Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan, BNP Paribas: Αμφιλεγόμενη περίπτωση η Ελλάδα - Ανασταλτικός παράγοντας το υψηλό χρέος

JP Morgan, BNP Paribas: Αμφιλεγόμενη περίπτωση η Ελλάδα - Ανασταλτικός παράγοντας το υψηλό χρέος
Δύο μεγάλοι επενδυτές ομολόγων δήλωσαν στο Reuters ότι μάλλον δεν θα συμμετέχουν στην επικείμενη πώληση ελληνικών ομολόγων
Παρά τις καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, η ανησυχία παραμένει μεταξύ των επενδυτών λόγω του υψηλού χρέους.
Ειδικότερα, δύο μεγάλοι επενδυτές ομολόγων δήλωσαν στο Reuters ότι είναι απίθανο να συμμετέχουν στην επερχόμενη έκδοση ελληνικού ομολόγων διότι ανησυχούν για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.
Στον αντίποδα, ένας άλλος επενδυτής δήλωσε ότι θα προσεγγίσει με επιφυλακτικότητα την έκδοση.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters, η Ελλάδα διασώθηκε τρεις φορές την τελευταία δεκαετία και το χρέος πλησιάζει το 200%, ποσοστό που είναι υψηλότερο μεταξύ των 28 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Ελλάδα είναι μια αμφιλεγόμενη ιστορία, διότι από τη μία πλευρά η εικόνα της οικονομίας έχει βελτιωθεί και οι απαιτήσεις που ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ψηφιστεί, από την άλλη πλευρά, εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλό χρέος» δήλωσε ο Patrick Barbe της BNP Paribas Asset Management.
Ο ίδιος εμφανίστηκε διστακτικός όσον αφορά τη συμμετοχή στις επερχόμενες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων.
Την ίδια στιγμή, ο Seamus Mac Gorain από τη JP Morgan Asset Management, δήλωσε ότι αν και το ισχυρό οικονομικό περιβάλλον σημαίνει περισσότερη εμπιστοσύνη στις χώρες με ομόλογα υψηλής απόδοσης, όπως η Ελλάδας, τα επίπεδα του χρέους θα είναι ανασταλτικός παράγοντας για τη μείωση του κόστους δανεισμού.
Την ίδια στιγμή, η σχετικά μικρή και χωρίς ρευστότητα αγορά ομολόγων της Ελλάδας κάνει δύσκολο το trading για τους επενδυτές.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους των 316 δισ. ευρώ βρίσκεται στα χέρια επίσημων δανειστών, με μόνο 40 δισ. να συναλλάσσονται στην αγορά.
Πρόκειται για ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με τα 2 τρισ. ευρώ του χρέους που είναι υπό διαπραγμάτευση σε αγορές όπως η Γερμανία και η Γαλλία.
Ωστόσο, για άλλους επενδυτές η Ελλάδα έχει προσφέρει καλές αποδόσεις και η επερχόμενη έκδοση θα αποτελέσει ακόμα μία ευκαιρία, δεδομένη και της γενικότερης αυξημένης ζήτησης για «risk assets», συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων αγορών και των ομολόγων υψηλής απόδοσης.
Μεταξύ εκείνων που έχουν στρέψει το βλέμμα τους στη νέα έκδοση ομολόγνω είναι και ο Mark Dowding της BlueBay Asset Management.
«Το μόνο Grexit που πιστεύουμε ότι θα δούμε είναι μια έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης.
Θα εξετάζαμε σίγουρα το ενδεχόμενο να προσθέσουμε στο χαρτοφυλάκιο μας με μια νέα ελκυστική έκδοση» δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης