Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πανικός στις στοιχηματικές εταιρίες μετά το πρόστιμο των 187 εκατ. στη GVC μέχρι πρόσφατα συνεργάτη της Centric

Πανικός στις στοιχηματικές εταιρίες μετά το πρόστιμο των 187 εκατ. στη GVC μέχρι πρόσφατα συνεργάτη της Centric
Το απίθανο ελληνικό κράτος που δίνει άδειες για τζόγο σε … φορολογικούς αντιπροσώπους και ζητά βιβλία και στοιχεία τα οποία το ίδιο δίνει άδεια να μην υπάρχουν - Το κουβάρι συμμετοχών της Centric και η σχέση με την GVC
H Sporting Odds Limited είναι η θυγατρική της βρετανικής GVC είναι η εταιρία στην οποία επιβλήθηκε το πρόστιμο μαμούθ των 187 εκατ. ευρώ για τις χρήσεις 2010 και 2011 περίοδο κατά την οποία δεν είχε δραστηριότητα στο στοίχημα στην Ελλάδα αλλά φέρεται να της μεταβιβάστηκαν τα σχετικά δικαιώματα του ιστοτόπου από την Sportingbet προκειμένου να αποφευχθεί η καταβολή αναδρομικών φόρων όταν το 2011 δόθηκαν προσωρινές άδειες στην Ελλάδα.



Η επιβολή τέτοιου ύψους «προστίμου» που δεν αποτελεί κατά πληροφορίες ακριβώς πρόστιμο αλλά εξωλογιστικός προσδιορισμός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στο σύνολο των στοιχηματικών εταιριών που λειτουργούν με ένα απίθανο καθεστώς στην Ελλάδα. Ειδικότερα οι εταιρίες έχουν έδρα στη Μάλτα κατά κύριο λόγο και στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται μέσω φορολογικού αντιπροσώπου.
Το ΚΕΜΕΠ μετά από εντολή της ηγεσίας της ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες ελέγχους σε όλες τις στοιχηματικές εταιρίες και φαίνεται ότι τα … παρατράγουδα έχουν μεγάλη πιθανότητα να συνεχιστούν.
Συγκεκριμένα προκειμένου να προσδιορίσουν οι ελεγκτές τη φορολογητέα ύλη ζητούν από τις στοιχηματικές εταιρίες να προσκομίσουν για έλεγχο τα … βιβλία τους.
Και τα ζητούν προκειμένου να ελέγξουν τι τζίρος από το σύνολο αφορά σε παίκτες με έδρα την Ελλάδα για τους οποίους επιβάλλεται φόρος από τους παίκτες που έχουν άλλη φορολογική έδρα.
Όμως τα βιβλία και στοιχεία των εταιριών βρίσκονται στην Μάλτα ενώ ο νόμος προβλέπει ότι ο φορολογικός αντιπρόσωπος εταιρίας δεν έχει υποχρέωση να τηρεί βιβλία και στοιχεία στη χώρα μας.
Ωστόσο πατώντας στο κενό και το αλλοπρόσαλλο των ελληνικών νόμων οι ελεγκτές επιβάλλουν πρόστιμα προβαίνοντας σε εξωλογιστικό προσδιορισμό λόγω μη επίδειξης στοιχείων.
Η κατάσταση έχει προκαλέσει πανικό σε όλες τις στοιχηματικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας που αναζητούν τρόπος για να αποκρούσουν την αναμενόμενη επιβολή προστίμων.
Την ίδια στιγμή πάντως η περίπτωση της Centric προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για το πλαίσιο δραστηριοποίησης των στοιχηματικών εταιριών στην Ελλάδα.
Παρατηρείται ένα πλέγμα εταιριών θυγατρικών της θυγατρικής και συμμετοχών με μέτοχο άλλη εταιρία συμμετοχών με συνέπεια ουδείς να μπορεί να αντιληφθεί ποιος έχει και τι είδους δραστηριότητα (δείτε τις συμμετοχές της Centric όπως αναφέρονται στις οικονομικς καταστάσεις της 31/12/2016).
Για παράδειγμα στις οικονομικές καταστάσεις του 2011 αναφέρεται ότι «O κύκλος εργασιών της Zatrix Holding Ltd αφορά τα έσοδα από την δραστηριότητα της εκμετάλλευσης του δικτυακού τόπου Sportingbet». Αυτό άραγε πως μεταφράζεται;
Την ίδια στιγμή στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου του 2017 αναφέρεται ότι  «Τον Αύγουστο του 2011 ψηφίστηκε νόμος που καθορίζει το βασικό νομοθετικό πλαίσιο του συγκεκριμένου κλάδου σύμφωνα με το οποίο πρόκειται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την απόκτηση αδειών παροχής των εν λόγω υπηρεσιών, ενώ μέχρι την προκήρυξη του εν λόγω διαγωνισμού δύνανται οι Εταιρείες-πάροχοι που λειτουργούσαν ήδη στην Ελλάδα βάσει άδειας από άλλο κράτος να συνεχίσουν να παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες υπό την προϋπόθεση υπαγωγής τους στο φορολογικό καθεστώς της Ελλάδος.


Το Δεκέμβριο του 2011 δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση που εξειδίκευε τους όρους και της προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών διαδικτυακής ψυχαγωγίας κατά την προαναφερθείσα μεταβατική περίοδο και μέχρι την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη χορήγηση των σχετικών αδειών. Συνεργάτης της θυγατρικής εταιρείας Zatrix και της εταιρείας ECN, υπάχθηκε στο μεταβατικό καθεστώς που προέβλεπε η Υπουργική Απόφαση».
Και το ερώτημα που τίθεται είναι πως ακριβώς ορίζεται ο συνεργάτης που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Sporting Odds Limited;
Σε κάθε περίπτωση η εικόνα παραμένει θολή και είναι απορίας άξιον αν από τη Centric γνώριζαν για τον φορολογικό έλεγχο του συνεργάτη όπως οι ίδιοι τον αναφέρουν και αν ήταν αυτό ένας από τους λόγους αποχώρησης από τη δραστηριότητα στο στοίχημα.
Πάντως η εταιρία φαίνεται παρά το πρόστιμο των 187 εκ ευρώ έχει εισπράξει την πρώτη δόση από το τίμημα μεταβίβασης των δραστηριοτήτων στο στοίχημα.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης