Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις ευρωαγορές, μετά την ομιλία Trump στο Νταβός - Στο επίκεντρο αποτελέσματα και Γερμανία

Κέρδη στις ευρωαγορές, μετά την ομιλία Trump στο Νταβός - Στο επίκεντρο αποτελέσματα και Γερμανία
Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ομιλία Trump στο Νταβός
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα (26/01/2018) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παρακολουθούν την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ στο Νταβός, ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα εταιρικά αποτελέσματα και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στη Γερμανία για τον σχηματισμό του «Μεγάλου Συνασπισμού».
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,48% υψηλότερα, στις 400,46 μονάδες, με σχεδόν όλους τους κλάδους να τερματίζουν σε θετικό έδαφος.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,65%, στις 7.665,54 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε κέρδη 0,31% και έκλεισε στις 13.340,17 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,87% υψηλότερα, στις 5.529,15 μονάδες.


Ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές προσέφεραν ορισμένα καλύτερα των προσδοκιών εταιρικά αποτελέσματα.
Η μετοχή της LVMH κατέγραψε κέρδη 4,9%, καθώς η εταιρεία ειδών πολυτελείας ανέφερε μια αύξηση εσόδων κατά 13%, στα 42,6 δισ. ευρώ για το 2017.
Τα αποτελέσματα της LVMH προσέφεραν στήριξη και σε άλλες εταιρείες πολυτελών ειδών στην Ευρώπη, με τις μετοχές των Christian Dior και Kering να ενισχύονται περισσότερο από 4% και 2% αντίστοιχα.
Το ενδιαφέρον στρέφεται και στη Γερμανία καθώς σήμερα ξεκίνησαν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Η καγκελάριος Angela Merkel και ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Martin Schulz, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι και έκαναν λόγο για σύντομες διαβουλεύσεις.
Στο «μέτωπο» των μακροοικονομικών, σημερινή έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έδειξε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να ανέλθει στο 1,5% το 2018, από 1,4% που ήταν η εκτίμηση το προηγούμενο τρίμηνο.
Για το 2019, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί οριακά στο 1,7%, από 1,6%, ενώ το 2020 θα πλησιάσει τον στόχο της ΕΚΤ (κοντά στο 2%) και θα ανέλθει στο 1,9%.
Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης εκτιμάται στο 2,3% το 2018 από εκτίμηση για ανάπτυξη 1,9% και το 2019 στο 1,9% από εκτίμηση για 1,7%.
Παράλληλα, στοιχεία για την οικονομία της Βρετανίας έδειξαν ότι αναπτύχθηκε κατά 0,5% στο δ’ τρίμηνο του 2017 - ο ταχύτερος ρυθμός από τα τέλη του 2016.
Την ίδια ώρα, απροσδόκητη πτώση κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία, καθώς οι πολίτες εμφανίστηκαν λιγότερο αισιόδοξοι για τη μελλοντική τους οικονομική θέση και το βιοτικό επίπεδο.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 104 μονάδες, έναντι των 105 μονάδων του προηγούμενου μήνα, την στιγμή που οι οικονομολόγοι ανέμεναν ο δείκτης να ενισχυθεί περαιτέρω στις 106 μονάδες.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του στο Νταβός της Ελβετίας.
Όπως δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, το «Πρώτα η Αμερική» δεν σημαίνει «η Αμερική μόνη», ενώ τόνισε ότι όταν ευημερούν οι ΗΠΑ ευημερεί όλος ο πλανήτης.
Ο Trump απηύθυνε κάλεσμα στους επενδυτές, αναφέροντας πως πρόκειται για την καλύτερη στιγμή για να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στις ΗΠΑ, λόγω της «εξαιρετικής» φορολογικής μεταρρύθμισης.
Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν το ελεύθερο εμπόριο, αλλά υπογράμμισε ότι θα πρέπει να είναι δίκαιο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης