Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Σημαντική μείωση δημοσίου χρέους στην Ελλάδα έως το 2019 - Σταθερό οutlook στην Ευρωζώνη το 2018

Moody's: Σημαντική μείωση δημοσίου χρέους στην Ελλάδα έως το 2019 - Σταθερό οutlook στην Ευρωζώνη το 2018
Παρά τη δυναμική, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένει σχετικά περιορισμένη στο 1,5%
Σημαντική θα είναι η μείωση του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα έως τα τέλη του 2019, όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody's σε ανάλυσή του για την Ευρωζώνη.
Το outlook για την Ευρωζώνη παραμένει σταθερό το 2018 σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης,  ωστόσο η πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ανομοιόμορφη, με την ανεργία και το υψηλό δημόσιο χρέος να αποτελούν τα μεγαλύτερα «αγκάθια».
Μέχρι το τέλος του 2019, η Γερμανία και η Ολλανδία θα δουν το ήδη χαμηλό χρέος τους να μειώνεται κατά επιπλέον 10% χαμηλότερα του ορίου του 60% του ΑΕΠ που ορίζει η συνθήκη του Μάασστριχτ.
Οι τρεις χώρες που βίωσαν την εντονότερη οικονομική κρίση, δηλαδή η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ελλάδα, επίσης θα δουν σημαντική μείωση του χρέους τους μέχρι το τέλος του 2019.
Στον αντίποδα, η Moody’s εκτιμά ελάχιστη ή καμία μείωση του χρέους της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας από τώρα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Το σταθερό outlook για την Ευρωζώνη το 2018 στηρίζεται από την κυκλική οικονομική ανάκαμψη, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης,
Τονίζει ωστόσο πως η πρόοδος που σημειώνεται σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση ζητημάτων που περιορίζουν τις προοπτικές ανάπτυξης και των αυξημένων επιπέδου χρέους, παραμένει ανομοιόμορφη, παρά το περιθώριο ελιγμών ου δημιουργεί αυτή η κυκλική ανάκαμψη.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της Eυρωζώνης αναμένεται στο  2% το 2018, ενώ το 2019 θα επιβραδυνθεί στο 1,7%, με την εγχώρια ζήτηση να στηρίζει την ανάπτυξη σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.
Παρά την υποτονική ανάπτυξη σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση, οι χώρες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης της απασχόλησης, ισχυρές δαπάνες των νοικοκυριών και αυξημένες επενδύσεις.
Παρά την αναπτυξιακή δυναμική, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένει σχετικά περιορισμένη στο 1,5%.
Τα διαρθρωτικά εμπόδια στην ανάπτυξη, όπως το υψηλό ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας, παραμένουν αναπάντητα.
Η τρέχουσα οικονομική ανάκαμψη οφείλεται κυρίως στην εξαιρετικά ευνοϊκή νομισματική πολιτική και σε άλλους μεταβατικούς παράγοντες, όπως η καλή κατεύθυνση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων.
Το υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει το πιστωτικό προφίλ των χωρών της ζώνης του ευρώ, ιδίως με φόντο την περιορισμένη αναπτυξ8ιακή δυναμική της περιοχής.
Οι χώρες της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν να επωφελούνται από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.
Η Μoody's θεωρεί επίσης ότι η έκθεση σε πιθανή αύξηση των επιτοκίων είναι βιώσιμη δεδομένου ότι το χρέος συνδέεται δομικά με μεγαλύτερες ωριμάνσεις και σταδιακή αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Ενώ ο πολιτικός κίνδυνος για τις χώρες της Ευρωζώνηςείναι σχετικά περιορισμένος,  έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά παραμένει σε ανεκτά επίπεδα.
Στη Δυτική Ευρώπη, τα αντισυστημικά πολιτικά κινήματα δεν ακολουθήθηκαν από το εκλογικό σώμα, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα πιθανών πολιτικών διαταραχών, προειδοποιεί η Moody's.
Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι ο κίνδυνος έχει περιοριστεί από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους.
Ωστόσο η χαμηλή αναπτυξιακή δυναμική και το υψηλό δημόσιο χρέος, υποδηλώνουν μια ευαισθησία των πιστωτικών προφίλ σε περίπτωση ενός οικονομικού σοκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης