Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανέκαμψε ο χρυσός, λόγω πτώσης δολαρίου - Άνοδος 0,4%, στα 1.319,30 δολ. ανά ουγγιά

Ανέκαμψε ο χρυσός, λόγω πτώσης δολαρίου - Άνοδος 0,4%, στα 1.319,30 δολ. ανά ουγγιά
Με κέρδη 0,4% έκλεισε ο χρυσός, στα 1.319,30 δολ. ανά ουγγιά
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (10/01/2018) ο χρυσός, ανακάμπτοντας από το 2ήμερο πτωτικό σερί, καθώς βρήκε στήριξη στην αποδυνάμωση του δολαρίου, εν μέσω έντονων πιέσεων στις αγορές ομολόγων.
Το δολάριο επέστρεψε σήμερα σε αρνητικό έδαφος, δεχόμενο πιέσεις από δημοσίευμα του «Bloomberg» που ανέφερε πως η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο περικοπής ή ακόμη και τερματισμού των αγορών αμερικανικών ομολόγων.
Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι Κινέζοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το χρέος των ΗΠΑ καθίσταται λιγότερο ελκυστικό σε σύγκριση με άλλα assets, προσθέτοντας ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να αποτελέσουν λόγο επιβράδυνσης ή διακοπής των αγορών.
Τα ομόλογα των ΗΠΑ δέχτηκαν έντονες πιέσεις, με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού να ανέρχεται στο 2,59%, επίπεδα που τελευταία φορά είχαν παρατηρηθεί τον Μάρτιο του 2017, καταγράφοντας άνοδο 4,2 μονάδων βάσης.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Φεβρουαρίου έκλεισε με κέρδη 0,4% ή 5,60 δολ., στα 1.319,30 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,2% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,196 δολ.
Σημειώνεται ότι το αποδυναμωμένο δολάριο τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθίσταται φθηνότερη η αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί πως η UBS εκτίμησε σήμερα πως το πολύτιμο μέταλλο θα ολοκληρώσει το έτος στα 1.325 δολ. ανά ουγγιά.
Εν τω μεταξύ, ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ έστρεψαν περαιτέρω τους επενδυτές προς το πολύτιμο μέταλλο.
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Δεκέμβριο του 2017, καταγράφοντας τη μικρότερη αύξηση των τελευταίων πέντε μηνών.
Μάλιστα η αύξηση του Δεκεμβρίου ήταν μικρότερη των προβλέψεων των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για μια αύξηση 0,5%.
Την ίδια ώρα, η Fitch προειδοποίησε εκ νέου για υποβάθμιση των ΗΠΑ σε περίπτωση που δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους.
Ο επικεφαλής αξιολογήσεων κρατικού χρέους της Fitch, James McCormack, δήλωσε στο «Reuters» ότι ακόμα και αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει να καταβάλλει τόκους επί των κυριότερων κρατικών ομολόγων της, η μη τήρηση άλλων εγχώριων υποχρεώσεων «δεν θα ήταν συμβατή με το καθεστώς “AAA”».
Εν τω μεταξύ, θετικά για το πολύτιμο μέταλλο συνέβαλαν οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve του Σικάγου, Charles Evans, ο οποίος τόνισε ότι θα ήθελε η κεντρική τράπεζα να περιμένει μέχρι τα μέσα του 2018 προτού προβεί σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ τόνισε ότι θέλει να δει ενδείξεις ισχυρότερου πληθωρισμού.
Πλέον, οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, τα οποία θα δημοσιευθούν την Παρασκευή (12/1), αναζητώντας νέα στοιχεία αναφορικά με τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από την πλευρά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης