Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρακτικά EKT: Κατάλληλη η τρέχουσα νομισματική πολιτική - Θα αναθεωρηθεί το forward guidance

Πρακτικά EKT: Κατάλληλη η τρέχουσα νομισματική πολιτική - Θα αναθεωρηθεί το forward guidance
Η τρέχουσα νομισματική πολιτική είναι η κατάλληλη, αναφέρεται στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να επανεξετάσει την επικοινωνιακή της στάση στις αρχές του 2018 και να προσαρμόσει σταδιακά τη γλώσσα της ώστε να αντανακλά τις βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης, αναφέρουν τα πρακτικά της κεντρικής τράπεζας από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου του 2017, στα οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική είναι η κατάλληλη.
«Η γλώσσα, που αφορά τις διάφορες διαστάσεις της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής και τις κατευθύνσεις (forward guidance) θα μπορούσε να επανεξεταστεί στις αρχές του επόμενου έτους», ανέφεραν τα πρακτικά, εννοώντας τις αρχές του 2018.
«Υπήρξε ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι... η επικοινωνιακή στάση θα πρέπει να εξελιχθεί σταδιακά, χωρίς αλλαγή της αλληλουχίας», αναφέρεται στα πρακτικά.
«Η επανεξέταση της επικοινωνιακής στάσης θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίσει να επεκτείνεται και εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται προς το στόχο της τράπεζας γύρω στο 2%», ανέφεραν τα πρακτικά.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi, παραβλέποντας τους επικριτές του, παρέμεινε στη δέσμευσή του τον περασμένο μήνα για να συνεχιστεί η στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης όσο χρειάζεται, παρά τις βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού.
Αλλά τα πρακτικά έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας σκέφτονται ότι η επικοινωνιακή τους στάση σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, που βρίσκονται σήμερα σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, θα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία - ένα σημάδι ότι οι αγορές ομολόγων χάνουν σιγά-σιγά την σπουδαιότητά τους ως εργαλείο πολιτικής.

www.bankingnews.gr
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης