Τελευταία Νέα
Διεθνή

Spiegel: Ο Τσίπρας προσπάθησε να περιορίσει τη «ζημιά», μετά τη χορήγηση ασύλου σε Τούρκο αξιωματικό

Spiegel: Ο Τσίπρας προσπάθησε να περιορίσει τη «ζημιά», μετά τη χορήγηση ασύλου σε Τούρκο αξιωματικό
Το γραφείο του  Έλληνα πρωθυπουργού ανακοίνωσε, πως ζήτησε την ακύρωση της απόφασης για τη χορήγηση ασύλου σε Τούρκο αξιωματικό, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό
Για υπαναχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της χορήγησης ασύλου στον ένα από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που είχαν διαφύγει στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία, κάνει λόγο το Spiegel.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να περιορίσει τη «ζημιά», μετά  τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό από την αρμόδια επιτροπή, αναφέρει στην online έκδοσή του το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει:
Χθες βράδυ (30/12/2017) το γραφείο του  Έλληνα πρωθυπουργού ανακοίνωσε, πως ζήτησε την ακύρωση της σχετικής απόφασης.
Το Spiegel υπενθυμίζει, πως ο Τούρκος αξιωματικός είχε καταφύγει με ελικόπτερο στη βόρεια ελληνική πόλη Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στα μέσα Ιουλίου 2016 μαζί με άλλους επτά στρατιωτικούς.
Οι Έλληνες δικαστές αποφάνθηκαν ότι δεν υπήρχε καμία εγγύηση πως η Τουρκία θα παρείχε μια δίκαιη δίκη, που θα ανταποκρίνεται στα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα στους οκτώ  αξιωματικούς.
Τα αιτήματα για χορήγηση ασύλου από τους οκτώ στρατιωτικούς έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει σε ένταση τις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.
H Άγκυρα έχει επανειλημμένα ζητήσει την έκδοση των στρατιωτικών ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα τον Δεκέμβριο 2017, υποστήριξε ότι, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον διαβεβαίωσε για την ικανοποίηση του αιτήματός του, σύμφωνα με το Spiegel.
Ωστόσο, το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο είχε ήδη απορρίψει τις αιτήσεις έκδοσής τους τον Μάιο του 2017 , λόγω της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. 
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την απόφαση για τον έναν Τούρκο αξιωματικό ως «πολιτικά παρακινούμενη»  και κατηγόρησε την Ελλάδα, πως προστατεύει τους «πραξικοπηματίες», τους οποίους «υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες».
«Η Αθήνα δεν έδειξε την υποστήριξη και τη συνεργασία που περιμένουμε από έναν σύμμαχο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας» ανέφερε το τουρκικό υπουργείο και προειδοποιούσε για τις αρνητικές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά ζητήματα.
Λίγο αργότερα, συνεχίζει το Spiegel, ήρθε από το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού η ανακοίνωση με την οποία ζητείται η ακύρωση της απόφασης για τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό.
Από την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, η τουρκική ηγεσία έχει εντείνει την κατασταλτική της πολιτική, σημειώνει το Spiegel.
Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και  Γερμανών πολιτών και τουλάχιστον 150 δημοσιογράφοι βρίσκονται στις φυλακές.
Περισσότεροι από 140.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν, μεταξύ αυτών ακαδημαϊκοί, καθηγητές και νομικοί.
Επίσης στη Γερμανία αρκετοί Τούρκοι στρατιωτικοί υπέβαλαν αιτήσεις ασύλου, που έχουν ήδη εγκριθεί.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης