Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη και νέα υψηλά άνω των 3 μηνών για τον χρυσό - Άνοδος 0,2%, στα 1.318,50 δολ. ανά ουγγιά

Κέρδη και νέα υψηλά άνω των 3 μηνών για τον χρυσό - Άνοδος 0,2%, στα 1.318,50 δολ. ανά ουγγιά
Με κέρδη για ένατη συνεχόμενη ημέρα έκλεισε ο χρυσός, ανερχόμενος σε νέα υψηλά άνω των 3,5 ετών
Με κέρδη για ένατη συνεχόμενη ημέρα έκλεισε σήμερα (03/01/2018) ο χρυσός, ανερχόμενος σε νέα υψηλά άνω των 3,5 ετών.
Ο χρυσός ενισχύθηκε παρά την ανάκαμψη του δολαρίου, το οποίο βρήκε στήριξη στα θετικά στοιχεία για τη μεταποίηση και τις κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ, ενώ οι επενδυτές ανέμεναν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου των ΗΠΑ ανήλθε τον Δεκέμβριο του 2017 σε επίπεδα υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν, καταγράφοντας τον 103ο συνεχόμενο μήνα ανάπτυξης.
Ειδικότερα, ο δείκτης του Institute for Supply Management (ISM) αυξήθηκε στις 59,7 μονάδες τον Δεκέμβριο, έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων, που ανέμεναν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος στις 58,2 μονάδες του Νοεμβρίου.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου έδειξαν ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, ανερχόμενες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,8%, στο ρεκόρ του 1,257 τρισ. δολ., ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των δαπανών κατά 0,5% τον Νοέμβριο.
Ώθηση στον χρυσό προσέφεραν οι γεωπολιτικές ανησυχίες, που έστρεψαν τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, απάντησε σήμερα με έντονα ειρωνική διάθεση στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong un, σχετικά με την τοποθέτησή του ότι το κουμπί για την ενεργοποίηση των πυρηνικών είναι πάντα στο γραφείο του.
«Ο βορειοκορεάτης ηγέτης μόλις δήλωσε ότι “το Πυρηνικό Κουμπί είναι πάνω στο γραφείο του συνέχεια”.
Κάποιος στο εξασθενημένο καθεστώς του που πεθαίνει της πείνας να τον ενημερώσει παρακαλώ ότι έχω κι εγώ Πυρηνικό Κουμπί, που όμως είναι πολύ μεγαλύτερο και πολύ δυνατότερο από το δικό του, και το δικό μου Κουμπί λειτουργεί!», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Τwitter ο Trump.
Υπενθυμίζεται ότι στο διάγγελμα του για το νέο έτος ο Kim Jong un υποστήριξε η χώρα του είναι πλέον πυρηνική δύναμη, ενώ επισήμανε ότι έχει πάντα πάνω στο γραφείο του το «κουμπί» για την εκτόξευση των βορειοκορεάτικων πυρηνικών όπλων.
Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία και τις εξελίξεις στο Ιράν, όπου συνεχίζονται οι αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με κέρδη 0,2% ή 2,40 δολ., στα 1.318,50 δολ. ανά ουγγιά, το υψηλότερο επίπεδο από τις 15 Σεπτεμβρίου 2017, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Την ίδια ώρα, το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,3% έναντι του δολαρίου, στο 1,203 δολ., ενώ το αμερικανικό νόμισμα ενισχυόταν οριακά έναντι του γιεν, στα 112,3 γιεν.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης