Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Draghi σχεδιάζει ένα νέο ομόλογο ασφαλείας για την Ευρωζώνη - Πώς θα λειτουργήσει

Ο Draghi σχεδιάζει ένα νέο ομόλογο ασφαλείας για την Ευρωζώνη - Πώς θα λειτουργήσει
«Ένωση» των χρεών των 19 κρατών – μελών της Ευρωζώνης και τιτλοποίηση τους σε ένα κοινό ομόλογο
Τη δημιουργία ενός νέου τύπου asset το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την Ευρωζώνη έχει, ήδη, σχεδιάσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει το Bloomberg επικαλούμενο πολύ καλά πληροφορημένες πηγές.
Σύμφωνα με το σχέδιο ο Draghi προτείνει τη δημιουργία ενός τύπου ευρωομολόγου στο οποίο θα συγκεντρωθεί το κρατικό χρέος των 19 χωρών – μελών της Ευρωζώνης και το οποίο θα μπορεί να «αντέξει» ακόμη και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μίας ή και δύο χωρών της περιοχής.
Πρόκειται για την οδηγία European Safe Bond Initiative (ESBies) και η πρώτη συζήτηση για το όλο θέμα είχε γίνει το 2016 στο πλαίσιο των προτάσεων θωράκισης της Ευρωζώνης από ενδεχόμενη νέα κρίση.
Όπως αναφέρουν οι πηγές, επικεφαλής του όλου σχεδιασμού είναι ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, Philip Lane, με την ομάδα του να εξετάζει το ενδεχόμενο ιδιωτικοί και κρατικοί θεσμοί –όπως μεγάλες τράπεζες ή ο ESM- να προχωρήσουν σε τιτλοποίηση του χρέους και μάλιστα σε τρία βασικά «μερίδια» (tranches).
Βάσει προσομοίωσης το ανώτερο «μερίδιο» (senior tranche) θα μπορεί να λάβει αξιολόγηση ΑΑΑ ή κάποια κοντά σε αυτήν τη βαθμίδα και το κατώτερο «μερίδιο» (junior tranche) θα έχει απόδοση που θα κυμαίνεται μεταξύ 5% και 6%.
 Ο Lanes και η ομάδα του, τονίζει το Bloomberg, επιθυμούσαν να δημοσιοποιήσουν τα ευρήματά τους τον Μάρτιο του 2017, όμως υπήρξε καθυστέρηση για τεχνικούς λόγους.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του European Systemic Risk Board (ESRB) «η έρευνα αυτή θα δημοσιοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου και θα συμβάλει στη συζήτηση που γίνεται αναφορικά με τη δημιουργία ασφαλών assets».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης