Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Το Facebook καταχράστηκε προσωπικά δεδομένα για τη δημιουργία εσόδων

Γερμανία: Το Facebook καταχράστηκε προσωπικά δεδομένα για τη δημιουργία εσόδων
Περίπου το 41% των Γερμανών έχει ενεργούς λογαριασμούς στο Facebook
Η αρχή για τον ανταγωνισμό στη Γερμανία διαπίστωσε ότι το Facebook καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση του στην αγορά, αμφισβητώντας το μοντέλο του κοινωνικού δικτύου των ΗΠΑ, για τη δημιουργία εσόδων από τα προσωπικά δεδομένα των 2 δισεκατομμυρίων χρηστών παγκοσμίως μέσω στοχευμένης διαφήμισης.
Παρουσιάζοντας τα προκαταρκτικά πορίσματα 20 μηνών, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Αντιμονοπωλείου, δήλωσε ότι το Facebook κατέχει δεσπόζουσα θέση μεταξύ των κοινωνικών δικτύων - χαρακτηρισμός που η εταιρεία απέρριψε ως "ανακριβή".
Το Βερολίνο θα εισάγει νέο νόμο, επιβάλλοντας πρόστιμα ύψους έως και 50 εκατομμυρίων ευρώ στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, που δεν καταργούν άμεσα αναρτήσεις που μεταδίδουν ρητορικές μίσους - ένα έγκλημα στη Γερμανία.
Η αντιμονοπωλιακή αρχή αμφισβήτησε την απαίτηση του Facebook να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα τρίτων όταν ανοίγει ένας λογαριασμός - συμπεριλαμβανομένων των δικών του προϊόντων WhatsApp και Instagram - καθώς και τον τρόπο με τον οποίο εντοπίζει τους ιστότοπους, που έχουν πρόσβαση οι χρήστες του.
"Πάνω από όλα, βλέπουμε τη συλλογή δεδομένων εκτός του κοινωνικού δικτύου Facebook και την ένταξή τους στο Facebook ως προβληματική," δήλωσε ο πρόεδρος του γραφείου Andreas Mundt.
Αυτό συμβαίνει όταν ένας χρήστης του Facebook προβάλλει μια σελίδα με ένα κουμπί "Like" του Facebook ενσωματωμένο σε αυτό - ακόμα κι αν δεν κάνουν κλικ στο ίδιο το κουμπί, πρόσθεσε.
Απαντώντας, το Facebook δήλωσε ότι το γραφείο «ζωγράφισε μία ανακριβή εικόνα» αλλά δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τη γερμανική έρευνα.
"Αν και είμαστε δημοφιλείς στη Γερμανία, δεν είμαστε κυρίαρχοι", δήλωσε η επικεφαλής της προστασίας δεδομένων, Yvonne Cunnane.
Περίπου το 41% των Γερμανών έχει ενεργούς λογαριασμούς στο Facebook, κάτω από το 66% στις ΗΠΑ, το 64% στη Βρετανία και το 56% στη Γαλλία.
"Μια δεσπόζουσα εταιρεία λειτουργεί σε έναν κόσμο όπου οι πελάτες δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις", δήλωσε η Cunnane, προσθέτοντας ότι ο μέσος χρήστης smartphone έχει πλέον πρόσβαση σε επτά διαφορετικές εφαρμογές ή υπηρεσίες επικοινωνιών.
Ο έλεγχος από το γερμανικό γραφείο έχει προκαλέσει συζητήσεις, επειδή ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούν ότι παρεμβαίνει σε μία περιοχή που εποπτεύεται από τις αρχές προστασίας δεδομένων βάσει κανόνων σε επίπεδο ΕΕ.
Ένας γερμανός αξιωματούχος για την προστασία δεδομένων δήλωσε ότι η έρευνα ήταν νόμιμη, επειδή η προστασία των δεδομένων και η πρόληψη του καταχρηστικού ανταγωνισμού ήταν "δύο όψεις του ίδιου νομίσματος", όσον αφορά τα κοινωνικά δίκτυα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης