Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κατά 10 φορές πιο δραστικές οι αναδιαρθρώσεις δανείων το 2018 από Πειραιώς

Κατά 10 φορές πιο δραστικές οι αναδιαρθρώσεις δανείων το 2018 από Πειραιώς
Με βάση το σχεδιασμό της Πειραιώς, μέχρι τα τέλη του 2019 θα επέλθει μείωση των NPEs στα 20,3 δισ. ευρώ από 32 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017.
Κατά δέκα φορές πιο δραστικές θα είναι οι αναδιαρθρώσεις σε επιχειρηματικά δάνεια από την Τράπεζα Πειραιώς το 2018.
Η διοίκηση της τράπεζας αποκάλυψε στους αναλυτές ένα φιλόξοδο σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων που ήδη υλοποιείται και αποδίδει.

Μάλιστα η διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου κινείται με πιο φιλόδοξους στόχους έναντι της υπόλοιπης αγοράς, επιδιώκοντας την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 41% έναντι της μείωσης κατά 37% που είναι ο ρυθμός της αγοράς.
Με βάση το σχεδιασμό, μέχρι τα τέλη του 2019 θα επέλθει μείωση των NPEs στα 20,3 δισ. ευρώ από 32 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017.
Η Πειραιώς αναθέωρησε το πλάνο στόχων όσο αφορά το μίγμα των δράσεων.
Ετσι, η μείωση κατά περίπου 5 δισ.ευρώ θα προέλθει από διαγραφές, κατά 3 δισ.ευρώ από αναδιαρθρώσεις και ρευστοποιήσεις και κατά 3,7 δισ.ευρώ από επιλεκτικές πωλήσεις.
Αρχικώς προβλεπόταν μείωση κατά 2 δισ.ευρώ από πωλήσεις χαρτοφυλακίων και πλέον ο στόχος αυτός έχει ανέλθει στα 3,7 δισ.ευρώ καθώς η διοίκηση της τράπεζας διαβλέπει ότι έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες στην οικονομία, είναι πιο ώριμο το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο ενώ διαπιστώνεται επενδυτικό ενδιαφέρον ειδικά για τις πωλήσεις δανείων.
Αμεσα πάντως, δηλαδή μέσα στους πρώτους μήνες του 2018, αναμένεται να ολοκληρωθούν δύο συναλλαγές,συνολικού ύψους 2 δισ.ευρώ, η πώληση χαρτοφυλακίου δανείων επιχειρήσεων που είναι καταγγελμένα και έχουν εξασφάλιση, και η πώληση καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις.
Με βάση την Αgenda 2020 και πέραν των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με τον SSM και επιτυγχάνονται για πέμπτο συνεχές τρίμηνο, η τράπεζα κινείται με ορίζοντα τη μείωση των NPEs κάτω από τα 20 δισ.ευρώ το 2020.
Παρά τις μέχρι τώρα επιδόσεις που έγιναν δεκτές θετικά από τους αναλυτές – επετεύχθη μείωση των NPΕs κατά 2,5 δισ.ευρώ στο 12μηνο και κατά 3,9 δισ. ευρώ από το peak του Σεπτεμβρίου 2015 - δεν υπάρχει εφησυχασμός και οι μηχανές επιταχύνουν σε όλα τα επίπεδα: σε πωλήσεις, ρευστοποιήσεις, εισπράξεις, και αναδιαρθρώσεις με νέα προιόντα.
Στην κατεύθυνση αυτή θα γίνουν το 2018 ριζικές ρυθμίσεις 10 φορές πιο «βαθιές» στα επιχειρηματικά δάνεια και 4 φορές πιο βαθιές στα δάνεια λιανικής.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της Πειραιώς, ως το 2019 θα γίνουν κόκκινα, δάνεια ύψους 5,9 δισ. και θα «θεραπευτούν» περί τα 9 δισ.ευρώ ώστε θα υπάρξει καθαρή μείωση κατά 3 δισ.ευρώ.
«Οπλο» της αρμόδιας μονάδας PLU είναι ότι η περίμετρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περιλαμβάνει 8,2 δισ.ευρώ, το ένα τέταρτο του συνόλου, δάνεια με μηδενική καθυστέρηση, τα οποία αναμένεται να βγουν από «επιτήρηση» και να μειώσουν τα NPEs.
H τράπεζα δίνει έμφαση στην ευχέρεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και θα κινηθεί στοχευμένα κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Ως το τέλος του έτους, έχουν οριστεί 20 πλειστηριασμοίαπό την τράπεζα στην πλατφόρμα των e auctions. Το 2018 εκτιμάται ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε πλειστηριασμούς ύψους 800 – 900 εκατ.ευρώ και το ποσό θα φθάσει συνολικά στο 1,8 – 1,9 δισ. ευρώ το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης