Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα «αυτο-επισκευαζόμενα» δίκτυα το μέλλον της ηλεκτρικής ενέργειας

Τα «αυτο-επισκευαζόμενα» δίκτυα το μέλλον της ηλεκτρικής ενέργειας
Τα δίκτυα που θα εντοπίζουν μόνα τους τις βλάβες το μέλλον της ηλεκτρικής ενέργειας
Δεν σκεφτόμαστε τίποτα όταν ανάβουμε το φως ή φορτίζουμε το κινητό τηλέφωνο.
Αυτές οι καθημερινές δραστηριότητες - και αυτές με πολύ μεγαλύτερη σημασία - βασίζονται στην ομαλή λειτουργία ενός ηλεκτρικού δικτύου.
Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ περιγράφει το ηλεκτρικό δίκτυο ως "διασυνδεδεμένη ομάδα γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και συναφούς εξοπλισμού".
Χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση ηλεκτρικής ενέργειας σε "υψηλή τάση μεταξύ σημείων παροχής" και σημείων όπου είτε μεταφέρεται σε άλλα ηλεκτρικά συστήματα είτε "μετασχηματίζεται σε χαμηλότερη τάση" και αποστέλλεται στους καταναλωτές.
Όταν κάτι πάει στραβά, οι συνέπειες μπορεί να είναι σημαντικές.
Τον Ιούλιο του 2012, για παράδειγμα, οι "μεγάλες διαταραχές του δικτύου" επηρέασαν μεγάλα τμήματα της Ινδίας, αφήνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ηλεκτρική ενέργεια.
"Σήμερα, εξαρτώμαστε περισσότερο από την ηλεκτρική ενέργεια, οπότε όταν συμβαίνει μια διακοπή, έχει μεγάλη επίδραση στην καθημερινή ζωή μας", δήλωσε ο Rob de Jongh της Schneider Electric στο CNBC.
Οι επιπτώσεις μιας διακοπής θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα πάντα, από την ηλεκτρονική τραπεζική και την πρόσβαση στο διαδίκτυο στην τηλεφωνική επικοινωνία και τις δημόσιες συγκοινωνίες, ανέφερε.
"Αν κοιτάξετε όμως τα νοσοκομεία και τα κέντρα δεδομένων, όπου η κρίσιμη ενέργεια είναι πιο σημαντική, αυτό θα μπορούσε να είναι πιο επικίνδυνο".
Προς το παρόν, είναι δυνατό για τους προμηθευτές ενέργειας να πουν πότε υπάρχει διακοπή, αλλά η απομόνωση όπου και όποιο είναι το πρόβλημα είναι πιο δύσκολη.
"Στην τρέχουσα κατάσταση, το κέντρο ελέγχου μπορεί να δει πού υπάρχει ένα σφάλμα, αλλά πρέπει να στείλει έναν τεχνικό στο εργοτάξιο για να ανακαλύψει ποιο τμήμα του δικτύου - αν είναι ένας διακόπτης ή καλώδιο - έχει πραγματικά χαλάσει", λέει ο de Jongh.
Όταν ο τεχνικός το κάνει, είναι σε θέση να διαχωρίσει με ασφάλεια την περιοχή και στη συνέχεια να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την παροχή ενέργειας στους πελάτες όσο το δυνατόν γρηγορότερα, δήλωσε ο de Jongh.
Αυτό, ωστόσο, μπορεί να πάρει μεταξύ μιας έως τεσσάρων ωρών, ανάλογα με την τοποθεσία και την πολυπλοκότητα του δικτύου.
Η ολλανδική Stedin έχει έδρα το Ρότερνταμ, στις Κάτω Χώρες.
Εξυπηρετεί το κύριο λιμάνι της πόλης, έναν κόμβο δραστηριότητας.
Ως εκ τούτου, η διατήρηση ενός αξιόπιστου δικτύου είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για τον Stedin όσο και για το λιμάνι.
Μαζί με τη Schneider Electric, η Stedin εργάστηκε για την εγκατάσταση ενός υπόγειου, αυτοεξυπηρετούμενου δικτύου το οποίο εγκαινιάστηκε το 2012.
Επτά απομακρυσμένες τερματικές μονάδες Easergy T200 εγκαταστάθηκαν σε ένα βρόχο 33 υποσταθμών στο Ρότερνταμ.
Σύμφωνα με την U.K. Power Networks, ένας υποσταθμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της ηλεκτρικής τάσης, καθιστώντας ασφαλέστερη και ευκολότερη την αποστολή ηλεκτρικής ενέργειας σε επιχειρήσεις και οικιστικά κτίρια.
"Εάν παρουσιαστεί κάποιο σφάλμα, οι μονάδες T200 θα το εντοπίσουν και θα αρχίσουν να επικοινωνούν μεταξύ τους", δήλωσε ο De Jongh της Schneider Electric.
"Αυτό που θα κάνουν είναι να εντοπίσουν τα σφάλματα χρησιμοποιώντας διαγνωστικά επικοινωνίας".
Όταν γίνει αυτό, οι μονάδες θα χωρίσουν αυτόματα τα σφάλματα και στη συνέχεια θα προσπαθούν να επανασυνδέσουν με ασφάλεια τα άλλα τμήματα του δικτύου έτσι ώστε οι πελάτες να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Σύμφωνα με τη Schneider Electric, ο αντίκτυπος του συστήματος στους πελάτες είναι σημαντικός.
Σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας η οποία διαφορετικά μπορεί να διαρκέσει δύο ώρες, το σύστημα μειώνει τον χρόνο που απαιτείται για την "επανενεργοποίηση" ανεπηρέαστων τμημάτων του δικτύου σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα!


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης