Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mester (Fed): Θα χρειαστούν περισσότερες από τρεις αυξήσεις επιτοκίων κατά το 2018

Mester (Fed): Θα χρειαστούν περισσότερες από τρεις αυξήσεις επιτοκίων κατά το 2018
Η πρόεδρος της Cleveland Federal Reserve εκτιμά ότι θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων εάν η αμερικανική οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται
Μία περισσότερο «επιθετική» στάση φαίνεται ότι υιοθετεί η πρόεδρος της Cleveland Federal Reserve, Loretta Mester, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους αξιωματούχους της Τράπεζας, τονίζοντας ότι η Fed θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της τρεις με τέσσερις φορές τόσο το 2018 όσο και το 2019.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η Mester σε ομιλία της στη Νέα Υόρκη, δεδομένων των καταναλωτικών και επιχειρηματικών δαπανών, η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό της τάξεως του 2,5% κατά το τρέχον έτος, για να προσθέσει μάλιστα ότι οι φορολογικές περικοπές θα μπορούσαν να επιταχύνουν ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη τόσο το 2018 όσο και το 2019.
Παράλληλα, προβλέπει ότι η ανεργία, η οποία βρίσκεται στο 4,1% θα υποχωρήσει κάτω από το 4% μέχρι το τέλος του έτους και ο πληθωρισμός, ο οποίος βρίσκεται τώρα κάτω από τον στόχο του 2%, θα επανέλθει σε αυτόν μέσα σε ένα με δύο χρόνια.
«Εάν η οικονομία εξελίσσεται όπως αναμένω, εκτιμών ότι οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι κατάλληλες για το τρέχον και το επόμενο έτος, σε ρυθμό παρόμοιο με το προηγούμενο έτος», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο της Mester, η οποία προσδιόρισε της αυξήσεις σε «τρεις με τέσσερις» κάθε χρόνο.
«Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι αρκετά σταδιακές ώστε να επιτρέψουν στον πληθωρισμό να επιτύχει το στόχο του 2% της Fed, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης», τονίζει η πρόεδρος της Cleveland Federal Reserve.
Τα σχόλια της Mester δείχνουν ότι η ίδια αναμένει τα επιτόκια να αυξηθούν κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις των συνεργατών της μέχρι το τέλος του 2019
Επιπλέον, η ίδια εκτιμά ότι η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι ταχύτερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των συναδέλφων της, και συγκεκριμένα στο 2% ετησίως, έναντι 1,8% που προβλέπουν οι υπόλοιποι αξιωματούχοι της Fed.
Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι της Federal Reserve αναμένεται να συναντηθούν στις 30 Ιανουαρίου, ωστόσο δεν αναμένεται να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης