές της IRGC στη βάση Imam Ali στην επαρχία Bekaa, έγινε επικεφαλής της ομάδας προσωπικής ασφάλειας για τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Muhammad Husein Fadlallah, ο οποίος σκοτώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2008 με βόμβα αυτοκινήτου σε προάστιο της Δαμασκού.
Πριν από το 2005, η Χεζμπολάχ ενσωματώθηκε σε μεγάλο βαθμό στις υπηρεσίες πληροφοριών του Λιβάνου.
Αφού η Χεζμπολάχ κατηγορήθηκε ότι ήταν συνεργός στο θάνατο του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Rafik Hariri τον Φεβρουάριο του 2005, τα μέλη της Χεζμπολάχ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις μυστικές υπηρεσίες του Λιβάνου.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέλη της Intel, η Χεζμπολάχ έχει ένα μεγάλο δίκτυο πρακτόρων μέσα στις Ισραηλινές Άμυνας (IDF) και τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της του Ισραήλ (AMAN).
Η άποψη αυτή τεκμηριώνεται από την παρουσία χαρτών, εγχειριδίων και εγγράφων του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας με περιορισμένη πρόσβαση στα χέρια της Χεζμπολάχ.
Οι επιτυχίες των κατασκοπευτικών μονάδων της Χεζμπολάχ βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εκμετάλλευση οικογενειακών και εγκληματικών δεσμών μεταξύ ισραηλινών και λιβανέζων και στην άρδην συνεργασία μεταξύ των ενόπλων σχηματισμών της Χεζμπολάχ και της Παλαιστινιακής Αρχής.
Επιπλέον, η υπηρεσία πληροφοριών της Χεζμπολάχ συχνά χρησιμοποιεί ανακρίσεις αξιωματικών και στρατιωτών για τη συλλογή πληροφοριών.
Για παράδειγμα, η Χεζμπολάχ ήταν σε θέση να προσλάβει τον υπολοχαγό του ισραηλινού στρατού Omar el-Haiba, ένα Βεδουίνο.
Αυτός ο ανώτερος υπάλληλος κατείχε ένα υψηλό αξίωμα στο κεντρικό τμήμα της δυτικής επαρχίας.
Ήταν ένας από τους πιο ικανούς αξιωματικούς του ισραηλινού στρατού.
Μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό, ήταν απενεργοποιημένος, αλλά παρ 'όλα αυτά επέστρεψε στον ισραηλινό στρατό.
Αυτός ο αξιωματικός συνελήφθη υπό την υπόνοια ότι θα δώσει στη Χεζμπολάχ μυστικές πληροφορίες για τις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού στα σύνορα του Λιβάνου και το χρονοδιάγραμμα των περιπολιών.
Στις 18 Ιουνίου 2006, ένας στρατιωτικός δικαστής τον καταδίκασε σε 15 χρόνια φυλάκισης για κατασκοπεία, επαφή με πράκτορες του εχθρού και εμπόριο ναρκωτικών.
Λόγω του καθεστώτος μυστικότητας των Ειδικών Δυνάμεων Ασφαλείας, λίγα είναι γνωστά για τις δυνάμεις αντικατασκοπείας της Χεζμπολάχ.
Η Χεζμπολάχ επιλέγει ανθρώπους για ειδικές "αποστολές" από τις δικές της ειδικές μονάδες.
Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύεται ότι είναι καλά εκπαιδευμένοι και έτοιμοι να πεθάνουν για χάρη της αποστολής τους.
Ορισμένεοι από αυτούς προέρχονται από αραβικές και ισλαμικές οργανώσεις που έχουν πάψει να υπάρχουν.
Όλοι οι ειδικοί πράκτορες της Χεζμπολάχ υπάγονται στην Ειδική Μονάδα Ασφάλειας, με την υποστήριξη των ιρανικών και των συριακών μονάδων κατασκοπείας.
Οι πράκτορες της Χελζμπολάχ που δρουν στο εξωτερικό είναι καλά εκπαιδευμένα.
Έχουν γνώσεις και πληροφορίες για τη χώρα στην οποία εργάζονται.
Μιλούν τη γλώσσα της χώρας.
Αυτό προσελκύει λιγότερη προσοχή από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές.
Ο εξοπλισμός της μονάδας διείσδυσης περιλαμβάνει ισραηλινές ή άλλες στρατιωτικές στολές, ανάλογα με την αποστολή.
Οι μονάδες που διεισδύουν στο Ισραήλ μιλούν εβραϊκά, χρησιμοποιούν τα ισραηλινά όπλα και τον εξοπλισμό ως καμουφλάζ και γνωρίζουν όλα τα είδη όπλων που χρησιμοποιούνται στην περιοχή.
Τα μέλη ειδικών μονάδων και τα μέλη των μονάδων αυτοκτονίας διαφέρουν, μεταξύ άλλων, από τις στολές τους.
Για παράδειγμα, τα αποσπάσματα της Jihad φορούν πράσινα ή μαύρα ρούχα, μεταφέρουν φορτία Semtex, C-4 ή C-9 και συνήθως φορούν μάσκες σε επιχειρήσεις.

Τα ακόλουθα αποσπάσματα Jihad είναι γνωστά:

-Ταξιαρχία Islambula: Ασχολείται με δολοφονίες πολιτικών ακτιβιστών.
-Ταξιαρχία Al-Quds: Αποτελείται από δύο μονάδες βομβιστών αυτοκτονίας αποτελούμενες από 56 άτομα, την Fathi Shkaki και την Ihye Ayasha.

Η ισραηλινή συνοριακή αστυνομία (MAGAV) περιλαμβάνει τη μονάδα YAMAS που καμουφλάει τα μέλη της να μοιάζουν με Άραβες.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006, η  Χεζμπολάχ εντόπισε και κατέστρεψε το ισραηλινό δίκτυο πρακτόρων στο Νότιο Λίβανο και τη Βηρυτό.

Τα Μέσα Μαζική Ενημέρωσης: Αναταραχή και Προπαγάνδα

Η Χεζμπολάχ δίνει ιδιαίτερη σημασία στα μέσα ενημέρωσης.
Διαθέτει δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι (al-Manar), τέσσερις ραδιοφωνικούς σταθμούς και πέντε εφημερίδες.
Χωρίς καμιά αμφιβολία, η εικόνα της Χεζμπολάχ διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό από το al-Manar, το οποίο μεταδίδει από τον Ιούνιο του 1991 και έχει μεταφερθεί σε δορυφόρο το 2000.
 Έχει γίνει το πρόσωπο της Χεζμπολά στον κόσμο.
Το κανάλι είναι μοναδικό, ενώ πριν από την ύπαρξή του τα αραβικά μέσα αποτελούνταν από εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ακροατήριό του είναι δεύτερο πίσω μόνο από στο al-Jazeera.
Το Al-Manar έγινε ο επίσημος δίαυλος του κινήματος, επιδεικνύοντας επιτεύγματα, ιδιαίτερα στον τομέα της καταπολέμησης του Ισραήλ.
Οι εκπομπές της αποτελούνται κυρίως από ειδησεογραφικά και πολιτικά προγράμματα, εκπομπές αφιερωμένες στη μνήμη των μαρτύρων, εκδηλώσεις ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.
Είναι επίσης μοναδικό στο ότι μεταδίδει σε εβραϊκά για τον ισραηλινό πληθυσμό.
Ενώ τα δυτικά μέσα ενημέρωσης απεικονίζουν το al-Manar ως προπαγάνδα για μια τρομοκρατική ομάδα, το κανάλι δεν μεταδίδει πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή βόμβων, τις εκτελέσεις ισραηλινών στρατιωτών και άλλες μορφές σκληρότητας.
Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Χεζμπολάχ al-Nour και al-Iman μεταδίδονται από τη νότια Βηρυτό.
Το Al-Islam μεταδίδει στο νότιο Λίβανο και ο Sawt al-Mustad'afin μεταδίδει στην περιοχή της κοιλάδας του ποταμού Bekaa. Υπάρχουν επίσης εφημερίδες: Al-Bilad, al-Ahd, al-Muntalaq, al-Sabil και Baquitou Allah.
Το κίνημα έχει μια ιστοσελίδα, www.moqawama.org.
Το περιεχόμενό του περιλαμβάνει τις πιο σημαντικές ειδήσεις από τον Λίβανο και τον κόσμο, τις τηλεοπτικές διευθύνσεις από τον ηγέτη των κινήσεων, με σεβασμό στη μνήμη των μαρτύρων, δημοσκοπήσεις και αξέχαστες ημερομηνίες στην ιστορία του κινήματος.
Οι τηλεοπτικές εκπομπές και τα κανάλια διαδικτύου είναι υψηλής ρατσιστικής και διευθυντικής ποιότητας και λαμβάνουν υπόψη την προτίμηση του ακροατηρίου και της αραβικής νοοτροπίας όχι μόνο στον Λίβανο αλλά στον κόσμο.

Κοινωνική εργασία

Παρόλο που η Χεζμπολάχ είναι γνωστή στα δυτικά μέσα ενημέρωσης ως τρομοκρατική οργάνωση, επιδιώκει να αψηφήσει αυτή την ετικέτα με την πολύπλευρη πτυχή των δραστηριοτήτων της.
Εκτός από τις μάχες στη Συρία και το Ισραήλ, αποτελεί μέρος του κοινοβουλίου  του Λιβάνου και παρέχει εκπαίδευση και ιατρικές υπηρεσίες στους Λιβανέζους.
Το 2000-2010, η Χεζμπολάχ δαπάνησε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για ανθρωπιστικές προσπάθειες στον Λίβανο.
Η οργάνωση κατασκευάζει νηπιαγωγεία και σχολεία, νοσοκομεία και κλινικές, ακόμη και σούπερ μάρκετ.
Οι αγωνιστές του και τα μέλη των οικογενειών τους μπορούν να επωφεληθούν από πολλές υπηρεσίες με μεγάλες εκπτώσεις.
Η εκπαίδευση στα σχολεία που χτίστηκαν από τη Χεζμπολάχ είναι φθηνότερη από ό, τι στα δημόσια σχολεία.
Οι φτωχοί λαμβάνουν επιχορηγήσεις.
Φυσικά, η εκπαίδευση επικεντρώνεται στην παράδοση της Αραβικής γλώσσας, του Ισλάμ και των Σιτών.
Αλλά διδάσκονται επίσης η αγγλική γλώσσα και οι φυσικές επιστήμες.
Αυτά τα σχολεία παρέχουν ένα πολύ υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης από τα πρότυπα ME.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επικεντρώνονται επίσης σε όσους έπεσαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Λιβάνου.
Ως ένδειξη σεβασμού προς τους μάρτυρες, που είναι ο τρόπος με τον οποίο τα βλέπουν οι κοινότητες των Σιιτών, οι κηδείες παρακολουθούνται από ανώτερους αξιωματούχους.
Συμμετέχουν επίσης σε οποιεσδήποτε κηδείες ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε μάχη ή σε άλλες περιστάσεις.
Αυτό προφανώς οφείλεται στο γεγονός ότι ο Hasan Nasrallah υπέστη προσωπική απώλεια.
Ο μεγαλύτερος γιος του Hadi έγινε μάρτυρας τον Απρίλιο του 2000 κατά τη διάρκεια των μαχών στο νότιο Λίβανο.
Αν ο σκοτωμένος μαχητής είχε παιδιά, πάρθηκαν υπό τη φροντίδα, έλαβαν εκπαίδευση ή δουλειά.
Παρά τα οικονομικά προβλήματα, η παροχή χρημάτων στους στρατιώτες του προσωπικού και στις οικογένειες των νεκρών είναι η πρώτη προτεραιότητα.
Το  Mu'assasat Jihad al-Bina ή το Ταμείο για τον Ιερό Αγώνα ιδρύθηκε από τη Χεζμπολάχ το 1988.
Γρήγορα έγινε μια από τις πιο ορατές ΜΚΟ στον Λίβανο.
 Αν και είναι αυτόνομη, οι δραστηριότητές της υπάγονται στην αρμοδιότητα του τμήματος κοινωνικών υπηρεσιών του κινήματος.
Ο κύριος στόχος του είναι να «μειώσει τις επιβαρύνσεις που αντιμετωπίζουν οι φτωχές οικογένειες βασιζόμενοι στη βοήθεια του Θεού στην εκπλήρωση των ηθικών και ισλαμικών υποχρεώσεών τους».
Το Ταμείο λειτουργεί στις νότιες περιοχές της Βηρυτού, της κοιλάδας Bekaa και του νότιου Λιβάνου.
 Το ταμείο παρέχει περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού αυτών των περιοχών με νερό, βοηθά τους αγρότες να προμηθεύονται ζώα, λιπάσματα, καύσιμα. Εκτελεί ηλεκτροδότηση των πλέον καθυστερημένων χωριών.
ΤΟ Mu'assasat al-Shahid, ή το Ταμείο των Μαρτύρων, υποστηρίζει τα παιδιά των σκοτωμένων ή αιχμαλωτισμένων μαχητών και αμάχων. Παρέχει στέγη, δουλειές και υποστήριξη για τις χήρες και διαχειρίζεται ένα γραφείο τοποθέτησης θέσεων εργασίας για τους νέους.
ΤΟ Lujnat Imdad al-Khomeini ή η Επιτροπή Υποστήριξης του Khomeini ιδρύθηκε αμέσως μετά την ισραηλινή επίθεση του 1982.
Βοηθά τις φτωχές οικογένειες, ιδιαίτερα εκείνες που υπέφεραν από την ισραηλινή κατοχή.
Η ενίσχυση περιλαμβάνει μηνιαία οφέλη, αγροτεμάχια, βασικά αναλώσιμα, είδη ένδυσης, υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευση.
Η επιτροπή παρέχει ιατρική βοήθεια, μεταξύ άλλων με φάρμακα, διαγνώσεις, χειρουργικές επεμβάσεις και αποκατάσταση, σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς το χρόνο.
Η οικονομική και τεχνική ανικανότητα της κυβέρνησης του Λιβάνου, ιδιαίτερα του υπουργείου Υγείας, ανάγκασε το κίνημα να πάρει υπό τον έλεγχο της μονάδας ισλαμικής υγείας τα νοσοκομεία του νότιου Λιβάνου.
Το τμήμα εκπαίδευσης της Χεζμπολάχ είναι επικεφαλής ενός γραφείου με τίτλο al-Ta'bia 'al-Tarbawiyya ή της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
Παρέχει οικονομική βοήθεια σε άπορα μέλη της Χεζμπολάχ.
Οι δαπάνες του είναι εξαιρετικά σημαντικές για το κίνημα, επειδή τα δημόσια σχολεία πάσχουν από έλλειψη κονδυλίων για την κατασκευή και την τεχνολογία της εκπαίδευσης.
Το τμήμα εκπαίδευσης παρέχει επίσης στους σπουδαστές που έχουν ανάγκη από την τριτοβάθμια εκπαίδευση στις εφαρμοσμένες επιστήμες και τις θρησκευτικές σπουδές σε διάφορους θεσμούς, όπως το Τεχνικό Ινστιτούτο του Μεγάλου Προφήτη, τα Τεχνικά Ινστιτούτα του Sayyid Abbas al-Musawi, το Ινστιτούτο Sayydat al-Zahra, Το Shaykh Raghib Harb και το ισλαμικό ινστιτούτο Shari'ah.
Άλλοι τύποι βοήθειας περιλαμβάνουν την καταβολή βιβλίων και σχολικών υλικών και μέρος των διδασκαλιών σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία.

Οικονομικές και χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες

Μια ποικιλία πηγών χρηματοδότησης - δωρεών, επιχειρήσεων και υποστήριξης του Ιράν - διασφαλίζει την ανεξαρτησία του κόμματος και την οικονομική σταθερότητα.
Τα περιουσιακά του στοιχεία βρίσκονται στην τράπεζα Saderat του Ιράν ή σε άλλες τράπεζες σε λογαριασμούς προσώπων, για να εμποδίσουν τις ΗΠΑ και τη Δύση να παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Το κόμμα είναι μια τεράστια εταιρία της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία ανήκουν σε ολόκληρο το κόμμα, όχι μόνο συγκεκριμένα άτομα.

Οι κύριες πηγές χρηματοδότησης είναι:

-Άμεσες επιδοτήσεις από το Ιράν, όχι περισσότερο από 100 εκατ. δολάρια ετησίως
-Συνεισφορές της κοινότητας των Σιιτών εντός και εκτός του Λιβάνου
-Κέρδη από την οικονομική και τραπεζική δραστηριότητα.

Τα εισοδήματα από το λαθρεμπόριο, την παράνομη πώληση όπλων και ναρκωτικών δεν λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο αυτό.
Σύμφωνα με το Pew Research Center και το World Factbook (CIA), εδώ είναι ο κατά προσέγγιση αριθμός των Σιιτών σε χώρες όπου αντιπροσωπεύουν ένα υψηλό ποσοστό μουσουλμάνων:



Σύνολο: Περίπου 200 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας, οι μέσοι μισθοί στις χώρες αυτές το 2016 ήταν:



Η ισλαμική έννοια του Zakat δηλώνει ότι όταν πρόκειται για πράξεις που εκτελούνται στο όνομα του Θεού, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης των πολεμιστών που οδηγούν τζιχάντ, των φτωχών ή των ανθρώπων που διαδίδουν το Ισλάμ, ο μέσος εργαζόμενος θα πρέπει να συνεισφέρει το 2,5% του μισθού τους.
Λαμβάνοντας υπόψη τις οικογένειες πολλών παιδιών που είναι ο κανόνας στις μουσουλμανικές χώρες (δεν θεωρούμε μη εργαζόμενες συζύγους και παιδιά), το zakat μπορεί να πληρώνεται μέχρι και το 10% της κοινότητας.
Στην περίπτωση αυτή, οι συνεισφορές ανά χώρα φαίνονται ως εξής:



Από το ποσό αυτό, η διασπορά των Σιιτών μπορεί να συνεισφέρει όχι περισσότερο από το 1/5, ή 120 εκατομμύρια δολάρια, για τη χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ.
Ο υπολογισμός αυτός δεν περιλαμβάνει τον φόρο εισοδήματος, δεδομένου ότι κάθε χώρα έχει διαφορετικό φορολογικό νόμο.
Πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι δεν είναι όλοι οι Σιίτες στη Δύση και στον Περσικό Κόλπο που υποστηρίζουν τη στρατιωτική βοήθεια της Χεζμπολάχ στη Συρία.
Για παράδειγμα, οι έρευνες των ΜΚΟ για τους Σιίτες στις χώρες του Περσικού Κόλπου κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 δείχνουν ότι το ποσοστό των υποστηρικτών μειώθηκε στο 30-50%.
 Αυτό οφείλεται προφανώς στο ότι η Χεζμπολάχ έχει μια εικόνα του επιτιθέμενου από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των χωρών αυτών, οι οποίες δεν μπορούν παρά να επηρεάσουν τη χρηματοδότηση.
 Μετά την ανακήρυξη του IS το 2014, οι Σιίτες της Ινδίας εξέδωσαν δήλωση που διακηρύσσει την ετοιμότητα να στείλουν 30.000 εθελοντές στο Ιράκ για την καταπολέμηση του ριζοσπαστικού Ισλάμ.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τους Σιίτες της Ινδίας ή τις γειτονικές χώρες που παρέχουν βοήθεια στη Συρία.
Περισσότεροι από 100.000 Λιβανέζοι έχουν μόνιμη κατοικία σε αφρικανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων 60.000 στην Ακτή του Ελεφαντοστού, 25.000 στη Σενεγάλη και στη Σιέρα Λεόνε, 16.000 στη Νιγηρία, 6.000 στο Κογκό, 5.000 στη Γκαμπόν και στο Καμερούν. Η πλειοψηφία των Λιβανέζων στην Αφρική δεν είναι χριστιανοί αλλά Σιίτες.
Έχουν συγκεντρώσει τον έλεγχο πολύ κερδοφόρας επιχείρησης, που τους επιτρέπει όχι μόνο να ζουν καλά αλλά να υποστηρίζουν την ιστορική πατρίδα τους.
Μόνο το 2008, οι μεταφορές χρημάτων από την Αφρικανική Λιβανέζα υπερέβησαν το 1 δισ. δολάρια.
Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η ευημερία των Λιβανέζων στην Αφρική εξαιτίας της ατελείωτης οικονομικής κρίσης.
Δεδομένου ότι η Χεζμπολάχ έχει ενεργά κοινωνικά προγράμματα στο Λίβανο, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η πλειοψηφία των εμβασμάτων καταλήγει στους λογαριασμούς του οργανισμού.
Συνολικά, το κίνημα δεν συγκεντρώνει περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια ετησίως.
Δεν είναι πολύ, δεδομένου ότι διεξάγει πόλεμο στη Συρία και χρηματοδοτεί τον κοινωνικό τομέα της χώρας.

Γιατί η Χεζμπολάχ έγινε δύναμη της Μέσης Ανατολής και η μετάβασή της σε οιονεί κράτος

Μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το μεγαλύτερο μέρος του Λιβάνου το 1985, η Χεζμπολάχ, με την ενεργό υποστήριξη του Ιράν, άρχισε να δημιουργεί τα δικά της οπλοστάσια και η συμφωνία της Δαμασκού-Τεχεράνης του Ιανουαρίου 1989 επέτρεψε στη Χεζμπολάχ να αποκαταστήσει τη στρατιωτική της υποδομή και να επαναλάβει τις επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο.
Έτσι, μέχρι το 1991 η Χεζμπολάχ έγινε η ηγετική δύναμη του Λιβάνου, που δραστηριοποιείται στο νότο της χώρας ενάντια στους Ισραηλινούς.
Από τις αρχές της δεκαετίας του '90, η Χεζμπολάχ άρχισε μια μετάβαση από το να είναι μια καθαρά παραστρατιωτική οργάνωση.
Το καλοκαίρι του '92, οι ηγέτες του Ιράν συνέστησαν τη Χεζμπολάχ να μεταμορφωθεί από μια ανοιχτά εξτρεμιστική οργάνωση σε μια ενεργή λιβανέζικη πολιτική δύναμη.
Η Χεζμπολάχ κατέληξε σε έναν εσωτερικό συμβιβασμό μεταξύ των «μετριοπαθών» και των «ριζοσπαστών», καθιέρωσε κατάπαυση του πυρός με τον Αμάλ και ξεκίνησε την ενεργό προετοιμασία για βουλευτικές εκλογές.
Η Χεζμπολάχ σήμερα ενεργεί ως ηγετική πολιτική δύναμη στον Λίβανο και ως σημαντική κοινωνική και ανθρωπιστική οργάνωση Σιιτών (ο πληθυσμός του Λιβάνου εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 2,5 εκατομμύρια Σιίτες από 6,2 εκατομμύρια κατοίκους).
Η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το νότιο Λίβανο το 2006 ήταν μια τεράστια νίκη στα μάτια του αραβικού κόσμου.
Η Χεζμπολάχ έχει γίνει πραγματικά σημαντικός περιφερειακός παράγοντας.
Αυξάνοντας την επιρροή του στο Λίβανο και τη Συρία και την περιοχή με τη βοήθεια του Ιράν, η Χεζμπολάχ έχει γίνει μια βάση για στρατολόγησης, εκπαίδευσης και προετοιμασίας εθελοντών για την καταπολέμηση του Ισραήλ και των ριζοσπαστικών σουνιτικών οργανώσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης