Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Σκληρές μάχες για τη διατήρηση του QE θα δώσει ο Draghi το 2018

tags :
ΕΚΤ: Σκληρές μάχες για τη διατήρηση του QE θα δώσει ο Draghi το 2018
Η κόντρα με τους Γερμανούς δεν φαίνεται ικανή να λυγίσει τη θέληση του επικεφαλής της ΕΚΤ
Το 2017 θα μείνει στη μνήμη του Mario Draghi έως ένα πολύ καλό έτος.
Η οικονομία της Ευρωζώνης ανέκαμψε και η ΕΚΤ φρόντισε να ρίξει αρκετά πυρομαχικά στην αγορά, προκειμένου να προσφέρει την απαραίτητη στήριξη.
Παράλληλα οι ισχυροί της Ευρωζώνης είχαν αλλού το μυαλό τους, με δεδομένο ότι το 2017 ήταν ένα έτος αρκετών εκλογικών διαδικασιών και φόβων για επικράτηση των επονομαζόμενων λαϊκίστικων και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων σε Γαλλία και Ιταλία.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Draghi και η ΕΚΤ δεν βρέθηκαν στο στόχαστρο κατά κύριο λόγο της Γερμανίας και φυσικά εξαιτίας της εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης     (QE).
Παρά το γεγονός ότι η Γερμανία είναι η χώρα που έχει ευνοηθεί περισσότερο από την εφαρμογή του QE, τα κατά καιρούς πυρά εναντίον του δεν έλειψαν ούτε το 2017.
Ο Draghi, πάντως, φαίνεται ότι κέρδισε τη μάχη των εντυπώσεων.
Το μεγάλο ερωτηματικό, όμως, παραμένει τι θα συμβεί το 2018, τόσο σε ό,τι αφορά το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης όσο και της κόντρας μεταξύ Draghi και Γερμανών.
Άραγε ο Draghi θα κατορθώσει να κερδίσει τον πόλεμο;
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δεχθεί σωρεία πιέσεων προκειμένου είτε να μειώσει περαιτέρω τις μηνιαίες αγορές ομολόγων ή να ξεκαθαρίσει εάν ο Σεπτέμβριος του 2018 θα είναι όντως ο τελευταίος μήνας εφαρμογής του.
Πέραν των αντιρρήσεων της Γερμανίας, ένα ακόμη πρόβλημα για την ΕΚΤ αναφορικά με το QE είναι η… έλλειψη ομολόγων προς αγορά.
Με δεδομένο ότι οι χώρες που χρειάζονται περισσότερο την ΕΚΤ – για παράδειγμα Κύπρος και Ελλάδα – βρίσκονται εκτός του προγράμματος (λόγω μη «κατοχής» του κατάλληλου επιπέδου πιστοληπτικής αξιολόγησης), καθιστά την εύρεση ομολόγων προς αγορά μάλλον δύσκολη.
Ας μην ξεχνάμε ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει ομόλογα των οποίων το επιτόκιο είναι στο 0%.
Με πληθώρα ευρωπαϊκών ομολόγων να έχουν αποδόσεις είτε πολύ κοντά στο 0% ή και να είναι αρνητικές, ο Draghi θα έχει και αυτό το πρόβλημα να επιλύσει.

Δημόσιες διαφωνίες για το QE

Στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για το 2017 ο Draghi υποστήριξε ότι το QE δεν μπορεί να διακοπεί απότομα και ότι ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να έχει στα χέρια του απτές αποδείξεις ανάκαμψης του πληθωρισμού πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή της νομισματικής πολιτικής.
Όμως εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις έχει τόσο ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann όσο και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Benoit Coeure.
Τόσο ο Weidmann όσο και ο Coeure (ο οποίος θεωρείται και… φιλικά προσκείμενος προς τον Draghi) έχουν υποστηρίξει ότι το QE θα πρέπει να ολοκληρωθεί συντομότερα, καθώς η ανάπτυξη της Ευρωζώνης είναι αρκετά ισχυρή και δεν χρειάζεται περαιτέρω στήριξη από την ΕΚΤ.
Όσοι παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα στην ΕΚΤ θεωρούν ότι το θέμα του QE και της διάρκειάς του θα αποτελέσει το βασικό ζήτημα που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ανοικτές κόντρες.
«Οι διαφωνίες έχουν ξεκινήσει από το 2017 και θα αποτελέσει τη βασική πρόκληση για την ΕΚΤ και τον Draghi το 2018.
Η ΕΚΤ οφείλει να διατηρήσει μία ξεκάθαρη στάση και να μην προκαλέσει σύγχυση στις αγορές, όμως αυτό δεν είναι και τόσο βέβαιο», εκτιμά ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING-DiBa.
Αυτό, πάντως, που συμφωνούν σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι που παρακολουθούν στενά την ΕΚΤ είναι ότι ο Draghi δεν πρόκειται να χάσει τον πόλεμο του QE.
«Σύμφωνα με το βασικό μας σενάριο η ΕΚΤ δεν πρόκειται να σταματήσει την εφαρμογή του QE πριν από τις αρχές του 2019.
Όσο για την πρώτη αύξηση επιτοκίων, αυτή δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το γ’ τρίμηνο του 2019», τονίζει ο Frederik Ducrozet, οικονομολόγος της Pictet Wealth Management.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης