Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αποστόλου: Είναι δικαίωμα το αγροτών να κινητοποιούνται – Τους ξανακαλώ να συναντηθούμε

Αποστόλου: Είναι δικαίωμα το αγροτών να κινητοποιούνται – Τους ξανακαλώ να συναντηθούμε
"Eμείς από τη δική μας πλευρά,  μέσα στις δυνατότητες που υπάρχουν,  οπωσδήποτε θα δώσουμε λύσεις", ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Β. Αποστόλου
«Είναι δικαίωμα το αγροτών να κινητοποιούνται», δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Β. Αποστόλου, καλώντας τους εκ νέου να συναντηθούν για να δουν ποια είναι αυτά τα ζητήματα τα οποία κατά την άποψή τους έχουν καθυστερήσει ή χρειάζονται λύση.
«Να είναι σίγουροι ότι εμείς από τη δική μας πλευρά,  μέσα στις δυνατότητες που υπάρχουν,  οπωσδήποτε θα δώσουμε λύσεις», διαβεβαίωσε ο κ. Αποστόλου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «ΕΠΤΑ» της ΕΡΤ.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, «έχω αποδεχθεί ότι υπάρχουν προβλήματα στον αγροτικό χώρο αλλά αυτά τα προβλήματα βεβαίως δεν είναι άσχετα με την όλη κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία.
Ουσιαστικά όμως επειδή βρίσκονται στην έναρξη των κινητοποιήσεων τους, τι ποιο λογικό από τη δική μου πλευρά να τους έχω καλέσει ήδη σε διάλογο.  
Και θα ήθελα να τους ξανακαλέσω πάλι να συναντηθούμε  και να δούμε ποια είναι αυτά τα ζητήματα τα οποία κατά την άποψή τους έχουν καθυστερήσει ή χρειάζονται λύση.
Να είναι σίγουροι ότι εμείς από τη δική μας πλευρά,  μέσα στις δυνατότητες που υπάρχουν,  οπωσδήποτε θα δώσουμε λύσεις».
Ξεκαθάρισε ότι «δεν  μπορούμε να λέμε την ίδια ώρα ότι τις θέλουμε τις ενισχύσεις  και εννοώ τις πληρωμές της περασμένης χρονιάς από κοινοτικούς πόρους που έφτασαν κοντά στα 3 δις ευρώ και την ίδια ώρα να λέμε ότι ζητάμε κάτι παραπάνω, δηλαδή ζητάμε κρατικές ενισχύσεις.
Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα διότι έχουμε κανονισμούς που διέπουν την Κοινή Αγροτική Πολιτική».
Εξήγησε ότι ένας από τους κανονισμούς αυτούς είναι εκείνος που απαγορεύει τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων και στις περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη να δοθούν, αυτές δίνονται μέσα από μια διαδικασία τεκμηρίωσης και έγκρισης από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σχολιάζοντας αυτό που λένε οι αγρότες για μείωση του εισοδήματος τους σε ποσοστό της τάξης του 8,5% επιπλέον σε σχέση με πέρυσι, ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε πως «οι αγρότες μιλούν για μείωση 8,5% που έχει σχέση με τη βασική ενίσχυση.
Η μείωση στη βασική ενίσχυση  δεν είναι 8,5% αλλά 6,5%».
«Εμείς από τη δική μας πλευρά θέλουμε να εφαρμόσουμε και συγκεκριμένες πολιτικές», πρόσθεσε εξηγώντας πως «για τη διαχείριση των ενισχύσεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σου δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσεις πολιτικές σε τομείς που θέλεις να δώσεις κατεύθυνση.
Δεν μπορούμε λοιπόν να κατηγορούμαστε για το γεγονός ότι εμείς για παράδειγμα  θέλουμε να στηρίξουμε την κτηνοτροφία και μέσα από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις διπλασιάζουμε τα ποσά που κατευθύνονται στον κτηνοτροφικό κλάδο».
Υπογράμμισε μάλιστα ότι «δεν χάνουμε ούτε ένα ευρώ από τις κοινοτικές ενισχύσεις», κάτι που όπως είπε, το αποδέχονται και οι ίδιοι οι αγρότες ότι είναι η διαχείριση των ενισχύσεων τέτοια από την πλευρά μας που πληρώνονται κανονικά την ώρα που πρέπει και χωρίς την απώλεια ούτε ενός ευρώ.
Ωστόσο, «μπαίνοντας στη λογική των κρατικών ενισχύσεων – αν γίνουν χωρίς τεκμηρίωση – παραμονεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για καταλογισμούς», είπε ο υπουργός και υπενθύμισε ότι έχουμε 3 δις ευρώ πρόστιμα για δημοσιονομικές διορθώσεις και ανακτήσεις, και «αυτή την ώρα δίνουμε μάχη να δούμε τι θα κάνουμε με αυτές τις ανακτήσεις, καθώς έχει παραπεμφθεί η χώρα μας στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το συγκεκριμένο θέμα».
Αναφορικά με τους επιλαχόντες στο πρόγραμμα για τους νέους αγρότες, ο κ. Αποστόλου σημείωσε πως είναι ένα ζήτημα που έχει σχέση με περιοχές που ζήτησαν να ενταχθούν περισσότεροι από αυτούς που μπορούσαν να καλυφθούν από τα διαθέσιμα ποσά.
Όπως ανέφερε «αυτή την ώρα έχουμε περάσει την πρώτη φάση, υπάρχουν Περιφέρειες που έχουν καλύψει το ποσό που τους αντιστοιχούσε και έχουν ανακύψει ανάγκες για επιλαχόντες που θέλουν να ενταχθούν, υπάρχουν Περιφέρειες που δεν κάλυψαν όλο το ποσό.
Υπάρχουν περιθώρια.
Τα χρήματα αυτά τα συνδιαχειριζόμαστε με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με την οποία είμαστε σε μία συνεννόηση.
Επομένως αφού γίνει η προκήρυξη των Περιφερειών που δεν έχουν καλύψει το ποσό, αυτό θα τελειώσει περίπου στο τέλος του Γενάρη,  θα μπούμε στην επόμενη προκήρυξη, έχουμε ένα ποσό διαθέσιμο».
«Υπολογίζουμε ένα μεγάλο ποσοστό των επιλαχόντων να καλυφθεί», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε δε, πως η ενίσχυση των νέων αγροτών δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο ποσό για να μπουν στην αγροτική  δραστηριότητα, καθώς υπάρχουν και άλλα μέτρα όπως είναι τα σχέδια βελτίωσης κ.ά.
Κάνοντας αναφορά στο αίτημα των αγροτών για φθηνότερο πετρέλαιο όπως αυτό που παίρνουν οι εφοπλιστές και φθηνότερο ρεύμα όπως αυτό που παίρνουν οι βιομήχανοι, ο κ. Αποστόλου ανέφερε πως «όταν ιδιαίτερα αυτό που αφορά τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Πετρελαίου ήταν μια από τις υποχρεώσεις, μια από τις δεσμεύσεις μας στα πλαίσια μνημονιακής σύμβασης που έχουμε υπογράψει, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2018 δεν μπορούμε να μιλάμε για κατάργηση του ΕΦΚ Πετρελαίου».
Όσον αφορά στο ρεύμα, σύμφωνα με τον υπουργό, «μέσα από τα σχέδια βελτίωσης που έχουμε προκηρύξει και μέσα από την οργανωτική συγκρότηση των ίδιων των αγροτών, θα μπορούν  να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά.
Είναι το γνωστό μέτρο Net Metering όπου ουσιαστικά οι ίδιοι οι αγρότες - εφόσον είναι οργανωμένοι - θα έχουν τη δυνατότητα σε σύνδεση με τη ΔΕΗ να καταναλώνουν αυτό το ρεύμα που έχουν ανάγκη για τις εγκαταστάσεις τους και αυτό που παράγουν μέσα από τις μονάδες που θα εγκαταστήσουν, να το πωλούν.
Ήδη έχει προκηρυχθεί το συγκεκριμένο μέτρο που αφορά τα σχέδια βελτίωσης». Όπως είπε, περιμένουν από τους αγρότες αφού πρώτα κάνουν ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, να προχωρήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Υπενθύμισε ακόμη ότι έχει θεσμοθετηθεί η Κάρτα του Αγρότη με την οποία είναι δυνατόν ο παραγωγός να παίρνει το 80% της βασικής ενίσχυσης 6-7 μήνες νωρίτερα, με χαμηλό επιτόκιο και να μπορεί να αγοράζει τα εφόδια που χρειάζεται, ενώ αυτό που υπάρχει ως πλαφόν είναι το 80% της βασικής ενίσχυσης.
«Επειδή είδαμε όμως ότι αυτό το μέτρο προχώρησε θετικά, σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε σε αντίστοιχες ενέργειες, να το διευρύνουμε δηλαδή  και για ένα ακόμη κομμάτι των ενισχύσεων που λέγεται «πρασίνισμα».
Δηλαδή ένα ποσοστό της ενίσχυσης από το «πρασίνισμα» να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την Κάρτα του Αγρότη.
Όλα αυτά   έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στον αγροτικό χώρο και τη μείωση στο κόστος των εφοδίων», κατέληξε ο κ. Αποστόλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης