Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σ. Φάμελλος: Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή μπορούμε να «τραβήξουμε» το σχοινί

Σ. Φάμελλος: Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή μπορούμε να «τραβήξουμε» το σχοινί
"Η μακρόχρονη απουσία της χώρας μας από τα Βαλκάνια ήταν τεράστιο πολιτικό λάθος των προηγούμενων κυβερνήσεων", τόνισε ο Σ. Φάμελλος
Επίθεση στη ΝΔ για το θέμα των Σκοπίων αλλά και προειδοποιήσεις προς τους Ευρωπαίους «έστειλε» ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.
Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΝ «οι ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν πλέον κατανοήσει ότι έχουν απέναντί τους μία κυβέρνηση η οποία, δεν παίζει, δεν κοροϊδεύει και δεν υποκύπτει εύκολα. Γνωρίζουν επίσης ότι μπορούμε να τραβήξουμε το σχοινί, όταν πρόκειται για τα συμφέροντα της χώρας, διότι το έχουμε κάνει και στο παρελθόν", ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, στην εκπομπή της ΕΡΤ3 "Απέναντι" και τόνισε ότι έως τον Αύγουστο 2018 θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει ενισχύσει το παραγωγικό προφίλ της Ελλάδας, παραμένοντας σθεναρή, σοβαρή και στιβαρή.
"Την τελευταία τριετία έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα", είπε και χαρακτήρισε κακό και αναξιόπιστο σεναριογράφο τη ΝΔ, η οποία ούτε την πραγματικότητα μπορεί να δει, ούτε να την ερμηνεύσει.
"Η ΝΔ διαψεύδεται συνεχώς από τα γεγονότα. Μιλούσε για αριστερή παρένθεση, για εκλογές το 2016, το 2017, ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα, ότι πέφτει η κυβέρνηση, ότι θα εφαρμοστεί ο "κόφτης", ότι ξαναπέφτει η κυβέρνηση, ότι δεν υπάρχουν πλεονάσματα και τώρα γράφει το καινούργιο επεισόδιο για αδιέξοδο τον Αύγουστο του 2018", σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος "και μάλιστα την ίδια στιγμή που ακόμα και οι χειρότεροι επικριτές της χώρας στο εξωτερικό παραδέχονται ότι και το πρόγραμμα βγαίνει και πλεονάσματα δημιουργούνται και η Ελλάδα είναι απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις της".
Στη συνέχεια, ερωτηθείς για τις εξελίξεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, συγκεκριμένα για το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι όλοι όσοι βρίσκονται σήμερα στην αντιπολίτευση δεν ασκούσαν για χρόνια ουσιαστική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής, και συνέβαλαν και στο αδιέξοδο του '92 και στη θέση του Βουκουρεστίου για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Ανέφερε ότι ναι μεν ο διεθνής παράγοντας μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, ωστόσο την τελευταία τριετία η Ελλάδα είναι πολύ πιο ισχυρή στη διεθνή διπλωματία και με δική της πρωτοβουλία, άνοιξε τη σχετική συζήτηση.
"Η μακρόχρονη απουσία της χώρας μας από τα Βαλκάνια ήταν τεράστιο πολιτικό λάθος των προηγούμενων κυβερνήσεων", δήλωσε και επεσήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση θα συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με το όνομα της γειτονικής χώρας, όμως "θα πρέπει η συγκεκριμένη χώρα να προσέλθει στη συζήτηση με έναν πολύ ειλικρινή και αξιόπιστο τρόπο, αφήνοντας πίσω εθνικιστικές και αλυτρωτικές διεκδικήσεις.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τα εθνικά της συμφέροντα και δεν έχει και κανένα λόγο να το κάνει. Για ποιο λόγο εξάλλου να υποχωρήσει, εάν δεν έχει κερδίσει κάτι για την Ελλάδα, και ιδιαίτερα για τη Βόρεια Ελλάδα και τη Μακεδονία;".
Ο Σωκράτης Φάμελλος επιβεβαίωσε το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα προσέλθει στη σχετική διαπραγμάτευση με ενιαία γραμμή, ενώ το Ελληνικό Κοινοβούλιο ή η Σύνοδος Πολιτικών Αρχηγών θα συζητήσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, με δημοκρατικό και διάφανο τρόπο.
"Οι πρόσφατες προσπάθειες της ΝΔ να δημιουργήσει ψευδή εικόνα ενδοκυβερνητικής κρίσης είχαν ως στόχο να κρύψουν την δική της πολυγλωσσία στο ζήτημα της ονομασίας. Η ΝΔ έχει στο εσωτερικό της τρεις γραμμές απέναντι στο ζήτημα, και αυτός ήταν εξάλλου και ο λόγος της μεγάλης κυβερνητικής κρίσης του 1992, ανάμεσα στον Κ. Μητσοτάκη και τον Αν. Σαμαρά.
Όσο για τα συλλαλητήρια του παρελθόντος,  αυτό που θυμάμαι είναι ότι πολλοί που τα διοργάνωσαν τότε, χρεοκόπησαν στη συνέχεια και τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα".
Και κατέληξε: "Η αριστερή και προοδευτική σκέψη της κοινωνίας μας, όλος ο δημοκρατικός της κόσμος έχει δώσει ακόμα και τη ζωή του για τους αγώνες υπέρ της δημοκρατίας και της ελευθερίας και είναι σαφέστατα περισσότερο πατριώτης από κάποιους "εθνικόφρονες" που χρησιμοποιούν μόνο μεγάλα λόγια και λαϊκίζουν πάνω στο όνομα και της Μακεδονίας και της ίδιας της χώρας".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης