Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Έτος ορόσημο και δικαίωσης για τους Έλληνες το 2018 - Καλοί οι οιωνοί για την οικονομία

Τσίπρας: Έτος ορόσημο και δικαίωσης για τους Έλληνες το 2018 - Καλοί οι οιωνοί για την οικονομία
Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ήδη ολοκληρωθεί
(upd)Την θέση πως ο 2018 θα είναι μια χρονιά ορόσημο γεμάτη προκλήσεις αλλά και έτος δικαίωσης του ελληνικού λαού διατύπωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο του 2018 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επεσήμανε πως η κυβέρνηση έχει πολλή δουλειά ακόμα προκειμένου να φτάσει στο στόχο της.
Μάλιστα όπως είπε ο πρωθυπουργός το 2018 θα είναι η χρονιά που θα δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις έτσι ώστε το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει μια ακόμα εκλογική νίκη.
«Το νέο έτος μπήκε με καλούς οιωνούς κυρίως στο θέμα της οικονομίας.
Το 2018 είναι έτος εξόδου από τη μνημονιακή επιτροπεία.
Θα είναι μια χρονιά που θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο.
Με το Eurogroup στις 22/1 ολοκληρώνουμε τη διαδικασία της γ' αξιολόγησης και περνάμε στο τελευταίο κεφάλαιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που συμφωνήσαμε υπό γνωστές συνθήκες το καλοκαίρι του 2015.
Και έτσι κλείνουμε έναν πολύ μεγάλο μακροχρόνιο κύκλο επιτροπείας που άνοιξε το Μάιο του 2010 όταν η χώρα μας αποκλείστηκε από τις αγορές χρήματος» ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η γ' αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα, κάτι που όπως είπε, δεν έχει ποτέ τα τελευταία 8 χρόνια.
Ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε φάση ανάκαμψης, τα θεμελιώδη μεγέθη ανακάμπτουν σταθερά και οδηγούν στην περιόδο πριν από την κρίση.
«Πλέον έχουμε μπει σε μια πορεία που φανερώνει πως η επιστροφή της χώρας μας στις αγορές χρήματος μετά τον ερχόμενο Αύγουστο, όταν και λήγει η δανειακή σύμβαση, δεν θα είναι κάτι που είναι απλά μια ρητορική.
Αλλά είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, όλες οι ενδείξεις αυτό φανερώνουν, και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος τον Αύγουστο να μπει ένα οριστικό τέλος στα προγράμματα, στη συνθήκη της επιτροπείας στην οποία η χώρα μας μπήκε τον Μάιο του 2010» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος άσκησε κριτική για τα δύο προηγούμενα μνημονιακά προγράμματα, επισημαίνοντας ότι αυτά ήταν που βύθισαν την ελληνική οικονομία στην ύφεση και πολλά κοινωνικά στρώματα στην φτώχεια.
«Αλλά δεν μπήκαμε τυχαία στην επιτροπεία.
Ήταν απόρροια πολιτικών επιλογών.
Η οικονομία ήταν σε σαθρή βάση χώρις αναπτυξιακό σχέδιο.
Είχαμε ένα κράτος στο οποίο οργίαζαν η διαφθορά και η φοροδιαφυγή.
Ήταν συνειδητή πολιτική, ήταν στρατηγική συναινέσεων» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να επιστρέψουμε στις ίδιες στρεβλώσεις που είχαμε πριν το 2010.
«Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αποκαθίσταται σταδιακά.
Αυτό φαίνεται και από την εντυπωσιακή πορεία των ελληνικών ομολόγων.
Είναι φανερό ότι έχουμε μπει σε μια πορεία που η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές χρήματος είναι κάτι που μπορεί να συμβεί.
Επίσης, για πρώτη φορά ύστερα από 8 χρόνια οι αμοιβές αυξάνονται.
Δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα στην οικονομία που είναι θετικά.
Το πιο κρίσιμο είναι να μεταφέρουμε τους θετικούς δείκτες στην πραγματική ζωή των πολιτών.
Πάνω από 1 δις ευρώ πήγε στους πιο κοινωνικά αδύναμους.
Καταφέραμε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός των οικογενειακών επιδομάτων.
Φέτος 600.000 οικογένειες θα δουν αυξημένα επιδόματα τέκνων.
Μεγάλες τομές έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης μας και στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας αλλά και της απόδοσης Δικαιοσύνης.
«Πρέπει να αποκαταστήσουμε το αίσθημα δικαίου, να ανταποκριθούμε στο λαϊκό αίσθημα για απόδοση Δικαιοσύνης.
Έχουμε ευθύνη απέναντι στο λαό να σχεδιάσουμε συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για να αποδίδουμε καθημερινά Δικαιοσύνη.
Το καλοκαίρι του 2018 θα είναι ένας σταθμός στην πορεία ανασυγκρότησης της κοινωνίας.
Σταθμός σημαντικός μεν αλλά όχι το τέλος της διαδρομής.
Γιατί στόχος δεν είναι να επιστρέψει η χώρα στην προ του 2009 περίοδο με τις ίδιες παθογένειες.
Για αυτό προωθούμε ένα αναπτυξιακό σχεδιασμό με στήριξη επενδύσεων, κεντρικό ρόλο στην εργασία, αναδιανεμητικό χαρακτήρα και καταπολέμηση της διαφθοράς.
Δύο χρόνια τώρα δίνουμε καθημερινή μάχη στα υπουργεία, το κοινοβούλιο, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, απέναντι σε πρακτικές δίκτυα βαθιά εμπεδωμένες πρακτικές.
Είναι απαίτηση αυτή τη μάχη να τη συνεχίσουμε» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το 2018 θα ανοίξουν οι ορίζοντες για μια μεγάλη πολιτική νίκη το 2019.
Ο πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη αναφορά και στις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ που όπως είπε, «εδώ και 25 χρόνια βαλτώνει εις βάρος της χώρας μας».
«Έχουμε ένα παράθυρο για λύση, στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχτεί ειλικρινής.
Λύση που, αν επιτευχθεί, θα είναι προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας στη Βαλκανική, αλλά και προς όφελος μιας νέας δυναμικής για τη χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως «τις επόμενες μέρες λοιπόν θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα σε αυτή τη κατεύθυνση».

Αιχμές Κοτζιά κατά των προκατόχων του στο Υπουργικό Συμβούλιο για το Σκοπιανό

Αιχμές κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων και των προκατόχων του υπουργών Εξωτερικών άφησε ο Νίκος Κοτζιάς, κατά την ενημέρωση που έκανε για την εξέλιξη του Σκοπιανού, στην σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κοτζιάς είπε ότι “είμαστε υπεύθυνη και τολμηρή κυβέρνηση που κληρονόμησε προβλήματα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις” και πρόσθεσε ότι “το να μην παίρνουμε καμία πρωτοβουλία περιμένοντας να έλθει η ώρα που θα κερδίσουμε τα πάντα, δεν αποτελεί σοβαρή και ενεργητική πολιτική.
Σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική είναι να έχεις το θάρρος να παίρνεις πρωτοβουλίες και να προχωράς σε επίλυση των προβλημάτων”.
Ο κ. Κοτζιάς παρουσίασε τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση και εξήγησε την θέση της ελληνικής κυβέρνησης που αποτελεί εθνική θέση από το 2008: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.
Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ενημέρωση και για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και για τα θέματα που έχουν μπει σε πορεία λύσης όπως το θέμα των κοιμητηρίων.

Ενημέρωση για το πολυνομοσχέδιο

Την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κατά το μεγαλύτερο μέρος της απασχόλησε η ενημέρωση των συναρμοδίων υπουργών για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατατίθεται αύριο στην Βουλή.
Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους με έμφαση στα “ζητήματα που κερδήθηκαν όπως τα οικογενειακά επιδόματα για τα οποία ο προυπολογισμός αυξήθηκε από το 650 εκ. ευρώ στα 910 εκ. ευρώ έτσι ώστε με τα νέα κριτήρια κατανομής περί τα 600.000 νοικουριά να πάρουν μεγαλύτερο επίδομα.
Στάθηκε και στην αλλαγή της νομοθεσίας στην περίπτωση πτωχεύσεων  επιχειρήσεων και αναγκαστικών πλειστηριασμών που δίνει πλέον προτεραιότητα στην αποζημίωση των εργαζομένων με ποσό που ισούται με το εξαπλάσιο του κατώτατου μισθού πολλαπλασιασμένο με συντελεστή 2,75.
Ενημέρωση έκαναν για το δικό τους αντικείμενο και οι συναρμόδιοι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης, Έφη Αχτσιόγλου, Θεανώ Φωτίου.
Ο Σταύρος Κοντονής μίλησε για τον θεσμό της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης.
Εκτεταμένη ενημέρωση έκανε και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου για το νομοσχέδιο για την Σαρία με την επισήμανση ότι πρόκειται για μεταρρυθμιστική τομή ως έκφραση δικαιωμάτων και του αστικού πολιτισμού, ενώ παράλληλα προετοιμάζει το έδαφος μελλοντικές μεγαλύτερες τομές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης