Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς οι έμποροι ναρκωτικών ξεπλένουν δισ. δολάρια από εμόριο κοκαΐνης με χρυσό

Πώς οι έμποροι ναρκωτικών ξεπλένουν δισ. δολάρια από εμόριο κοκαΐνης με χρυσό
Πώς οι έμποροι ναρκωτικών ξεπλένουν δισ. δολάρια από εμόριο κοκαΐνης με χρυσό
Μεγάλο μέρος του χρυσού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των εξαρτημάτων για τα smartphone ή για τα δαχτυλίδια αρραβώνων έχει μια μυστική εγκληματική ιστορία πίσω του, όπως αποκαλύπτει έκθεση της Αμερικανικής Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) που δημοσιεύθηκε από την Miami Herald.
Σε μέρη του Περού, τα καρτέλ ναρκωτικών εκμεταλλεύονται παράνομα ορυχεία χρυσού.
Μεγάλο μέρος αυτού του αποθέματος πωλείται στη συνέχεια σε πολυεθνικές εταιρείες, όπου αναμιγνύεται με χρυσό που έχει εξορυχτεί από νόμιμες εταιρίες εξόρυξης.
Αυτός ο "παράνομος" χρυσός καταλήγει σε κοσμήματα, σε smartphones, ακόμη και στα θησαυροφυλάκια του Νομισματοκοπείου των ΗΠΑ, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και άλλων Αντρικών Τραπεζών τονίζει η έκθεση.
Όπως και οι παράνομες αποστολές κοκαΐνης που λαμβάνουν χώρα στην πραγματικότητα αλλά και στην πασίγνωστη σειρά του Netflix "Narcos", μεγάλο μέρος του παράνομου χρυσού που εισρέει στις ΗΠΑ εισέρχεται από το Μαϊάμι.
Το 2017 χρυσός αξίας άνω των 35 δισ. δολαρίων μπήκε στις ΗΠΑ μέσω του Μαϊάμι.
Και ακριβώς όπως η κοκαΐνη, μια αγορά για το παράνομο μέταλλο έχει ανθίσει στη Νότια Φλόριντα, όπου εισέρχεται σχεδόν το 30% του χρυσού που αγοράζουν οι ΗΠΑ.
Την περασμένη δεκαετία, στο Μαϊάμι, ένα μακροπρόθεσμο σημείο εισόδου των ΗΠΑ για λαθρεμπόριο, έχει εισαχτεί χρυσός μέσω αεροπλάνων αξίας 35 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα αρχεία του Τελωνείου των ΗΠΑ.
Πριν από χρόνια, τα νοτιοαμερικανικά δίκτυα λαθρεμπορίου ναρκωτικών συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν να ξεπλύνουν εύκολα δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη μέσω παράνομης εξόρυξης χρυσού.
Οι τοπικές κυβερνήσεις αναφέρουν ότι η επικράτηση της παράνομης εξόρυξης χρυσού μπορεί να παρατηρηθεί στις επίσημες στατιστικές.
Η Κολομβία, για παράδειγμα, έχει μόνο λίγα ορυχεία.
Ωστόσο, τα στοιχεία των κρατικών εξαγωγών δείχνουν ότι χρυσός αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων εγκαταλείπει τη χώρα κάθε χρόνο.
Αυτή η διαφορά είναι τα παράνομα μεταλλεία, τα οποία κατά κανόνα διαχειρίζονται ομάδες οργανωμένου εγκλήματος.
Και ενώ η κοκαΐνη είναι παράνομη, ο χρυσός μπορεί να λειώσει και να μετατραπεί ξανά έως ότου είναι να αδύνατο να εντοπιστεί η προέλευσή του.
Για παράδειγμα η Κολομβία, μια χώρα με μια σημαντική βιομηχανία εξόρυξης, εξήγαγε 64 τόνους χρυσού το 2016, μεγάλο μέρος στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τις κυβερνητικές στατιστικές.
Την ίδια χρονιά, οι νόμιμες επιχειρήσεις εξόρυξης της Κολομβίας παρήγαγαν μόνο... οκτώ τόνους, σύμφωνα με την Κολομβιανή Ένωση Εξόρυξης (Colombian Mining Association).
Έτσι ένα σημαντικό μέρος της διαφοράς της ποσότητας παραγωγής χρυσού από τα νόμιμα ορυχεία της Κολομβίας, προέρχεται από επιχειρήσεις ελεγχόμενες από εμπόρους ναρκωτικών.
Τα μεγάλα ορυχεία της Κολομβίας που παράγουν [νόμιμα] χρυσό μπορούν να ληφθούν υπόψη από τη μια πλευρά", δήλωσε ο Jaime Pinilla, μηχανικός και νόμιμος ιδιοκτήτης ορυχείου χρυσού στην Κολομβία.
"Υπάρχει μια τεράστια διαφορά στο ποσό που παράγεται και το ποσό που εξάγεται".
Και αυτό δε συμβαίνει μόνο στην Κολομβία.
Οι στατιστικές και από άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής που παράγουν χρυσό παρουσιάζουν παρόμοιες αναλογίες μεταξύ της νόμιμης και της παράνομης εξόρυξης χρυσού.
Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε από πού προέρχεται όλος ο παράνομος χρυσός - αλλά είναι σαφές το μέρος που καταλήγει.
Η Λατινική Αμερική αντιπροσωπεύει περίπου το 75% της ποσότητας του χρυσού που εισάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 200 τόνους το 2015, σύμφωνα με την εταιρία Datamyne που εδρεύει στο Μαϊάμι και την Αμερικανική Γεωλογική Εταιρία (U.S. Geological Survey).
Αυτό δεν απέχει πολύ από τη συνολική ποσότητα χρυσού που εξορύσσεται στις Ηνωμένες Πολιτείες ετησίως.
Η παράνομη εξόρυξη χρυσού είναι επίσης πολύ πιο κερδοφόρα από τη διακίνηση κοκαΐνης.
Το 2014, ένα κιλό χρυσού άξιζε μεταξύ 30.000 και 40.000 δολαρίων στην Κολομβία τονίζεται στην έκθεση της DEA.
Συγκριτικά, ένα κιλό κοκαΐνης πωλούνταν για περίπου 2.500 δολάρια.
Ενώ η εμπορία ναρκωτικών στην Κολομβία παρήγαγε συνολικά έσοδα κάτω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2014, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η παράνομη εξόρυξη παρήγαγε κέρδη περίπου 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στη έκθεση της DEA αναφέρεται το πώς τα καρτέλ ναρκωτικών χρησιμοποιούν το εμπόριο χρυσού ως μέτωπο για τη λειτουργία του ξεπλύματος χρημάτων, το οποίο τους επιτρέπει να αναμειγνύουν τα παράνομα κέρδη τους με τα χρήματα που κερδίζουν πωλώντας χρυσό.
Αλλά οι τράπεζες δεν μπορούν να δεχτούν μεγάλες καταθέσεις μετρητών, πόσο μάλλον οι τσάντες με χαρτονομίσματα, χωρίς να ελέγξουν τον τρόπο με τον οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια. Μια λύση για τους εγκληματίες, επενδύσεις σε υποτιθέμενες νόμιμες επιχειρήσεις.
Οι συνεργάτες των καρτέλ των ναρκωτικών οι οποίοι εμφανίζονται ως νόμιμοι έμποροι πολύτιμων μετάλλων αγοράζουν και εξορύσσουν χρυσό στη Λατινική Αμερική.
Τα κέρδη από το εμπόριο κοκαΐνης είναι τα κεφάλαιά τους.
Πωλούν το χρυσό μέσω εταιρειών βιτρινών, κρύβοντας την εγκληματική τους φύση, σε εργαστήρια επεξεργασίας χρυσού στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλα μεγάλα κράτη  που αγοράζουν χρυσό όπως η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Μόλις γίνει η συμφωνία, οι έμποροι κοκαΐνης έχουν μετατρέψει με επιτυχία τον βρώμικο χρυσό σε καθαρά μετρητά.
Για τον εξωτερικό κόσμο, δεν είναι πλέον έμποροι ναρκωτικών, είναι έμποροι χρυσού.
Αυτό είναι ξέπλυμα χρήματος.
Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφθονούν στα παράνομα μεταλλεία χρυσού που κρύβονται βαθιά στις ζούγκλες του Περού ή της Κολομβίας.
Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται σαν δούλοι και αναγκάζονται να εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες.
Τα βαριά μηχανήματα εγκαταλείπονται στη ζούγκλα και οι δυναμίτες και οι χημικές ουσίες, όπως ο υδράργυρος, που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή του χρυσού προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη στο περιβάλλον.
Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αποψίλωση των δασών είναι μια "πληγή που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους και τα μελλοντικά τους μέσα διαβίωσης", δήλωσε ο  Douglas Farah, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.
"Έχει γίνει μια εξαιρετικά επιζήμια βιομηχανία που πολύ λίγοι άνθρωποι την αντιμετωπίζουν σοβαρά", δήλωσε ο Farah.
"Όπως και με τα "ματωμένα διαμάντια", ο χρυσός συγκεντρώνει το ξέπλυμα χρήματος, την καταναγκαστική πορνεία, τους λαθρεμπόρους ναρκωτικών, την εμπορία ανθρώπων και την παιδική δουλεία".
Μέχρι τώρα, η σκοτεινή πλευρά της διεθνούς αγοράς χρυσού έχει προσελκύσει λίγη προσοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτή η έλλειψη ελέγχου επέτρεψε να αυξηθεί η κερδοφορία του εμπορίου "βρώμικου" χρυσού από την κοκαΐνη, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις στη Λατινική Αμερική.
"Οι εγκληματικές ομάδες κερδίζουν κάνουν πολύ περισσότερα χρήματα από τον χρυσό παρά από την κοκαΐνη και είναι πολύ πιο εύκολο", δήλωσε ο  Ivan Díaz Corzo, πρώην μέλος της ομάδας κατά της ποινικής εξόρυξης της Κολομβίας.
Στην έκθεσή της DEA επικεντρώνεται στην περίπτωση της εταιρίας NTR Metals, μιας τοπικής εταιρίας μεσιτείας χρυσού, η βρέθηκε στο στόχαστρο του FBI για την αγορά παράνομου χρυσού και πως χρησιμοποιεί το πολύτιμο μέταλλο  για τη διευκόλυνση ξεπλύματος των παράνομων κερδών.
Είναι από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα για το πως ο χρυσός χρησιμοποιείται για να "καλύψει" τα κέρδη των ναρκωτικών.
Η μητρική εταιρεία της εταιρείας, η Elemetal με έδρα το Dallas, πούλησε χρυσό στην Apple και σε άλλες εταιρείες του Fortune 500.
Στη Λατινική Αμερική, οι εγκληματίες βλέπουν την εξόρυξη και την εμπορία πολύτιμων μετάλλων ως κερδοφόρα επιχείρηση ανάπτυξης, προσεκτικά κρυμμένη από τους καταναλωτές και τις αρχές.
Οι έμποροι ναρκωτικών γνωρίζουν ότι η αγορά τους είναι ισχυρή.
Η NTR, για παράδειγμα, ήταν θυγατρική μιας μεγάλης εταιρίας επεξεργασίας και ραφιναρίσματος χρυσού που προμήθευε την Apple και 67 άλλες εταιρείες του Fortune 500, καθώς και την Tiffany & Co., σύμφωνα με την έκθεση της DEA.
Τον Μάρτιο του 2017, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μαϊάμι βρήκαν στοιχεία προκειμένου να κατηγορήσουν τον Granda, τον προϊστάμενό του Samer Barrage, και έναν άλλο έμπορο της NTR τον Renato Rodriguez, για ξέπλυμα χρήματος, λέγοντας ότι οι τρεις άνδρες αγόρασαν παράνομο χρυσό αξίας 3,6 δις. δολαρίων από εγκληματικές ομάδες στη Λατινική Αμερική. Ισχυρίστηκαν ότι οι έμποροι χρυσού, οι οποίοι τελικά κρίθηκαν ένοχοι, τροφοδότησαν την "παράνομη εξόρυξη χρυσού, τη δωροδοκία στο εξωτερικό και τη διακίνηση ναρκωτικών".
Τώρα, οι εισαγγελείς ερευνούν και άλλες εταιρίες πολύτιμων μετάλλων στις ΗΠΑ, οι οποίες είναι ύποπτες για αγορά χρυσού από εμπόρους ναρκωτικών.

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης