Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Oι εκτιμήσεις Μυτιληναίου στο Reuters για το market test των λιγνιτικών και την αγορά φυσικού αερίου

Oι εκτιμήσεις Μυτιληναίου στο Reuters για το market test των λιγνιτικών και την αγορά φυσικού αερίου
Επεκτατικά σχέδια στον κλάδο του φυσικού αερίου - Οι παράμετροι για τους λιγνίτες
H έναρξη του market test για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων είναι το επόμενο άμεσο βήμα για την προσέλκυση επενδυτών και την εκδήλωση μη δεσμευτικών προσφορών.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στο Reuters την προηγούμενη εβδομάδα στις 30 Νοεμβρίου απάντησε ερωτηθείς σχετικά, "ότι δεν θα βιαζόμουνα για την οποιαδήποτε απόφαση πριν δω λεπτομερώς τους όρους και τις προυποθέσεις του εν λόγω διαγωνισμού".
Η αλήθεια είναι ότι για τις λιγνιτικές μονάδες υπάρχουν και ευκαιρίες και αντικίνητρα.
Αν θέλουμε να δούμε λίγο πιο μακριά η γκρίζα ζώνη που εμφανίζεται έχει να κάνει με το γνωστό θέμα:
Η Κομισισόν απορρίπτει ενδεχομένως το ενδιαφέρον από εταιρίες χωρών εκτός ευρώ και δει Κινέζων.
Τότε μπορεί εκ των πραγμάτων να αναζητηθούν πιο σύνθετες επιλογές όπου ο ελληνικός όμιλος θα κληθεί να παίξει πρωτεύοντα ρόλο.
Όμως αυτό είναι εξαιρετικά πρώιμο και δεν μπορεί ακόμα να μπει στο τραπέζι.
Εκείνο που είναι αντικείμενο πιο άμεσης επεξεργασίας είναι το πλάνο για επενδυτική ενίσχυση ύψους 200 εκατ ευρώ περίπου του Αμυνταίου με στόχο η μονάδα να είναι σε θέση να τροφοδοτήσει με ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος την ελληνική βιομηχανία.
Τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας λύσης είναι προφανή για όλους υπό το δεδομένο ότι η μονάδα θα μείνει υπό τον έλεγχο της ΔΕΗ.
Το ζήτημα έχει συζητηθεί μεταξύ κορυφαίων κύκλων της ελληνικής βιομηχανίας, του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ.
Μπορεί να αποτελέσει την κορυφαία επενδυτική κίνηση των τελευταίων ετών σε εγχώριο επίπεδο, καθώς δείχνει και προς τους ετέρους- πιστωτές ότι η ελληνική παραγωγική τάξη μπορεί να βρεί ριζικές λύσεις μόνη της, παίρνοντας το παιχνίδι στα χέρια της.
Αν λοιπόν το Αμύνταιο που στερείται σημαντικά ποιοτικών χαρακτηριστικών σε σχέση με τις μονάδες που μπήκαν στο market test, μπορεί να έχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, γίνεται σαφές ότι οι 4 μονάδες συγκεντρώνουν σημαντικά πλεονεκτήματα.
Ας δούμε όμως τι ακριβώς είπε ο κ. Μυτιληναίος για το θέμα των λιγνιτικών στην συνέντευξή του στο μεγάλο οικονομικό ειδησεογραφικό μέσο.
"Θα ήθελα να δω τους όρους των πωλήσεων, τις αποτιμήσεις (price floor), τις προβλέψεις για τους εργαζομένους και τις ανάγκες των επενδύσεων.
Δεν θα βιαζόμουνα καθόλου για όλα αυτά"

Oι στόχοι για την αγορά φυσικού αερίου

Παράλληλα ο πρόεδρος του ομώνυμου Ομίλου αναφέρθηκε και στο φυσικό άεριο προιδεάζοντας την αγορά ότι πέραν του μεγαλυτέρου καταναλωτή φυσικού αερίου για τις ενεργειακές μονάδες συνδυασμένου κύκλου που είναι ο ίδιος ο Όμιλος, προτίθεται να δραστηριοποιηθεί στην χονδρεμπορική αγορά σε επίπεδο 1 δισ κυβικά μέτρα σε ετήσια βάση.
Και αυτό για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη στο καύσιμο που έλαβε χώρα ειδικά την χρονιά που κλείνει και η εξάρτηση από τον ρώσικο παράγοντα.
Παράλληλα το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων λόγω ρύπανσης θα οδηγήσει σε αύξηση κατανάλωσης φυσικού αερίου εκ των πραγμάτων.
Σημειώνεται ότι η συνολική κατανάλωση της ελληνικής αγοράς είναι 4 δισ κυβικά μέτρα εκ των οποίων τα 1,5 αναλογούν στον Όμιλο.

Πηγή: worldenergynews.gr

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης