Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΕΣΡ: Ο ελεγκτής της δημοσιογραφικής δεοντολογίας που την παραβιάζει και η αποκάλυψη για το Mega

tags :
ΕΣΡ: Ο ελεγκτής της δημοσιογραφικής δεοντολογίας που την παραβιάζει και η αποκάλυψη για το Mega
Ο ανώνυμος δημοσιογράφος, η «ερώτηση» για το non paper και τα … επιχειρηματικά συμφέροντα
Απίστευτο κι όμως αληθινό.
Το ΕΣΡ που εκ της αποστολής του είναι ταγμένο να ελέγχει μεταξύ άλλων να καταρτίζει και ελέγχει τους κώδικες δεοντολογίας των Ειδησεογραφικών εκπομπών και αν τηρούνται από κανάλια και ραδιόφωνα η αντικειμενικότητα και με ίσους όρους μετάδοση των πληροφοριών διέπραξε το ατόπημα να εκδώσει δελτίο τύπου με μια ερώτηση ενός άγνωστου δημοσιογράφου στην οποία δίνει και την απάντηση.
Προφανώς οι κώδικες δεοντολογίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης συμβαδίζουν με τερτίπια πολιτικών κομμάτων και κυβερνήσεων που όταν δεν θέλουν να φανεί ότι εκδίδουν ανακοίνωση κατά κάποιου επιδίδονται στο σπορ της ανακοίνωσης με αφορμή δήθεν ερώτημα δημοσιογράφου.
Έτσι στην περίπτωση του ΕΣΡ (το οποίο σημειωτέον την  επίμαχη ανακοίνωση δεν έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του αλλά και δεν αρνήθηκε την έκδοσή της) έχουμε το φαινόμενο να μη δημοσιοποιεί ο δημοσιογράφος την απάντηση σε ένα ερώτημα που φέρεται να έχει κάνει στο Μέσο Ενημέρωσης που εργάζεται αλλά ο παραλήπτης της υποτιθέμενης ερώτησης.
Κατά την πρακτική αυτή δηλαδή νομιμοποιείται ένα μέσο να προβάλει μια ανακοίνωση του οποιουδήποτε που υποτίθεται ότι έλαβε ερώτηση από δημοσιογράφο και την απάντησε δημοσίως έστω κι αν αυτή είναι προσβλητική ή επιθετική στο επίπεδο της ερώτησης.
Και στην συγκεκριμένη περίπτωση το ΕΣΡ απαντά σε ερώτηση όπου ο δημοσιογράφος υποτίθεται ότι αναφέρεται σε non paper το οποίο θεωρεί ότι προφανώς έχει διακινηθεί από τους μετόχους του Mega (αν υπάρχει τέτοιο) με το οποίο επιρρίπτονται ευθύνες στο όργανο για το γεγονός ότι δεν κατατέθηκε αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες από το Mega.
Ασχέτως πάντως αν υπάρχει ή όχι τέτοιο non paper η απάντηση του ΕΣΡ έρχεται να αποκαλύψει εμμέσως πλην σαφώς ότι η υποβολή αίτησης από το Mega μέσω άλλης εταιρίας σε συνδυασμό με την εκκίνηση πτωχευτικής διαδικασίας εξυγίανσης θα αποτελούσε (δυνητικά αναφέρει) αντικείμενο διαμάχης προσώπων με αντίθετα συμφέροντα.
Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι λίγο πριν την εκκίνηση του διαγωνισμού υπήρχαν αντιδράσεις τουλάχιστον από έναν τηλεοπτικό σταθμό.
Σε κάθε περίπτωση η απάντηση του ΕΣΡ υποδεικνύει ότι θα λάμβανε την όποια απόφαση για την εκπομπή ή μη του Mega μόνο αν υπήρχε συγκεκριμένη προσφυγή είτε στην περίπτωση που το Mega μετείχε στο διαγωνισμό είτε τώρα που δεν μετέχει αν πρώτον αποφασιστεί η διακοπή του σήματος και προσφύγει ο σταθμός ή η μη διακοπή και προσφύγουν άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Και υπό αυτές τις συνθήκες το ερώτημα είναι αν οι τράπεζες θα κατήγγειλαν ή όχι μια συμφωνία συνδιαλλαγής στην οποία ουσιαστικά το mega λόγω προσφυγών ή αποφάσεων του ΕΣΡ έμενε χωρίς συχνότητα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης