Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΕΕ επενδύει 873 εκατ. ευρώ σε υποδομές για περισσότερη καθαρή ενέργεια

Η ΕΕ επενδύει 873 εκατ. ευρώ σε υποδομές για περισσότερη καθαρή ενέργεια
Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, στην πρόταση της Επιτροπής να επενδύσουν 873 εκατ. ευρώ σε βασικά ευρωπαϊκά έργα ενεργειακής υποδομής
Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, στην πρόταση της Επιτροπής να επενδύσουν 873 εκατ. ευρώ σε βασικά ευρωπαϊκά έργα ενεργειακής υποδομής.
Η μετάβαση της Ευρώπης σε μια καθαρή και σύγχρονη οικονομία είναι ο στόχος της Ενεργειακής Ένωσης, προτεραιότητα της Επιτροπής Juncker.
Γίνεται η νέα πραγματικότητα και ένα σημαντικό στοιχείο είναι η προσαρμογή της ευρωπαϊκής υποδομής στις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες.
Οι σωστά διασυνδεδεμένες γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας και οι αγωγοί φυσικού αερίου, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας που βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης.
Έτσι, η υποστήριξη αυτών των 17 επιλεγμένων έργων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, σηματοδοτεί την προθυμία της Ευρώπης να αναβαθμίσει και να καταστήσει το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα πιο ανταγωνιστικό, που θα προσφέρει τελικά φθηνότερη και ασφαλέστερη ενέργεια σε όλους τους ευρωπαίους καταναλωτές.
Η χρηματοδότηση από την ΕΕ για τα επιλεγμένα έργα προέρχεται από το Μηχανισμό Σύνδεσης της Ευρώπης (CEF), το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης των διευρωπαϊκών υποδομών.

Από τα 17 έργα που επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση:
8 στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας (680 εκατ. ευρώ η στήριξη της ΕΕ) και 9 στον τομέα του φυσικού αερίου (η στήριξη της ΕΕ ανέρχεται σε 193 εκατ. ευρώ).
4 αφορούν έργα κατασκευής (στήριξη της ΕΕ 723 εκατ. Ευρώ) και 13 μελέτες (στήριξη από την ΕΕ ύψους 150 εκατ. ευρώ).
Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, η επιχορήγηση ύψους 578 εκατομμυρίων ευρώ, η μεγαλύτερη χορηγούμενη επιχορήγηση για τη διευκόλυνση θα έχει αποφασιστική σημασία για την κατασκευή της διασύνδεσης Γαλλίας – Ισπανίας.
Ο νέος ηλεκτρικός σύνδεσμος θα ενσωματώσει καλύτερα την Ιβηρική Χερσόνησο στην εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Το έργο, με έκταση μήκους 280 χιλιομέτρων, ενσωματώνει τεχνολογικά καινοτόμες λύσεις, σχετικά με το σχεδιασμό της διαδρομής πάνω από το φαράγγι Capbreton και το γαλλικό τμήμα γης, το οποίο είναι πλήρως υπόγειο.
Αυτός ο νέος δεσμός θα διπλασιάσει σχεδόν τη δυναμικότητα διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών - αυξάνοντας την από 2.800 MW σε 5.000 MW και θα φέρει την Ισπανία πιο κοντά στο στόχο διασύνδεσης 10% από το σημερινό επίπεδο του 6%.
Ένα τέτοιο άλμα θα επιτρέψει μια ενισχυμένη ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στη μετάβαση στην καθαρής ενέργειας και στην πολιτική μετάβασης της ΕΕ στον τομέα της καθαρής ενέργειας.
Το SuedOstLink, ένα από τα μεγαλύτερα γερμανικά έργα ενεργειακής υποδομής, θα λάβει 70 εκατομμύρια ευρώ για δραστηριότητες που θα επιτρέψουν την έναρξη των κατασκευαστικών έργων.
Το έργο αποτελείται από 580 χιλιόμετρα καλωδίων υψηλής τάσης που βρίσκονται πλήρως υπόγεια.
Η γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας θα δημιουργήσει σύνδεση μεταξύ της αιολικής ενέργειας που παράγεται στο βορρά και των κέντρων κατανάλωσης στο νότιο τμήμα της Γερμανίας.
Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί καλύτερη ενοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και η ενίσχυση της διασυνοριακής ανταλλαγής ενέργειας με τα γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ.
Επιχορηγήσεις ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθούν επίσης για τη στήριξη της κατασκευής μιας νέας εσωτερικής γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 400 kV μεταξύ Cernavoda και Stalpu (RO), η οποία θα συμβάλει στην αύξηση της δυναμικότητας διασύνδεσης μεταξύ Ρουμανίας και Βουλγαρίας και θα συμβάλει στην ενσωμάτωση της αιολικής ενέργειας.
Στον τομέα του φυσικού αερίου, η πρωτοβουλία «Συνδέοντας την Ευρώπη» θα υποστηρίξει έργα υποδομής σημαντικά για δύο νησιωτικά κράτη μέλη.
Πρώτον, η εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Κύπρο μέσω του σχεδίου CyprusGas2EU (η στήριξη της ΕΕ ανέρχεται σε 101 εκατ. Ευρώ) θα τερματίσει την τρέχουσα ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, θα φέρει διαφοροποίηση σε μια περιοχή που κυριαρχείται από μία μόνο πηγή παροχής και θα συμβάλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των εκπομπών επιτρέποντας τη μετάβαση από βαρύ μαζούτ σε αέριο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Θα βελτιώσει επίσης την ενεργειακή ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα των τιμών. Δεύτερον, θα χορηγηθεί επιχορήγηση ύψους 3,7 εκατ. ευρώ για μελέτη σχετικά με τη διασύνδεση φυσικού αερίου Μάλτα-Ιταλία, η οποία στοχεύει να τερματίσει την απομόνωση της Μάλτας από το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου.
Αυτή η γραμμή διασύνδεσης θα συνδέσει τη Μάλτα με την ιταλική αγορά, ενισχύοντας την ασφάλεια του εφοδιασμού σε φυσικό αέριο με παρόμοιο τρόπο.
Η Επιτροπή θα επενδύσει επίσης σε μελέτες για τη στήριξη του συγχρονισμού των Βαλτικών με το κεντρικό ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Η σημερινή απόφαση έχει καίρια σημασία για την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία και την Πολωνία να συμφωνήσουν σχετικά με την πορεία προς την εξεύρεση, το αργότερο μέχρι το Μάιο του 2018, μιας λύσης για τον καλύτερο τρόπο συγχρονισμού του ηλεκτρικού δικτύου των Βαλτικών με την ηπειρωτική Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης