Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Σταθερό το outlook για Λατινική Αμερική και Καραϊβικής το 2018 - Προκλήσεις από την αύξηση του χρέους

Moody's: Σταθερό το outlook για Λατινική Αμερική και Καραϊβικής το 2018 - Προκλήσεις από την αύξηση του χρέους
Moody's: Σταθερό το outlook για Λατινική Αμερική και Καραϊβικής το 2018 - Προκλήσεις από την αύξηση του χρέους
Οι προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής για το 2018 παραμένει σταθερό, αντανακλώντας τη βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών, ωστόσο πρόκληση αποτελούν η αύξηση των κρατικών χρεών και οι αβεβαιότητες που προκαλούν οι εκλογικές αναμετρήσεις σε πολλές χώρες, αναφέρει σε έκθεσή της ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's.
Πηγαίνοντας στο 2018, 19 από τις 29 χώρες της Λατινικής Αμερικής (66%) που βαθμολογούνται από την Moody's έχουν σταθερό outlook δύο (7%) έχουν θετικό outlook, έξι (21%) έχουν αρνητικό outlook και δύο (7%) βρίσκονται στη διαδικασία αναθεώρησης για υποβάθμιση.
Αρνητικό είναι το outlook για τις μεγαλύτερες οικονομίες στην περιοχή, η Βραζιλία (Ba2, αρνητικό outlook), το Μεξικό (Α3, αρνητικό outlook) και η Χιλή (Aa3, αρνητικό outlook).
Η δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης που ξεκίνησε το 2017 θα συνεχιστεί πιθανότατα το 2018.
Οι ευνοϊκές εξωτερικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης της οικονομίας των στις ΗΠΑ και της ισχυρότερης ανάπτυξης στην Κίνα, θα προωθήσουν τη μέση ανάπτυξη της περιοχής στο 2,7%, πολύ υψηλότερο από το ετήσιο ποσοστό ανάπτυξης 1,9% το 2017 και 1,4% το 2016.
Ωστόσο, η περιοχή θα αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις από τα υψηλά επίπεδα χρέους που θα συνεχίσουν να αυξάνονται τονίζει η Moody's.
Οι Κεντρικές Τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν τις χαλαρές νομισματικές πολιτικές, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις θα παραμείνουν στις περισσότερες χώρες.
Εσωτερικοί πολιτικοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε αστάθεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι περιφερειακές προοπτικές ενσωματώνουν την άποψη του Moody's ότι οι κίνδυνοι πολιτικής που σχετίζονται με τις ΗΠΑ έχουν περιοριστεί βραχυπρόθεσμα λόγω της επαναδιαπραγμάτευσης της NAFTA.
Οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές στο Εκουαδόρ, τη Χιλή και την Ονδούρα, καθώς και οι επερχόμενες γενικές εκλογές στην Κολομβία, το Μεξικό και τη Βραζιλία θα οδηγήσουν σε νέες κυβερνήσεις που θα έχουν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες κοινωνικές απαιτήσεις έχοντας όμως λιγότερους δημοσιονομικούς πόρους.
Η αυξανόμενη δημοτικότητα των υποψηφίων που υπόσχονται απότομες αλλαγές στην πολιτική, δημιουργεί το κίνδυνο επιβράδυνσης ή ακόμα και ανατροπής της εφαρμογής απαραίτητων μεταρρυθμίσεων σε ορισμένες χώρες.
Η έκθεση της Moody's επισημαίνει ότι οι υψηλοί δείκτες δημόσιου χρέους δεν αναμένεται να μειωθούν, λόγω των υποτονικών κυβερνητικών εσόδων και των σχετικά μειωμένων δημόσιων δαπανών.
Επιπλέον, οι πολιτικοί περιορισμοί που σχετίζονται με ένα πολυάσχολο ημερολογιακό πρόγραμμα εκλογών ενδέχεται να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Η Moody's αναμένει ότι οι δείκτες χρέους θα αυξηθούν για τους περισσότερους κρατικούς φορείς καθ 'όλη τη διάρκεια του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης