Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsselbloem: Tον Ιανουάριο τα μέτρα για το ελληνικό χρέος - Κοντά σε ιδιωτική λύση για τα NPLs

Dijsselbloem: Tον Ιανουάριο τα μέτρα για το ελληνικό χρέος - Κοντά σε ιδιωτική λύση για τα NPLs
Ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, παραδέχθηκε ότι βασικός στόχος του πρώτου μνημονίου ήταν να σωθούν οι επενδυτές εκτός Ελλάδας
Αφού απέτισε «φόρο τιμής» στην Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε, ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, επεσήμανε ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα επανατεθεί μετά το τέλος της τρίτης αξιολόγησης.
«Θέλω να αποτίσω φόρο της τιμής στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα εφάρμοσε ένα εντυπωσιακό και ευρύ κατάλογο μεταρρυθμίσεων στις δημόσιες δαπάνες, το κοινωνικό κράτος, τη δημόσια διοίκηση, την αγορά εργασίας και προϊόντων» είπε ο Dijsselbloem, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, στο πλαίσιο του τακτικού οικονομικού διαλόγου.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι απομένει ακόμα πολλή δουλειά αλλά η «Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα από οικονομικής και πολιτικής πλευράς».
Συνεχίζοντας o Dijsselbloem αναφέρθηκε στην επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση αλλά και στην πιθανή έγκριση της εκταμίευσης στο επόμενο Eurogorup, στη βάση της εφαρμογής από την Ελλάδα όλων των προαπαιτούμενων.
Επιπλέον, ανέφερε ότι μετά το τέλος της τρίτης αξιολόγησης στις αρχές του 2018 θα επανατεθεί το ζήτημα των μέτρων για το χρέος.
Όπως είπε, ο ESM εφάρμοσε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και ήδη από τον Ιανουάριο θα συζητηθούν περισσότερα μέτρα με στόχο να στηριχθεί η ανάκαμψη στην Ελλάδα και μεσοπρόθεσμα να ελαφρυνθεί το βάρος του χρέους.
«Πρόκειται για πολύ θετικές εξελίξεις που θα βοηθήσουν στην έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018», κατέληξε ο Dijsselbloem.

Η παραδοχή για το πρώτο μνημόνιο

Εν τω μεταξύ, ο Dijsselbloem παραδέχθηκε ότι βασικός στόχος, κυρίως του πρώτου μνημονίου ήταν να «σωθούν» επενδυτές εκτός Ελλάδας.
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών (του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη και του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά) αναφέρθηκε στα «λάθη» του παρελθόντος.
«Τα πρώτα χρόνια έγιναν λάθη και στα πρώτα προγράμματα αυτοσχεδιάσαμε.
Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τις τράπεζες ήταν δαπανηρός και μη αποτελεσματικός.
Είναι αλήθεια ότι στόχος ήταν να σωθούν οι επενδυτές εκτός Ελλάδας και γι' αυτό είμαι υπέρ των κανόνων για το bail-in, έτσι ώστε να μην διασωθούν επενδυτές με χρήματα φορολογουμένων» είπε ο Dijsselbloem, απαντώντας στο Ν. Μαριά, ενώ σημείωσε ότι επρόκειτο για μια τεράστια κρίση, καθώς κινδύνευε με πλήρη κατάρρευση ο χρηματοπιστωτικός τομέας, αφήνοντας πολλές χώρες με υψηλό χρέος.
Ωστόσο, ανέφερε ότι στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα χρειάστηκαν μόνο 4,5 δισ. για τις τράπεζες, καθώς είχε μεγάλη συμμετοχή ο ιδιωτικός τομέας.

Τα κόκκινα δάνεια

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, είπε ότι «βρισκόμαστε κοντά» σε μια ιδιωτική λύση, έτσι ώστε να μη επιβαρυνθούν και πάλι οι φορολογούμενοι.
Παράλληλα, ανέφερε ότι στην Ελλάδα γίνονται τα απαραίτητα για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δε θα είναι αυτές τα θύματα των πλειστηριασμών.
Αναφορικά με το αν είναι δυνατή η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, με τα χρήματα του προγράμματος που απομένουν, ο Dijsselbloem ανέφερε ότι από οικονομικής άποψης είναι λογικό, καθώς τα δάνεια του ΔΝΤ είναι πιο ακριβά από τα ευρωπαϊκά.
Από πολιτικής απόψεως, ωστόσο, το Eurogroup επιθυμεί να παραμείνει το ΔΝΤ αναμεμειγμένο στο ελληνικό πρόγραμμα και με δικές του ευθύνες.

(Αρχική δημοσίευση Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 11:12)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης