Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ αναζητούν τη χρυσή τομή για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης

FT: Οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ αναζητούν τη χρυσή τομή για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης
Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία εξακολουθούν να φέρνουν αντιρρήσεις για την τραπεζική ένωση στην Ευρωζώνη
Το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη αποτελεί ένα «αγκάθι» που προκαλούσε αρκετές συγκρούσεις.
Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει δραματικά, όπως τονίζουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους.
«Πιστεύω, όπως και πολλοί άλλοι, ότι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης είναι το σημαντικότερο ζήτημα», υποστήριξε ο Peter Altmaier, υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, μιλώντας στο περιθώριο του σημερινού (23/1) Ecofin.
Φυσικά δεν είναι όλα ρόδινα, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν αντιρρήσεις, με κυριότερη τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος προστασίας των καταθετών τραπεζών οι οποίες βρίσκονται προ της κατάρρευσης.
Ένα ακόμη σημείο διαφωνίας είναι ο τρόπος με τον οποίο οι αρχές θα πρέπει να δράσουν όταν μία τράπεζα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Μέχρι πρότινος η Γερμανία ήταν μεταξύ των χωρών που  έφερναν τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις, αλλά ο Altmaier έδειξε ότι το Βερολίνο μάλλον έχει βάλει λίγο νερό στο κρασί του.
«Οι συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο για την ασφάλιση καταθέσεων θα μείνουν για λίγο στο περιθώριο μέχρι να υπάρξει σαφής πρόοδος στο θέμα του περιορισμού του ρίσκου», πρόσθεσε ο Γερμανός υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών.
Στο παρελθόν ο Vitor Constancio, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ έχει εκφράσει την άποψη ότι κάθε φορά που η όλη συζήτηση μοιάζει να φέρνει αποτέλεσμα, εμφανίζεται κάποιος ο οποίος καταθέτει και νέες αντιρρήσεις.
Αντιρρήσεις για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας μηχανισμός αυτόματης αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους εξέφρασε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire.
Έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του τι έγινε με την ελληνική οικονομία το 2010 και τόνισε με νόημα ότι «ας μην ξεχνάμε ότι όταν ανοίγουμε εκ νέου αυτό το θέμα (σ.σ. τις αυτόματες αναδιαρθρώσεις χρεών) είναι σαν να ανοίγουμε και πάλι το ζήτημα της κρίσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης