Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (Fed): Πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε σταδιακά τα επιτόκια

Yellen (Fed): Πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε σταδιακά τα επιτόκια
Τα επιτόκια πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται σταδιακά, υπογράμμισε η Janet Yellen, τονίζοντας πως η Fed ανησυχεί με το να αφήσει την ανάπτυξη να βγει εκτός ελέγχου
Την ανάγκη να συνεχιστούν οι αυξήσεις των επιτοκίων με έναν σταδιακό τρόπο, υπογράμμισε σήμερα (29/11/2017) η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Janet Yellen, κατά την - πιθανότατα - τελευταία της κατάθεση ενώπιον του Κογκρέσου, τονίζοντας πως η κεντρική τράπεζα ανησυχεί με το να αφήσει την ανάπτυξη να βγει εκτός ελέγχου.
«Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε στην οικονομία μια κατάσταση εναλλαγών ανάπτυξης και ύφεσης», δήλωσε η Yellen.
Ενώ η Yellen δεν δεσμεύτηκε ειδικά για μια αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, τα σχόλιά της υποδήλωσαν ότι οι απόψεις της δεν έχουν αλλάξει με την επιθυμία της να συνεχίσει η κεντρική τράπεζα να εξομαλύνει την πολιτική της.
Η απερχόμενη πρόεδρος της Fed τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν θέλει να καταπνίξει την ανάπτυξη, αλλά αισθάνεται έντονα ότι πρέπει να συμβαδίζει με μια αγορά εργασίας που πλησιάζει σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης.
«Θέλουμε να το κάνουμε αυτό σταδιακά, διότι αν επιτρέψουμε στην οικονομία να υπερθερμανθεί, θα μπορούσαμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια κατάσταση όπου ίσως χρειαστεί ... να αυξήσουμε τα επιτόκια και να ρίξουμε την οικονομία σε ύφεση», προειδοποίησε.
«Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε στην οικονομία μια κατάσταση εναλλαγών ανάπτυξης και ύφεσης», δήλωσε η Yellen.
Η ίδια επεσήμανε ότι η Fed δεν «βλέπει» υπερβολικές πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά εργασίας, επομένως η πολιτική της παραμένει «διευκολυντική».
«Πιστεύουμε όμως ότι είναι σημαντικό να μετατοπίσουμε σταδιακά το βασικό μας επιτόκιο προς αυτό που θα ονομάσω ουδέτερο επίπεδο, το οποίο θα συνάδει με βιώσιμες συνθήκες στην αγορά εργασίας», ανέφερε η Yellen.
Η επικεφαλής της Fed ανέφερε ότι είναι πολύ επιθυμητό το γεγονός ότι το ποσοστό της ανεργίας έχει υποχωρήσει πρόσφατα, αν και, όπως τόνισε, η αύξηση της παραγωγικότητας ήταν φοβερά αργή τα τελευταία χρόνια.
Η ίδια ανέφερε ότι η Fed χαιρετίζει την ισχυρή ανάπτυξη, αλλά τόνισε πως ανησυχεί για τις τάσεις που θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τάσεις του πληθωρισμού σε επίπεδα άνω του 2%.
Η Yellen υπογράμμισε ακόμη ότι η κεντρική τράπεζα διαθέτει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση συστημικών σημαντικών τραπεζών.
Η κεντρική τραπεζίτης εξέφρασε, παράλληλα, ανησυχίες για την αύξηση του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 20,6 τρισ. δολ.
«Θα έλεγα απλώς ότι ανησυχώ πολύ για τη βιωσιμότητα της πορείας χρέους των ΗΠΑ», δήλωσε η Yellen.
«Ο σημερινός λόγος χρέους προς το ΑΕΠ, περίπου στο 75%, δεν είναι τρομακτικός, αλλά δεν είναι επίσης χαμηλός», πρόσθεσε.
«Είναι το είδος των πραγμάτων που πρέπει να κρατούν ξύπνιους τους ανθρώπους τη νύχτα», τόνισε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης