Τελευταία Νέα
Διεθνή

Praet: Η ΕΚΤ θα σταματήσει να «ρίχνει» μετρητά στην Ευρωζώνη μόνο όταν σιγουρευτεί για τον πληθωρισμό

Praet: Η ΕΚΤ θα σταματήσει να «ρίχνει» μετρητά στην Ευρωζώνη μόνο όταν σιγουρευτεί για τον πληθωρισμό
Η ΕΚΤ θα σταματήσει να «ρίχνει» μετρητά στην οικονομία της Ευρωζώνης μόνο όταν σιγουρευτεί πως ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο της, δήλωσε ο Peter Praet
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα σταματήσει να «ρίχνει» μετρητά στην οικονομία της Ευρωζώνης μόνο όταν σιγουρευτεί πως ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο της, ακόμα και χωρίς την επιπλέον βοήθεια, δήλωσε σήμερα (29/01/2018) ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Peter Praet.
Ο Praet, ένας από τους «αρχιτέκτονες» του προγράμματος αγορών ομολόγων ή ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ύψους 2,55 τρισ. ευρώ, απαντά με αυτόν τον τρόπο στις όλο και περισσότερες «φωνές» από αξιωματούχους της ΕΚΤ, που ζητούν να σταματήσει το πρόγραμμα, το οποίο έχει «κατηγορηθεί» ότι πυροδοτεί φούσκες στις αγορές ακινήτων και ομολόγων, όπως αναφέρει το «Reuters».
Ο Praet δήλωσε πως προτού ληφθεί οποιαδήποτε τέτοια απόφαση, η ΕΚΤ χρειάζεται να είναι σίγουρη πως ο πληθωρισμός τείνει προς τον στόχο του σχεδόν 2% και πως θα μπορέσει να αντέξει μια απόσυρση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας.
«Όταν το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει πως τα τρία κριτήρια για μια βιώσιμη προσαρμογή έχουν εκπληρωθεί, θα λήξουν οι καθαρές αγορές τίτλων, σύμφωνα με το guidance μας», ανέφερε ο Praet, μιλώντας σε μια εκδήλωση στις Βρυξέλλες.
«Ακόμα και αν τα εισερχόμενα δεδομένα επικύρωναν την προσδοκία για μια σταδιακή αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να επιβεβαιώσει μια διατηρήσιμη προσαρμογή, αν ακόμα λιγότερο υποστηρικτικές συνθήκες νομισματικής πολιτικής έθεταν σε κίνδυνο την πληθωριστική τροχιά», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.
Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Klaas Knot, δήλωσε σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε το σαββατοκύριακο, ότι «δεν βλέπει κανέναν λόγο να συνεχιστεί το πρόγραμμα» και ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, κρατά τις επιλογές του ανοιχτές για να περιορίσει την άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης