Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Η αύξηση των επιτοκίων δε θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών

tags :
Moody's: Η αύξηση των επιτοκίων δε θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών
Moody's: Η αύξηση των επιτοκίων δε θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών και τις ταμειακές ροές μεσοπρόθεσμα
Τα αυξανόμενα επιτόκια στην Ευρώπη είναι απίθανο να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα κέρδη των ευρωπαϊκών εταιρειών και τις ταμειακές τους ροές μεσοπρόθεσμα, αναφέρει η Moody's σε έκθεσή της.
Σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης "Credit Trends Europe: Rising interest rates will increase borrowing costs, but amid stronger economic growth," οι αυξήσεις των επιτοκίων αναμένεται να είναι πολύ σταδιακές και να συμπίπτουν με την έντονη οικονομική ανάπτυξη και τα ποσοστά απασχόλησης, οδηγώντας σε θετικότερο αντίκτυπο στην εταιρική κερδοφορία και τις επενδυτικές στρατηγικές.
Η Moody's προβλέπει ότι τα επιτόκια της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προσεγγίσουν το 1% , 2% για την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) και 3% για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) μέχρι το 2021.
Ενώ ο συνολικός αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων θα είναι πιθανώς αμελητέος για τις περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες, ο αντίκτυπος του αυξανόμενου κόστους δανεισμού θα ήταν πιο προφανής για τις επιχειρήσεις υψηλού ρίσκου (χαμηλότερη αξιολόγηση), οι οποίες συχνά είναι μικρότερες και λιγότερο διαφοροποιημένες από τις εταιρίες με υψηλότερο βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης, έχοντας υψηλότερο κόστος δανεισμού σε σχέση με την κερδοφορία τους.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να συμπέσουν με τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ (QE), αλλά η Moody's αναμένει ότι ο αντίκτυπός του στο κόστος δανεισμού θα είναι περιορισμένος.
Η συρρίκνωση του ισολογισμού της ΕΚΤ αναμένεται να είναι βαθμιαία, με την ΕΚΤ να δεσμεύεται να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο του 2018 και στη συνέχεια, αν είναι απαραίτητο.
Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης εταιρικών χρεών στη ζώνη του ευρώ προέρχεται από τις τράπεζες, γεγονός που μειώνει τον συνολικό αντίκτυπο των αγορών της ΕΚΤ στο κόστος δανεισμού.
Οι συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων, καθώς θα μειωθεί η παρούσα αξία των μελλοντικών πληρωμών, αλλά το κέρδος αυτό θα μπορούσε να μετριαστεί εάν οδηγήσει επίσης σε χαμηλότερες αξίες συνταξιοδοτικών στοιχείων.
Για τις 20 ευρωπαϊκές εταιρείες με τις υψηλότερες συνταξιοδοτικές προσαρμογές το 2016, οι πιο πρόσφατες εκθέσεις δείχνουν ότι οι συνολικές υποχρεώσεις για συντάξεις και άλλες χρεώσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 11% σε όρους ευρώ.
Αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στις αξιολογήσεις πιστώσεων του 2017, αν και σε πολλές περιπτώσεις έρχεται μετά από μια αξιοσημείωτη αύξηση των συνταξιοδοτικών τους ελλειμμάτων και μείωση των επιτοκίων προεξόφλησης το 2016.
Τα αυξανόμενα επιτόκια θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν την υποχρέωση σύμφωνα με τα IFRS 16 για πολλές εταιρείες όταν υιοθετήσουν το νέο λογιστικό πρότυπο το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης