Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moody's: Παραμένουν οι προκλήσεις για την Ισπανία - «Αγκάθι» η Καταλονία και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης

Moody's: Παραμένουν οι προκλήσεις για την Ισπανία - «Αγκάθι» η Καταλονία και το  σύστημα κοινωνικής ασφάλισης
Μια ταχεία επίλυση της πολιτικής κρίσης για την Καταλονία θα μπορούσε να επιτρέψει πρόσφατα να κυριαρχήσουν οι θετικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις στην Ισπανία
Η πιστωτική αξιολόγηση της ισπανικής οικονομίας, στη βαθμίδα Baa2, αποτυπώνει τα θετικά χαρακτηριστικά της χώρας, τη μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία της, τα υψηλά επίπεδα εισοδήματος και την πρόοδο στην εξισορρόπηση της οικονομικής της δραστηριότητας, σύμφωνα με τη Moody's.
Οι πιστωτικές της προκλήσεις περιλαμβάνουν τα υψηλά επίπεδα χρέους και την καθυστερημένη εφαρμογή θεσμικών αλλαγών που εγκρίθηκαν τα τελευταία χρόνια, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
"Η Ισπανία έχει μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως και η αναπτυξιακή της απόδοση ήταν μεταξύ των ισχυρότερων στην ευρωζώνη τα τελευταία χρόνια", δήλωσε η Sarah Carlson, ανώτατη αντιπρόεδρος της Moody's.
"Η επιτάχυνση της ανάπτυξης έχει μια ισχυρή κυκλική συνιστώσα με τη Moody's να προβλέπει ότι η πραγματική ετήσια αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί ελαφρά κάτω από το 2% μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας".
Η Ισπανία θα συνεχίσει να επωφελείται από τις ευνοϊκές τάσεις που προσφέρει η ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ.
Ωστόσο, η συνεχιζόμενη πολιτική ένταση στην Καταλονία - που αντιπροσωπεύει το 19,1% του ισπανικού ΑΕΠ - θα περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα τόσο στην περιοχή όσο και στην Ισπανία στο σύνολό της.
Η μέτρια δημοσιονομική ισχύς της χώρας αντανακλά τα δημοσιονομικά ελλείμματα και την αύξηση του χρέους της κατά τα τελευταία έτη.
Η Moody's αναμένει ότι ο δείκτης χρέους του δημόσιου τομέα θα σταθεροποιηθεί στο 99% περίπου του ΑΕΠ πριν μειωθεί σταδιακά.
Τα πολύ υψηλά επίπεδα χρέους της Ισπανίας θα εξακολουθήσουν να περιορίζουν το πιστωτικό προφίλ των κρατικών ομολόγων παρά τις πρόσφατες βελτιωτικές τάσεις στα οικονομικά, φορολογικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα.
Η μελλοντική πορεία της οικονομικής ανάπτυξης, οι διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και η απόδοση των προϋπολογισμών των περιφερειακών κυβερνήσεων θα αποτελέσουν βασικούς μοχλούς για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους.
Η δημοσιονομική δυναμική της Ισπανίας θα αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω ορισμένων διαρθρωτικών αδυναμιών, συμπεριλαμβανομένων των ανισορροπιών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Ενώ ο Moody's εξακολουθεί να πιστεύει ότι η πιθανότητα της καταλανικής ανεξαρτησίας παραμένει χαμηλή, η ταχεία κλιμάκωση των εντάσεων, μαζί με το συνεχιζόμενο πολιτικό αδιέξοδο, δείχνουν ότι έχει αυξηθεί κάπως τον τελευταίο χρόνο, με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της οικονομίας και της πολιτικής.
Μια ταχεία επίλυση της πολιτικής κρίσης για την Καταλονία θα μπορούσε να επιτρέψει πρόσφατα να κυριαρχήσουν οι θετικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις, γεγονός που θα ωφελήσει το πιστωτικό προφίλ της Ισπανίας.
Τούτου λεχθέντος, οποιοδήποτε ψήφισμα που θα αυξήσει τη δημοσιονομική αυτονομία των περιφερειών της Ισπανίας θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες για τον κυρίαρχο, δεδομένων των προκλήσεων που θέτουν τα περιφερειακά οικονομικά για τα δημόσια οικονομικά τα τελευταία χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης