Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΑΑΣΕ: Στη δημοσιότητα τα ονόματα των φοροοφειλετών άνω των 150.000 ευρώ

ΑΑΣΕ: Στη δημοσιότητα τα ονόματα των φοροοφειλετών άνω των 150.000 ευρώ
Πρόκειται για οφειλές, η καταβολή των οποίων καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο των ενεργειών πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών, εμπέδωσης της φορολογικής δικαιοσύνης έναντι των συνεπών φορολογουμένων, καθώς και φορολογικής συμμόρφωσης, αναρτήθηκαν στο www.aade.gr τα ονόματα 8.909 φυσικών προσώπων και 14.083 νομικών προσώπων, οφειλετών του Δημοσίου ή/και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ, όπως έγραφε από τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017 το www.bankingnews.gr.
Αναλυτικότερα Νέα λίστα με 22.992 φυσικά και νομικά πρόσωπα από το όλο το φάσμα της οικονομικής και της επιχειρηματικής δραστηριότητας και με οφειλές προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά Ταμεία άνω των 150.000 ευρώ έδωσε σήμερα (6/12) στην δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Από την λίστα έχουν εξαιρεθεί οι φορολογούμενοι που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους αλλά και αυτοί που οι οφειλές τους δεν έχουν ακόμη τελεσιδικήσει.
Επίσης, δεν περιλαμβάνονται φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις τα οποία ενώ έχουν μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν λάβει αναστολή καταβολής των χρεών τους.
Η δημοσιοποίηση της λίστας οφειλετών με χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 150.000 ευρώ ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση έσπευσε να εφαρμόσει το μέτρο. Ωστόσο, σε επίπεδο εισπραξιμότητας δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι δραματικά ώστε να φανεί η διαφορά  αφού μέσα σε αυτή περιλαμβάνονται τα γνωστά «φαντάσματα» του παρελθόντοςˑ φορολογούμενοι δηλαδή και επιχειρήσεις που δεν μπορούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν.  Είτε γιατί έχουν πτωχεύσει είτε γιατί κάποιοι άλλοι βρίσκονται στη φυλακή είτε γατί έοχυν περάσει στην ιστορία…
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κορυφή της λίστας των οφειλετών φυσικών προσώπων βρίσκεται ο Νικόλας Κασιμάτης που είχε εμπλακεί σε μεγάλη υπόθεση κλοπής ΦΠΑ στη Θεσσαλονίκη και εμφανίζεται να χρωστά 1,3 δισ ευρώ ενώ στην κορυφή της λίστας των νομικών προσώπων βρίσκεται πάλι η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή που είχε εμπλακεί στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων και εμφανίζεται να χρωστά στη φορολογική διοίκηση 9,4 δισ. Ευρώ.
Επίσης περιλαμβάνονται πάλι πτωχευμένες επιχειρήσεις όπως η πρώην Ολυμπιακή, το τηλεοπτικό δίκτυο ΑΛΤΕΡ, το πολυκατάστημα Μινιόν κ.ά.
Όπως ανακοίνωσε τη Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων  η λίστα περιλαμβάνει τα ονόματα 8.909 φυσικών προσώπων και 14.083 νομικών προσώπων, οφειλετών του Δημοσίου ή/και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ. Πρόκειται για οφειλές, η καταβολή των οποίων καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.
Σε ότι αφορά τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, από τα ΑΦΜ που αντιστοιχούν σε επιχειρήσεις με οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, 992 ΑΦΜ βρίσκονται σε οριστική διακοπή, 945 σε πτώχευση και 156 σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Ας σημειωθεί ότι τουλάχιστον 8 ημέρες πριν …κρεμαστούν στα μανταλάκια του διαδικτύου οι 22.992 οφειλέτες είχαν την ευκαιρία να αποφύγουν την διαπόμπευση λαμβάνοντας  ηλεκτρονική ειδοποίηση με την οποία καλούνταν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τη Φορολογική Διοίκηση και τον Ε.Φ.Κ.Α., κατά περίπτωση.



Όπως έγραφε το bankingnews:

Ένα ακόμη προαπαιτούμενο από την 3η αξιολόγηση είναι και η δημοσιοποίηση της λίστας οφειλετών με χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 150.000 ευρώ στα οποία θα περιλαμβάνονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις. Η λίστα θα είναι κοινή και αναγράφεται σε αυτή το σύνολο των οφειλών κάθε φορολογούμενου στη φορολογική διοίκηση και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΕΑΟ έχει ήδη αποστείλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τα στοιχεία για τους μεγαλο-οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων και μετά από μια σύντομη επεξεργασία θα συνδυαστούν με τα στοιχεία για τους μεγαλοοφειλέτες της φορολογικής διοίκησης και θα αναρτηθούν στη συνέχεια στο δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr).
Στην δημοσιότητα θα δοθούν δύο λίστες, μία για φυσικά και μία για νομικά πρόσωπα.

Η λίστα για τα φυσικά πρόσωπα θα περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

-Αριθμός Φορολογικού Μητρώου.
-Επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα.
-Βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Ο κατάλογος των οφειλετών για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα περιλαμβάνει:

-Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.
-Επωνυμία, διεύθυνση έδρας.
-Βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε. Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Οι οφειλέτες πριν βγουν τα στοιχεία τους στη φόρα θα έχουν μια τελευταία ευκαιρία.
Τουλάχιστον οχτώ ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση των λιστών θα λάβουν ηλεκτρονική ειδοποίηση με την οποία θα καλούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τη Φορολογική Διοίκηση και τον Ε.Φ.Κ.Α., κατά περίπτωση.
Ουσιαστικά θα έχουν μια ευκαιρία να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν σε δόσεις τις οφειλές τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης