Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες η επικοινωνία των έκτακτων μέτρων - Draghi: Αποτελεσματικά τα εργαλεία

Πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες η επικοινωνία των έκτακτων μέτρων - Draghi: Αποτελεσματικά τα εργαλεία
Το guidance της ΕΚΤ ήταν αρχικά ένα εργαλείο προστασίας και όχι πρόληψης των προκλήσεων και λειτούργησε σωστά στην αγορά, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης
Άκρως αποτελεσματικά κρίνονται τα εργαλεία που χρησιμοποίησε η ΕΚΤ, εκτίμησε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Φρανκφούρτη, στην οποία λαμβάνουν μέρος οι επικεφαλής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη, με την επικοινωνία των έκτακτων μέτρων στις αγορές να αποτελεί το κεντρικό ζήτημα της συζήτησης.
Το guidance της ΕΚΤ ήταν αρχικά ένα εργαλείο προστασίας και όχι πρόληψης των προκλήσεων και λειτούργησε σωστά στην αγορά, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης.
«Το βασικό λάθος των κεντρικών τραπεζών είναι να αυξήσουν τα επιτόκια όταν δεν πρέπει, ή να μην τα αυξήσουν όταν πρέπει και χρειάζεται η οικονομία», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Draghi, η ιστορία της Ευρωζώνης έχει δύο βασικές ημερομηνίες - ορόσημο.
«Η πρώτη ημερομηνία - σταθμός ήταν τον Ιούλιο του 2013 όταν προσπαθήσαμε να δώσουμε ένα guidance για τις αγορές σχετικά με το πως θα κινηθούμε για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Η δεύτερη ημερομηνία - σταθμός ήταν τον Ιανουάριο του 2015 όταν είχαμε νέες προκλήσεις στην Ευρωζώνη και υψηλό τον κίνδυνο αποπληθωρισμού», τόνισε ο Draghi.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Hiroki Kuroda, τόνισε ότι οι Κεντρικές Τράπεζες πρέπει να αφιερώνουν χρόνο για να εξηγήσουν στις αγορές σε τι αποσκοπούν τα έκτακτα εργαλεία που υιοθετούν.
«Μία από τις βασικές προκλήσεις των Κεντρικών Τραπεζών είναι η επικοινωνία των έκτακτων εργαλείων στις αγορές», υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιαπωνίας.
Οι Κεντρικές Τράπεζες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές ακόμη και στις λέξεις που χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν την πολιτική τους, τόνισε από την πλευρά της η επικεφαλής της Federal Reserve, Janet Yellen.
«Οι αγορές θέλουν να ξέρουν τον ακριβή χρόνο αλλαγής της νομισματικής πολιτικής. Αυτή είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Κεντρικές Τράπεζες.
Οι Κεντρικές Τράπεζες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές ακόμη και στις λέξεις που χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν την πολιτική τους
Εάν οι Κεντρικές Τράπεζες δεν απαντήσουν σωστά στις προσδοκίες της αγοράς, τότε αυτό φαίνεται στη μεταβλητότητα των αγορών
Θα πρέπει οι κεντρικές τράπεζες να εξηγούν κάθε μικρή τους κίνηση ή αλλαγή των εκτιμήσεων που μπορεί να μεταβάλλουν την πολιτική τους», εξήγησε η Yellen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης