Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Οι προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις στη Λατινική Αμερική αυξάνουν την αβεβαιότητα

Moody's: Οι προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις στη Λατινική Αμερική αυξάνουν την αβεβαιότητα
Moody's: Οι προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις στη Λατινική Αμερική αυξάνουν την αβεβαιότητα
Οι προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής θέτουν σε κίνδυνο τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή, αναφέρει σε report της o οίκος αξιολόγησης Moody's.
Οι νέες κυβερνήσεις ενδέχεται να είναι λιγότερο αφοσιωμένες στην επιδίωξη φιλόδοξων μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων μετά από αρκετά χρόνια ασθενούς ανάπτυξης.
Ακόμα κι αν η δέσμευση για μεταρρυθμίσεις παραμένει, η εφαρμογή τους μπορεί να είναι δύσκολη λόγω έλλειψης πολιτικής στήριξης, αναφέρει η Moody's.
Οι ισχυρισμοί περί διαφθοράς εναντίον των πολιτικών σε συνάρτηση με τις αδύναμες οικονομικές επιδόσεις σε ολόκληρη την περιοχή τροφοδότησαν την έντονη  δυσαρέσκεια για τις υπάρχουσες κυβερνήσεις.
Ως εκ τούτου, σημειώθηκε αύξηση των κομμάτων που αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία το 2018 (αξιολόγηση Ba2, αρνητικό outlook), Κολομβία (σταθερό outlook, αξιολόγηση Baa2) και στο Μεξικό (Α3 αξιολόγηση, αρνητικό outlook).
Κάποια από τα  πολιτικά κόμματα είναι νεοϊδρυθέντα στον πολιτικό στίβο και δεν είναι συνδεδεμένα με τα παραδοσιακά κόμματα, ενώ παράλληλα προωθούν πολιτικές που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με εκείνες που υποστηρίζουν τα παραδοσιακά και κυβερνώντα κόμματα.
Αυτό όπως αναφέρει η Moody's θα μειώσει την προβλεπτικότητα των πολιτικών, επηρεάζοντας δυσμενώς την επιχειρηματικότητα, το καταναλωτικό κλίμα καθώς και τις επενδυτικές δαπάνες.
Δεδομένης της δημοτικότητας αυτών των υποψηφίων λαϊκιστικών κομμάτων στο Μεξικό και τη Βραζιλία, αυτές οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αντιστροφής της πολιτικής που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Στις περιπτώσεις αυτές, τα θεσμικά όργανα όπως το Κογκρέσο, θα επηρεάσουν την ικανότητα των νέων κυβερνήσεων να προωθήσουν τις αντίστοιχες πολιτικές τους ατζέντες.
Στην Κολομβία, παρά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια με την σημερινή κυβέρνηση, οι υποψήφιοι πρόεδροι -παρά τις αντιθέσεις τους- συμφωνούν σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, παρά την πολιτική πόλωση.
Ωστόσο, η Moody's αναμένει βραδύτερο ρυθμό δημοσιονομικής εξυγίανσης λόγω της συνεχώς ασθενούς ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης