Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση εικονικών μεταφορών έδρας ελληνικών εταιρειών

Συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας για την αντιμετώπιση εικονικών μεταφορών έδρας ελληνικών εταιρειών
Στο επίκεντρο των συζητήσεων Ελλάδας - Βουλγαρίας οι ελληνικές επιχειρήσεις που μεταφέρουν πλασματικά την έδρα τους στη Βουλγαρία
Σε συγκεκριμένες δράσεις για την από κοινού αντιμετώπιση των εικονικών μεταφορών έδρας ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, καθώς και του λαθρεμπορίου, συμφώνησε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, με την ομόλογό του της βουλγαρικής Φορολογικής Διοίκησης, Galya Dimitrova, που συναντήθηκαν χθες (18 Ιανουαρίου 2018) στην Αθήνα.
Η συνάντηση ήρθε σε συνέχεια της επίσκεψης της ελληνικής αποστολής στη Σόφια, στις 17 Οκτωβρίου 2017, με σκοπό τη συνέχιση και διεύρυνση της συνεργασίας των δύο φορολογικών διοικήσεων στους τομείς της ανταλλαγής πληροφοριών και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Αναλυτικότερα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΑΔΕ κατά τη χθεσινή (18 Ιανουαρίου 2018) συνάντηση:
«Στο επίκεντρο των συζητήσεων των επικεφαλής και των στελεχών των δύο φορολογικών διοικήσεων βρέθηκε το μείζον θέμα της φοροαποφυγής από ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες μεταφέρουν πλασματικά την έδρα τους στη Βουλγαρία.
Στο πλαίσιο αυτό, αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα της υφιστάμενης Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας των δύο κρατών και συζητήθηκε η διεύρυνση των νομικών εργαλείων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και των καταχρηστικών πρακτικών, προκειμένου να διασφαλίζονται τα συμφέροντα και των δύο χωρών από τέτοιες ενέργειες και πρακτικές.
Τις δύο πλευρές απασχόλησε επίσης και το πρόβλημα του λαθρεμπορίου, γι' αυτό και συμφωνήθηκε η βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών, διαμέσου της εντατικοποίησης και αυτοματοποίησης της ανταλλαγής πληροφοριών, για την μεταφορά των προϊόντων, που υπόκεινται στο τελωνειακό καθεστώς 4200.
Συμφωνήθηκαν, επίσης, οι από κοινού δράσεις στο πεδίο του ηλεκτρονικού εμπορίου και στην καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, ενώ συζητήθηκε και το ενδεχόμενο υπογραφής διμερούς συμφωνίας μεταξύ των δύο φορολογικών διοικήσεων για την ανταλλαγή πληροφοριών.
Αμφότερες οι πλευρές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για κοινές δράσεις, στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της εφαρμογής της εσωτερικής νομοθεσίας των δύο κρατών».
Όπως δήλωσε ο κ. Πιτσιλής:
«Η συνάντηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ουσιαστική βελτίωση της συνεργασίας των δύο φορολογικών διοικήσεων στους τομείς της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και των καταχρηστικών πρακτικών.
Η συζήτηση ήταν πολύ παραγωγική και ελπίζω ότι στους επόμενους μήνες θα έχουμε πετύχει ορατή πρόοδο στις διαδικασίες συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ μας».
Από την πλευρά της, η κ. Dimitrova, είπε:
«Είμαι πεπεισμένη ότι η διμερής συμφωνία μεταξύ των δύο διοικήσεων, θα ενισχύσει σημαντικά την μεταξύ μας συνεργασία και θα συμβάλλει στην επιτυχή μάχη ενάντια στη φορολογική απάτη και αντίστοιχα στην αύξηση των εσόδων των προϋπολογισμών μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης