Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Η ισπανική οικονομία θα δεχθεί σημαντικό πλήγμα λόγω της κρίσης στην Καταλονία

Oxford Economics: Η ισπανική οικονομία θα δεχθεί σημαντικό πλήγμα λόγω της κρίσης στην Καταλονία
Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο της Oxford Economics το ισπανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 17 δισ. ευρώ το 2019
Μπορεί το θέμα της Καταλονίας και της κρίσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Βαρκελώνης και Μαδρίτης να μην βρίσκεται, πλέον, στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ξεπεραστεί.
Οι επικείμενες εκλογές, τις οποίες διέταξε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, μπορεί να αποτελέσουν μία ακόμη νίκη για όσους τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Oxford Economics, μέρος της οποίας δημοσιεύει το Bloomberg.
Η Oxford Economics υποστηρίζει ότι η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών στην Καταλονία θα πλήξει την εμπιστοσύνη, τις τιμές μετοχών στο ισπανικό χρηματιστήριο αλλά και τα ομόλογα.



Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο που εξετάζεται θα υπάρξει πλήγμα στην ισπανική οικονομία, με αποτέλεσμα να «αφαιρεθεί» από το ΑΕΠ της το ποσό των 17 δισ. ευρώ το 2019.
Βάσει αυτού του σεναρίου –το οποίο, πάντως, δεν είναι το βασικό της Oxford Economics – θα υπάρξει αύξηση στις αποδόσεις ομολόγων κατά 50 μονάδες βάσεις και πτώση των μετοχών κατά 10% για 2018 και 2019, σε σύγκριση με το βασικό σενάριο.
«Η οικονομική επίπτωση από την κρίση στην Καταλονία δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί, αλλά σαφώς η συνεχιζόμενη πολιτική ένταση έχει, ήδη, προκαλέσει αρκετές αβεβαιότητες», υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Oxford Economics, Angel Talavera, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την Ευρωζώνη.



Σε ό,τι αφορά το βασικό σενάριο που εξετάζει ο όμιλος, η επίπτωση στην Ισπανία δεν θα είναι και τόσο ισχυρή.
Εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας θα φθάσει στο 2,6% τοι 2018 και θα υποχωρήσει ελαφρώς στο 2,4% το 2019.
Στο χειρότερο σενάριο, ο ρυθμός ανάπτυξης θα αγγίξει το 2018 το 1,5% και θα φθάσει στο 2% το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης