Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγωγή κατά της JP Morgan κατέθεσε η Νιγηρία για παράνομη μεταφορά 875 εκατ. δολαρίων

Αγωγή κατά της JP Morgan κατέθεσε η Νιγηρία για παράνομη μεταφορά 875 εκατ. δολαρίων
Η Νιγηρία έχει καταθέσει αγωγή κατά της JP Morgan για περισσότερα από 875 εκατομμύρια δολάρια
Η Νιγηρία έχει καταθέσει αγωγή κατά της JP Morgan για περισσότερα από 875 εκατομμύρια δολάρια, κατηγορώντας την για αμέλεια κατά τη μεταφορά κεφαλαίων σε μία αμφισβητούμενη συμφωνία πετρελαίου το 2011, σε εταιρεία που ελέγχεται από τον πρώην υπουργό πετρελαίου της χώρας.
Μια εκπρόσωπος της JP Morgan απέρριψε την κατηγορία την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, λέγοντας ότι η εταιρεία "θεωρεί ότι οι ισχυρισμοί στην αγωγή είναι αβάσιμοι και χωρίς αξία".
Η αγωγή που υποβλήθηκε στα βρετανικά δικαστήρια αφορά στην αγορά του πετρελαϊκού πεδίου OPL 245 στη Νιγηρία από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου Shell και Eni το 2011.
Στον επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται μια πληρωμή ύψους 1,3 δισ. δολαρίων από την Shell και την Eni σε ένα λογαριασμό μεσεγγύησης της Νιγηρίας που διαχειρίζεται η JP Morgan.
Σύμφωνα με την αγωγή, η JP Morgan έλαβε στη συνέχεια αίτημα των εργαζομένων του υπουργείου Οικονομικών να μεταφέρει περισσότερα από 800 εκατομμύρια δολάρια από τα κεφάλαια σε λογαριασμούς που ελέγχονταν από τον προηγούμενο φορέα εκμετάλλευσης του ομίλου Malabu Oil and Gas, ο οποίος ελέγχεται από τον πρώην υπουργό πετρελαίου Dan Etete.
Η αγωγή ανέφερε ότι η JP Morgan στη συνέχεια μεταβίβασε τα κεφάλαια σε δύο λογαριασμούς που ελέγχονταν από τον Etete, χωρίς να βεβαιωθεί ότι τα χρήματα δεν έφυγαν από λογαριασμούς ελεγχόμενους από τη νιγηριανή κυβέρνηση.
Η κατάθεση έγινε στο Λονδίνο το Νοέμβριο 2017, εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Νιγηρίας και υποστηρίζει ότι η JP Morgan ενήργησε με βαριά αμέλεια, επιτρέποντας τη μεταφορά των χρημάτων χωρίς περαιτέρω ελέγχους, ενώ η JP Morgan έπρεπε να γνωρίζει ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νιγηρίας, τα χρήματα δεν έπρεπε ποτέ να μεταφερθούν σε άλλη εταιρεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης