Τελευταία Νέα
Πολιτική

Yπουργικό για το Σκοπιανό - Κοτζιάς: Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσανατολισμό - Καμμένος: Nα μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία»

Yπουργικό για το Σκοπιανό - Κοτζιάς:  Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσανατολισμό - Καμμένος: Nα μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία»
Για συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις όσον αφορά το Σκοπιανό έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς
(upd) H κυβέρνηση διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσανατολισμό που είναι και η εθνική γραμμή, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της διυπουργικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προβλήματα. Είμαι πάντα αισιόδοξος», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Η χρονιά αυτή, είναι χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες» υποστήριξε ο κ.Κοτζιάς αναφέροντας ότι η στάση της Αθήνας στο ονοματολογικό κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο 2007 στο Βουκουρέστι.
«Η Ελλάδα στηρίζει τη λύση σύνθετης ενιαίας ονομασίας για όλες τις χρήσεις» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ζήτησε συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλα τα πολιτικά πρόσωπα ώστε να δοθεί τέλος «σε προβλήματα που καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, εμμένει στη θέση του για το ζήτημα της ονομασίας.
Αναλυτικά, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την κυβερνητική σύσκεψη για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Καμμένος είπε εν πρώτοις ότι «σήμερα είναι μία σημαντική μέρα, είναι η μέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε την ΕΡΕ.
Και το λέω αυτό θέλοντας να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Μητσοτάκη, στον οποίον αναγνωρίζοντας ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα ειναι αυτοί που θα αποφασίσουν ουσιαστικά εκ μέρους της παρατάξεως και θα ακολουθήσει την όποια απόφαση στο θέμα του Σκοπιανού, να του πω ότι: Θα πρέπει να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό των Εξωτερικών, που διαπραγματεύεται την εθνική θέση.
Υπάρχουν -θύμισε στη συνέχεια της δήλωσής του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας- δύο αποφάσεις-σταθμοί για το θέμα του Σκοπιανού: η μία είναι η απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, και (η άλλη είναι) η απόφαση του Βουκουρεστίου.
Θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, έχω εμπιστοσυνη στον υπουργό Εξωτερικών.
Να πω στον ελληνικό λαό ότι ο κ. Κοτζιάς δεν είναι από εκείνους που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε εν συνεχεία, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ή που άλλα συμφωνούν και παράλληλα υπονομεύουν τον πρωθυπουργό, όπως η κ. Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι», υποστήριξε ο κ. Καμμένος.
«Πιστεύω -συμπέρανε ο υπουργός- ότι η πολιτική αυτή εντασσόμενη στην ευρύτερη προσπάθεια της Ελλάδας να αποτελέσει τον πυρήνα του άξονα σταθερότητας για τα Βαλκάνια και τη Μεσογειο, θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και σε λύση προβλημάτων που ταλαιπωρούν επί πάρα πολλά χρόνια την ευρύτερη περιοχή.
Αυτό σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή και όταν θα έλθει η ώρα, οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να διαμορφώσουν την τελική εθνική λύση».
Ερωτηθείς αν επέμεινε, στη σύσκεψη, στη θέση του να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός όρος 'Μακεδονία', όπως έχει διαμορφωθεί στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι μια πάγια εθνική θέση -και επιμένω σε αυτή, και ελπίζω ότι η λύση, η οποία θα δοθεί, θα είναι λύση που θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κοσμου.
Ερωτηθείς, τέλος, αν τυχόν συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεπάγεται και δική του συμφωνία, ο Π. Καμμένος παρατήρηρσε λέγοντας ότι «η ΝΔ είπε ότι θα συμφωνήσει σε ό,τι πω εγώ.
Άρα χαίρομαι που μού εναποθέτει τις ευθύνες της παράταξης».

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr:

Σε εξέλιξη είναι από τις 11:00 το πρωί η ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου με κύριο αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Παρόντες στη σύσκεψη είναι οι υπουργοί Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, Άμυνας, Π. Καμμένος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης και οι υπουργοί Επικρατείας.
Ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς αναμένεται να ενημερώσουν τους υπουργούς για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το μείζον αυτό ζήτημα ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του υπ.Άμυνας, Π. Καμμένου δεδομένου ότι ο τελευταίος έχει διαμηνύσει πως το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει θετικά υπέρ οποιασδήποτε πρότασης που προβλέπει χρήση του όρου «Μακεδονία».
Αν και η αντιπολίτευση έχει αντιδράσει έντονα στην θέση του Π. Καμμένου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την κυβερνητική θέση για το Σκοπιανό, εάν δεν υπάρχει μια ενιαία πρόταση από τους κυβερνητικούς εταίρους και θέτοντας εν πολλοίς και θέμα δεδηλωμένης, από τους ΑΝΕΛ διαμηνύεται πως δεν υπάρχει κανένα θέμα στην κυβέρνηση σχετικά με το Σκοπιανό.
Άλλωστε χθες σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «η τοποθέτηση του κ. Καμμένου σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει την εξεύρεση μίας λύσης, καθώς τήρησε μια πολύ υπεύθυνη στάση, λέγοντας το εξής: ότι παρά το γεγονός ότι έχει τις επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο, δεν έχει τη διάθεση να πυροδοτήσει μία κυβερνητική πολιτική κρίση, αλλά αντιθέτως θέτει ως όρο, ακριβώς αυτό που σας έλεγα εγώ προηγουμένως, την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος.
Εφόσον αυτή βρεθεί, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν θα φέρει αντίρρηση σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος».
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται «στη γραμμή της κυβέρνησης Καραμανλή του 2007» φαίνεται να αποτελεί ένα ικανό «άλλοθι» στον κ.Καμμένο να στηρίξει την κυβερνητική θέση.
Σε κάθε περίπτωση η σύσκεψη αυτή επιβεβαιώνει τις έντονες και εντατικές διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό καθώς στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, αναμένεται στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ προκειμένου να έχει επαφές με τον υπ. Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπ. Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλο.
Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος Matthew Niemitz με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Vasko Naumosvki, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός στις 23/1 εφόσον ο πρωθυπουργός συμμετάσχει στις εργασίες.

Τζανακόπουλος: Εντός του 2018 μπορεί να λυθεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων

Την πεποίθηση ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις εντός του 2018 να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόποουλος, μιλώντας στο Euronews.
«Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί την Ελλάδα αλλά και την γειτονική χώρα εδώ και περίπου 25 χρόνια.
Πλέον, νομίζω ότι εντός του 2018 έχουν διαμορφωθεί κάποιες προϋποθέσεις έτσι ώστε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση στο πλαίσιο της σύνθετης ονομασίας, καθώς και η γειτονική χώρα έχει υποχωρήσει από κάποιες ακραίες θέσεις τις οποίες είχε υιοθετήσει στο παρελθόν, και από την ελληνική πλευρά υπάρχει η βούληση, η διάθεση να προχωρήσουμε στην επίλυση του ζητήματος, καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος σε μία περιοχή η οποία είναι ευρύτερα αποσταθεροποιημένη, να μην αφαιρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα γίνεται», δήλωσε ο κ. Τζανακοπουλος.
Παράλληλα εκτίμησε ότι «πράγματι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας εντός του 2018 και ο δικός μας σκοπός είναι και στο εσωτερικό της χώρας μας να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος».

«Στόχος να επιτευχθεί συναίνεση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ»

Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ απέναντι στο ζήτημα τόνισε ότι «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να οικοδομηθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, καθώς ξέρετε πως στα εθνικά ζητήματα δεν υπάρχει λόγος να πορεύεται κανείς με όρους κυβερνητικής αυτάρκειας.
Είναι εξαιρετικά σύνθετο, εξαιρετικά λεπτό, εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα. Κατά τη γνώμη μου ο βασικότερος όρος για να μπορέσουμε να το επιλύσουμε είναι ακριβώς να οικοδομηθεί η ευρύτερη, δυνατή συναίνεση εντός του πολιτικού συστήματος».
Πάντως, ο υπουργός Επικράτειας κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να πάρει σαφή θέση, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «σε ό,τι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να κάνω δύο σχόλια: Το πρώτο, η μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ το 1992 προσήλθε στο τότε Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με δύο εισηγήσεις.
Μία εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών, τότε, του κ. Σαμαρά, και μία εισήγηση του πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη.
Έτσι λοιπόν, είναι μάλλον ειρωνικό να κατηγορεί τη σημερινή δικομματική κυβέρνηση, για διγλωσσία σε σχέση με το συγκεκριμένη ζήτημα.
Και θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική ακριβώς γιατί το ζήτημα της ονομασίας ήταν ένα θέμα το οποίο τη δίχασε πάρα πολύ βαθιά.
Και σήμερα δεν θα πρέπει να εκμεταλλεύεται ή να αξιοποιεί τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις -που εύλογα και θεμιτά, κατά τη γνώμη μου, εκφράζονται- έτσι ώστε να υπονομεύσει την πιθανότητα μιας λύσης.
Υπεύθυνη, λοιπόν, στάση, όχι υπονόμευση, και σοβαρότητα για ένα εθνικό ζήτημα για το οποίο έχουμε τη δυνατότητα και έχουμε τις πολιτικές προϋποθέσεις να το επιλύσουμε εντός του 2018».

«Ο κ. Καμμένος δεν αρνείται την εξεύρεση λύσης»

Σε ερώτηση για τη στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο κ. Τζανακόπουλος είπε «η τοποθέτηση του κ. Καμμένου σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει την εξεύρεση μίας λύσης, καθώς τήρησε μια πολύ υπεύθυνη στάση, λέγοντας το εξής: ότι παρά το γεγονός ότι έχει τις επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο, δεν έχει τη διάθεση να πυροδοτήσει μία κυβερνητική πολιτική κρίση, αλλά αντιθέτως θέτει ως όρο, ακριβώς αυτό που σας έλεγα εγώ προηγουμένως, την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος.
Εφόσον αυτή βρεθεί, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν θα φέρει αντίρρηση σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος».
Ερωτηθείς για την πιθανότητα σύγκλησης των πολιτικών αρχηγών, ο υπουργός Επικράτειας σημείωσε πως αυτό το οποίο προέχει είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν με ευθύτητα σε σχέση με την πολιτική τους θέση επί του συγκεκριμένου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε το ερώτημα του προς τη ΝΔ, με ποια θέση προσέρχεται σε αυτή την προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος.
«Δεν έχει επιβεβαιώσει ο κ. Μητσοτάκης το αν και κατά πόσο αποδέχεται την κυβερνητική γραμμή, έτσι όπως εκείνη είχε διαμορφωθεί το 2007, επί κυβερνήσεως Καραμανλή.
Δηλαδή για τη λύση του ζητήματος με σύνθετη ονομασία, η οποία θα ισχύει έναντι όλων.
Αυτή είναι αυτή τη στιγμή η εθνική θέση, και νομίζω ότι αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι η τοποθέτηση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε σχέση με τη συμφωνία ή τη μη συμφωνία με αυτή την εθνική γραμμή- και από εκεί και πέρα τα τεχνικά και τυπικά βήματα για να μπορέσει να διαμορφωθεί αυτό ακριβώς στο πεδίο της συναίνεσης, θα τα αποφασίσουμε και θα τα ανακοινώσουμε εν ενθέτω χρόνω» υπογράμμισε.
Για τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε: «Είναι η γνωστή τοποθέτηση του 2007.
Η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει, όπως όλο αυτό το διάστημα, στη διαπραγμάτευση ακριβώς με αυτή την πολιτική θέση, δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση και ισχύς της ονομασίας έναντι όλων.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν». Προσέθεσε πάντως πως οι δηλώσεις των δυο πρωθυπουργών, Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αναφέρουν με σαφήνεια ότι μπορούν να δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις και υπάρχει και η κοινή βούληση για να βρούμε μία κοινά αποδεκτή λύση.

Σε Άνω ή Βόρεια Μακεδονία προσανατολίζεται η κυβέρνηση για την ΠΓΔΜ

Στη λύση της ονομασίας Άνω ή Βόρεια Μακεδονία προσανατολίζεται η ελληνική κυβέρνηση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ουσιαστικά συνεχίζει την πολιτική που διαμορφώθηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή και απηχεί την επίσημη θέση της Ελλάδας η οποία ορίζεται ως εξής:
Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή.
Η κινητικότητα στην υπόθεση «Σκοπιανό» είναι έντονη, καθώς είναι ξεκάθαρη η πρόθεση Ελλάδας και ΠΓΔΜ να υπάρξει συμφωνία εντός του 2018, ώστε να μην υποχρεωθεί η Ελλάδα να ασκήσει νέο βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο.
Ο φάκελος FYROM έχει ανοίξει και έχει ήδη προκαλέσει ενδοκυβερνητικούς τριγμούς και έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στο Μαξίμου και τη Νέα Δημοκρατία.
Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται η διαφωνία του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη χρήση του όρου Μακεδονία.
Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων «φωτογράφησε» την ονομασία «Βαρντάσκα» ή «Δημοκρατία του Βαρδάρη», ως την καταλληλότερη ονομασία.
Την ίδια ώρα η Νέα Δημοκρατία, εκμεταλλευόμενη πολιτικά την αντίθεση του Πάνου Καμμένου, κάνει λόγο για απώλεια της δεδηλωμένης, σε περίπτωση διαφωνίας του Πάνου Καμμένου.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα πράξει η Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση που έρθει στη βουλή η κυβερνητική πρόταση.
Η Νέα Δημοκρατία διαμηνύει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο το όνομα και πως πρέπει να έρθει μια συμφωνία - πλαίσιο, η οποία θα ρυθμίζει τις σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ σε όλα τα επίπεδα.
Ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναγκαστεί να στηρίξει την κυβερνητική πρόταση, εφόσον μάλιστα ευθυγραμμίζεται με την επίσημη εθνική θέση, προκειμένου να μη φανεί ανακόλουθη με τις θέσεις και τις αρχές της.
Την πρόταση ενδεχομένως θα αναγκαστεί να στηρίξει και το Κίνημα Αλλαγής.
Σε σημερινή σύσκεψη το Κίνημα Αλλαγής διατύπωσε ότι η θέση του κόμματος σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων είναι η επίσημα διαμορφωμένη θέση της χώρας για σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για κάθε χρήση.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είχει ήδη ανακοινώσει ότι στηρίζει την επίσημη εθνική θέση, ενώ υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης για τα Σκόπια έχει ταχθεί η Δημοκρατική Αριστερά.
Το Ποτάμι καλεί την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν ισχύει η γραμμή για σύνθετη ονομασία, καταγγέλλοντας μικροπολιτικά παιχνίδια.
Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι σε μια διαπραγμάτευση για εξεύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης, στην οποία περιλαμβάνεται με οποιονδήποτε τρόπο το όνομα Μακεδονία και όποια παράγωγά του, αυτό θα πρέπει ρητά να γίνει αποδεκτό μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός.
Επίσης ζητά να μπει τέλος στην αλυτρωτική προπαγάνδα, να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση του απαραβίαστου των συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των δύο χωρών.
Κάθετα αντίθετος στη χρήση του όρου «Μακεδονία» έχει δηλώσει ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.
Η Ένωση Κεντρώων έχει ξεκαθαρίσει επίσης ότι δεν αποδέχεται ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία».
Η κινητικότητα αναμένεται να ενταθεί στο α΄εξάμηνο του 2018, με στόχο να μη χαθεί η ευκαιρία επίλυσης της διαφωνίας, προκειμένου να δρομολογηθεί η ευρωατλαντική ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ.
Ελλάδα και Σκόπια ενθαρρύνουν την προοπτική της λύσης, με τον διεθνή παράγοντα - και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ- να ασκούν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μπει οριστικό τέλος στη διαμάχη που ξεκίνησε το 1992.
Τα τελευταία 25 χρόνια η Ελλάδα έχει σπαταλήσει πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο σε ένα ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να έχει επιλυθεί εδώ και καιρό.
Πρόσφατα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα Mathew Nimetz εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι «τον επόμενο χρόνο μπορεί και πρέπει να επιλυθεί».
Ωστόσο η συζήτηση για το Σκοπιανό έχει προκαλέσει ήδη κυβερνητικούς τριγμούς αλλά και σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και Νέας Δημοκρατίας.
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα κινδυνεύει να παγιδευτεί και να κατηγορηθεί για αδιαλλαξία, εάν εμποδίσει τη λύση λόγω πολιτικών διαφωνιών στο εσωτερικό της.
Υπό αυτό το πρίσμα η εθνική θέση περί «σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό» φαντάζει ως η μόνη εφικτή λύση, όπως έχει αναφέρει το bankingnews.gr.

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 4/1 09:51)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης